Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

En ros utsprungen och en förklädd betjänt

Julros

Julros

En ros utsprungen och en förklädd betjänt

2015-02-12

Min dotter Annika fotograferade den här julrosen i januari i Sierra de las Nieves. Det är en av de allra tidigaste växterna som gärna tittar upp ur snön till och med.


Skicka till en vän

Av Lennart Ekman
e-post: lennartekman@hotmail.com

Julros (Helleborus niger)

Sägnen berättar att det var en sorgsen flicka som fällde tårar i snön eftersom hon inte hade någon present till Jesusbarnet. Vips var det  ”en ros utsprungen”, en flor de navidad, som spanjorerna kallar den.

Judasträd (Cercis siliquastrum)
Nu blommar snart judasträden, kärleksträden, arbol de amor, på spanska. Fröskidorna från i fjol hänger kvar och det är dem som Linné kallade siliquastrum med förnamnet cercis som betyder skyttel. Ni som väver kan nog se likheten.
Ni kan avnjuta alléer i blom i Palomaparken i Benalmadena. Den märkliga blomningen på bilden direkt på stammen kallas cauliflory.
Namnet judasträd kan kanske härröra från franskans arbre de Judée, trädet från Judeen. Annars sägs det att trädet rodnar av skam för att Judas hängde sig i det. 
Det var på 1200-talet under korstågen som det fördes till Europa.

Äkta Aloe (Aloe vera)
Den äkta aloen kommer från tropiska Afrika. Man har hittat den omnämnd för 6000 år sedan och den har rykte om sig att vara helande, lugnande, föryngrande och bra som solkräm. Tyvärr finns det inte mycket bevis för någon effekt alls, möjligen mot brännsår. Inte desto mindre kan man ju köpa aloe vera på burk överallt.
Ett säkert tips. Om du är nagelbitare kan du vänja dig av med det genom att stryka den beska saften av ett aloeblad  på fingrarna. Det går säkert bra med vilken aloe som helst. På den förpackning vi har i badrumsskåpet, betecknad på framsidan med aloe vera, står det aloe barbadensis på innehållsförteckningen!


 
Äkta Aloe

Äkta Aloe

Judasträd

JudasträdBougainvillea (Bougainvillea spectabilis)
Min goda vän Sonja Adolfsson skickade den här bilden av vit trillingblomma från Kerala i Indien. Ni vet väl redan att det är högbladen som i det här fallet är vita och själva blommorna är de tre  oansenliga gula i mitten, därav trillingblomma.
Louis Antoine Bougainville seglade runt jorden på 1700-talet och hans botanist Commercon fann den här klängväxten i Brasilien och hedrade sin kapten med namnet. Kanske ville han få sin chef på bättre humör sedan avslöjandet att Commercons betjänt Jean Barré visat sig vara hans älskarinna Jeanne Barré. En kvinna ombord på en världsomsegling var en präktig skandal.
 
Bougainvillea

Bougainvillea


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255