Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Nordiska rotarianer firar tvåsiffrigt på Solkusten - stöttar ungdomar i La Línea

Svenska Magasinet i Spanien

Nordiska rotarianer firar tvåsiffrigt på Solkusten - stöttar ungdomar i La Línea

2014-10-10

De nordiska rotarianernas intercityklubb firar tioårsjubileum den 4 november. Norrmannen Einar Arne Riise är president i intercity-klubben som tillsammans med två Rotary-klubbar på kusten satsar på humanitära insatser med ett ungdomshem i La Línea.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Hösten 2004 tyckte Sergy Andersson från Växjö-Tegner RC att det var dags att arrangera Intercity-möten för Nordiska Rotarianer på Solkusten. Den 4 november firas tioårsjubileet på Magna Café i Marbella.

Rotary är en opolitisk organisation bestående av affärs-, yrkes- och samhällsledare, som genomför humanitära serviceinsatser. Det är en av världens största humanitära organisationer med 1,3 miljoner medlemmar världen runt. Rotary uppmuntrar till hög etisk standard inom alla yrken och arbetar för att bygga upp goodwill och fred i världen.
- Det är en etisk standard vi har. Solidaritetstanken är viktig för oss. Vi bor på sköna Costa del Sol och det känns bra att kunna ge något tillbaka, säger Einar Arne Riise som är president för den nordiska intercityklubben som firar tio år.

Fram till jubileumsmötet har omkring 125 intercitymöten arrangerats sedan starten. Intercityklubben med cirka 90 medlemmar träffas på Magna Cafe, varannan vecka under vår- och höstsäsong. Totalt brukar det bli tolv möten per år förutom andra evenemang som exempelvis tävlingar. Vanligtvis kommer mellan 50 till 60 personer.

De nordiska rotarianerna är med i lokala Rotary-klubbar i sina hemländer. För att upprätthålla besöksnärvaron då många vistas utomlands periodvis under vinterhalvåret startades intercityklubben på Costa del Sol för tio år sedan.
Mötena hålls i traditionell Rotarystil, det vill säga med lunch, diskussioner och intressanta föreläsningar av medlemmar eller av inbjudna gäster och föreläsare. Bland annat har fastighetsmäklaren Kristina Szekely, Sveriges tidigare Madridambassadör Anders Rönnquist och Marbellas borgmästare Angeles Munoz besökt klubben.

Rotary är en global hjälporganisation och försöker på olika sätt göra samhälleliga insatser. Tillsammans med den engelsktalande Rotary-klubben i Marbella-Guadalmedina och den spansktalande Rotary-klubben i Benhavís har de nordiska rotarianerna engagerat sig i projektet i La Línea de la Concepción barn, hemlösa och arbetslösa ungdomar.
-Det handlar inte bara om att ge människor något. De ska även upp på morgonen och få olika arbetsuppgifter. De får chans att lära sig olika saker och uppgifter under ett år. Hela vistelsen på hemmet är en utbildning. De boende ska också lära sig ekologisk odling.

Einar Arne Riise beskriver det som ett mycket bra projekt där de boende lär sig att ta ansvar över sig själva och andra människor. Hemmet har 40 boende som bor två och två och det finns gemensamt kök och arbetsrum.
Hogar Betania är ett boendecentrum på 3.000 kvadratmeter som riktar sig till hemlösa och andra som av en eller annan anledning hamnar i en akut nödsituation. Det är en tillfällig plats som syftar till att de ska känna sig hemma som en familj. Dessutom serveras lunch varje dag till behövande. 
- Det gäller ungdomar till familjer som inte har råd att försörja alla. Rotary har beslutat sig för att gå in och stötta detta och ge akut hjälp i området La Línea som är en fattig del av Andalusien.
 


Einar Arne Riise är president i den nordiska intercity-klubben

Einar Arne Riise är president i den nordiska intercity-klubben

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

Boendecentret Hogar Betania har flera volontärer bakom sig som stöttar ekonomiskt. Den katolska hjälporganisationen Cáritas är en av dem. Hemmet drivs av 29-åriga Begonia som redan har fått pris för sin insats. Troligtvis väntar ytterligare utmärkelser och då ett internationellt pris från Rotary.
- En otroligt driftig kvinna som har byggt upp alltsamman med kökspersonal och vårdpersonal, poängterar Einar Arne Riise.

Rotary International har skänkt 200 miljoner dollar till välgörande verksamhet för att utrota polio. Förutom humanitärt bistånd till tredje världen är Rotary också engagerade i ungdomsinriktade program för att söka lösningar på problem som arbetslöshet, brist på motivation eller drogmissbruk.

Ett sådant projekt är Hogar Betania i La Línea de la Concepción nära Gibraltar. Det öppnade i somras men har sin officiella öppning den 15 november när rotarianerna från Rotary-klubbarna i Guadalmedina, Benahavís och den nordiska intercityklubben anordnar en bussresa till ”Hogar Betania”. Borgmästaren är på plats liksom press och tv för att titta på anläggningen och få sig en bild av verksamheten.
- Rotary har gett mig många upplevelser under 40 år speciellt när det gäller att satsa på ungdomar. Det har varit ungdomar som genom Rotary har fått hjälp att utbilda sig på olika platser i världen. Sedan har de vänt hemåt med internationella erfarenheter, säger Einar Arne Riise.

Sedan tidigare delar den nordiska intercityklubben ut ett stipendium till den bästa eleven vid den finska, norska och svenska skolan på Costa del Sol. Stipendiet är på 250 euro per elev.
- Det är en extra morot för elever. Vad vi har hört från rektorer att det påverkar hela klassen positivt. I november ska vi träffa rektorer och tidigare stipendiater för att höra hur det går. Detta är något som vi brinner mycket för.

Läs mer på:
www.nordiskarotarianer.eu

Vägsleds av 4-frågeprovet
Rotary är en organisation bestående av affärs-, yrkes- och samhällsledare, som genomför humanitära serviceinsatser, uppmuntrar till hög etisk standard inom alla yrken och arbetar för att bygga upp goodwill och fred i världen. För att inte denna Rotarys etiska standard bara skall vara ett tomt uttryck uppmanas varje Rotarian att i varje tveksamt fall ställa fyra frågor (4-frågeprovet) som innebär att själv svara på dessa frågor:
1. Är det sant?
2. Är det rättvist mot alla parter?
3. Kommer det att skapa good-will?
4. Kommer det att vara till fördel för alla som berörs?

Anders Hagner blir president 2015 vid Marbella Guadalmina Rotary Club
Marbella Guadalmina Rotary Club är den andra internationella rotaryklubben i Spanien och är näst störst av alla klubbar i distriktet Andalusien. Klubben grundades för några år sedan och dess förste president var danske Michael Foltinger.
Sista juni i år avgick norske Einar Askvig som president och 1 juli 2015 tillträder Anders Hagner som klubbens förste svenska president.
Klubben har cirka 40 medlemmar från drygt 15 nationer. En stor del av klubbens verksamhet bygger på hjälp och bistånd till behövande både utomlands och i vår närhet. En stor satsning är Hogar Betania i La Línea som erbjuder 40 husrum till hemlösa under ett år. Dessutom serveras luncher varje dag till behövande.
Anders Hagner blir president 2015 vid Marbella Guadalmina Rotary Club

Anders Hagner blir president 2015 vid Marbella Guadalmina Rotary Club


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255