Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Och fötterna ska man gå med hela livet

Och fötterna ska man gå med hela livet

2015-02-11

Jag tillbringar sedan några år tillbaka vintern i Fuengirola tillsammans med min man och hans snart 90-åriga syster som också finns här.


Skicka till en vän

Det finns som nog alla sett många ”Salon de Beleza” – skönhetssalonger här i Fuengirola. Man erbjuder hårvård, diverse olika ”skönhetsbehandlingar”, manikyr och pedikyr samt massage. Och de flesta jag passerat har även haft s.k. massagestolar med tillhörande fotbad troligen med bubbelbad. De erbjuder omfattande program till inte allt för höga kostnader.

Vi har båda systern och jag har besökt "Salon de beleza" för fotvård, inte samma inrättning utan olika. Vi har båda fått besvär med framför allt stortårna efter besöken. Tårna svullnar, blir röd och öm. I systerns fall så besvärligt att det var svårt att sova för att inte tala om att ha skor på fötterna. Systern gjorde sitt besök den 20 dec. och är fortfarande inte bra. Hon har varit hos vårdcentral för vård ett flertal gånger och sist hon var där blev det en ordentlig antibiotika behandling som inte hjälpt.

För läkaren hon besökte verkade inte företeelsen vara ny.

Jag tror att många som erbjuder dessa tjänster har mycket lite kunskap om vad de gör, de kan säkert måla naglar, fila och klippa men vad som är förknippat med det i form av bl.a. hygien vet man nog inte så mycket om. När jag senast besökte ”salongen” var jag sista kunden för dagen och fick då se hur en rengöring kan gå till. Redskap för manikyr och pedikyr samlades ihop och lades i vasken där man tvättar håret och vatten fylldes på och lite diskmedel tillsattes och så vispade man runt och redskapen togs upp och så var det bra med det. En sådan rengöring begränsar varken bakterier, blods- eller svampsmitta t.ex. fotsvamp, fotvårtor.

Och så finns det ju även härliga massagestolar med bubbel-fotbad. Fotbadet är ju tveksamt ut hygienisk aspekt om inte rengöringen även gäller de rör m.m. som är inblandade. Det är inte bara att tömma ut vattnet och se glad ut, det blir kvar vatten i rören och i vattnet finns även det som filats av fötterna.

Varför nu allt detta? Många äldre människor har behov av fotvård och när de kommer hit ner erbjuds det till för oss från Sverige till låga priser. Det finns vad jag förstår inga myndighetskrav på rutiner s.k. HACCP och kanske inte ens branschrutiner. Skulle vara intressant att veta hur frekvent problemen är med ömma tår efter en behandling och om det går att hitta "salonger" som arbetar på ett betryggande sätt.

Ingrid D


 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255