Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga mäklaren: Har förmögenhetsskatten i Spanien försvunnit?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Fråga mäklaren: Har förmögenhetsskatten i Spanien försvunnit?

2015-01-12

Hej Sven! Jag har hört att förmögenhetsskatten har försvunnit i Spanien. Är det sant? Lars Hedin från Luleå


Skicka till en vän

Av Sven F. Källström, ägare till Alamo Costa del Sol Real Estate

Förmögenhetsskatten har tidigare tagits bort 2011 men infördes igen 2012.  Sedan har den varit i bruk ett år i taget och kommer att gälla för 2015. Skatten grundar sig på hela din förmögenhet med följande grundavdrag: 300.000 euro för din permanenta bostad och 700.000 euro för dina övriga tillgångar. Man och hustru beskattas separat.

Hej! Jag funderar på att sälja min villa i Calahonda som jag köpte för 10 år sedan. Får jag göra någon uppräkning för de åren jag haft den för att undvika den stora reavinsten som blir. Nils från Stockholm

Fram till 31 december 2014 fick alla fastighetsägare göra en uppräkning för varje år man ägt sin fastighet. Från och med 1 januari 2015 har denna möjlighet tagits bort helt. Därför var det många som tog chansen och sålde under 2014. Du får däremot fortfarande dra av från vinsten de kostnader du lagt ut för att förbättra din bostad. Detta under förutsättning att du har riktiga fakturor inklusive moms. Vidare får du dra av mäklararvodet innan den beskattningsbara vinsten räknas ut.

Hej Sven, jag sålde min bostad i Benalmadena nyligen genom en av de fyra mäklare som hade försäljningsuppdraget. På tillträdesdagen betalade jag mot faktura 5% provision till den mäklaren. Nu kräver en av de andra mäklarna också full provision. Vad gäller och hur ska jag agera?

I alla normala fall skall endast den mäklaren som har genomfört affären ha provision. Om du har underskrivit ett försäljningsavtal som klart säger att det inte är exklusivt så har du möjlighet att använda dig av andra mäklare genom liknande icke exklusivt avtal. Om du däremot har tecknat ett exklusivt försäljningsavtal så är det annorlunda. Då kan den mäklare kräva dig på provision om det klart framgår av avtalet att du inte får använda dig av andra mäklare. Låt din advokat titta noga på det avtal du har skrivit under. Har du ingen advokat kan du maila mig avtalet så skall jag hjälpa dig att förklara vilken situation du har hamnat i.

Hej Sven Källström, såg i svenska tidningar att den spanska arvslagen har ändrats. Är det till fördel eller nackdel det som hänt?

Det är rätt att viss ändring har skett och det är EU som har beslutat att ändra på fördelningen av den avlidnes tillgångar. Om en svensk medborgare dör i Spanien så är det svensk lag som gäller vid arvets fördelning. Från och med 1 september 2015 gäller att det är lagen och reglerna i det land där du var skriven vid dödsfallet som skall tillämpas. Om du är resident i Spanien och vill att dina tillgångar skall fördelas enligt svensk lag så måste detta noga framgå i ett testamente.
 Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255