Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Skidåkningen drog Björn och Joanna till Nerja

Annons - Svenska magasinet
Björn och Joanna Lauritzen sökte varmare klimat och skidåkning. Det fick bli Nerja något de inte ångrar på.

Björn och Joanna Lauritzen sökte varmare klimat och skidåkning. Det fick bli Nerja något de inte ångrar på.

Skidåkningen drog Björn och Joanna till Nerja

2014-10-10

Det växer avokado, mango och cherimoya på sluttningarna ovanför mysiga badvikar. En och en halv timme härifrån byter vi ut sanden mot snö. Här ligger ett av Europas bästa områden för alpin skidåkning.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

- Hela livet har önskat att få bo på en plats där det är lite varmare. Och vi ville flytta till värmen innan vi blev pensionärer. Vi reste runt i Sydspanien en månad. Det blev Nerja av en slump. Det som avgjorde var närheten till skidorten Sierra Nevada, säger Björn och Joanna nickar instämmande.

De tog in på hotell i Nerja och blev förälskade i platsen vid första ögonkastet. Det är något som är synonymt med alla de som hamnar i Nerja. Det är en plats du blir förälskad i och även om det inträffar saker i livet som gör att du tvingas flytta härifrån återvänder de flesta efter några år.
- Det är en av de vackraste platser jag har sett. Här finns en vacker natur, mysiga badvikar, inga tiovåningshotell och en lagom mix skandinavisk och brittisk koloni. Dessutom är det centralt och nära till Málaga, säger Joanna.

Tidigare hade de hus i Åre och åkte skidor varje helg. När barnen flyttade hemifrån bestämde de sig för att sälja av allt. Och jobbet tog de med till Nerja.
- Vi är frisörer, ett yrke som kan praktiseras oavsett var du bor, säger Björn och Joanna som har His & Hers by Lauritzen på Plaza de la Ermita sedan maj 2013.

Det är en mycket behaglig tillvaro i Nerja som har en skön småstadsmentalitet. Nerja känns tryggt. De avrättningar och gangstermord som förekommer på västra Costa del Sol lyser med sin frånvaro i lilla Nerja.
Flera jag talar med har aldrig sett ett slagsmål på gatorna. Polisen syns i gatubilden och patrullerar. Det känns rättssäkert och tryggt. Det är ett levande samhälle även på vintern. Alla mår bra till och med hunden.
- Den hade svårt att gå i trappor när vi bodde i Åre, här har den blivit yngre och vitalare, säger Björn medan vi njuter av utsikten från Villa Exotica norr om Nerja.

Genom Fastighetsbyrån kom Björn och Joanna över huset som är från 1970-talet.
- En fristående villa var det vi sökte eftersom vi har hundar. Tidpunkten för köpet 2012 kändes absolut rätt. Kronkursen var låg och huspriserna var på sitt lägsta på flera år. Även om jag fick rådet att vänta så beslutade jag mig att slå till vilket jag inte har ångrat på.
 


Full fart i frisörsalongen.

Full fart i frisörsalongen.


Björn och Joanna började med att pyssla med huset och få det torrt. Ett äldre spanskt hus kan upplevas fuktigt.
- Vi installerade en luftsolfångare som jag verkligen kan rekommendera. En fläkt suger in den varma luften och allt drivs av solceller. Jag köpte den på Byggmax i Sverige. Den tar bort fukt och fungerar mycket bra även om vi inte är hemma. Den är lättmonterad för vägg eller tak som ger värme och luftcirkulation utan driftskostnad.

De flesta som flyttar till Nerja har karriären bakom sig. Hur är det att vara företagare i Nerja?
- Det är annorlunda än i Sverige. Byråkratin är inte den snabbaste och det tog tid att starta upp.
Björn nämner tålamod som en viktig egenskap. Först att hitta en lämplig lokal men det som tog tid var alla tillstånd. Vissa tillstånd är ganska dyra menar Björn och nämner öppningstillståndet på 500 euro (”brukar i regel vara gratis”) och en godkänd arkitektritning som kostar lika mycket.
De reser varje år till frisörmässan i London och de har hållit i utbildningar.
- Det var ju meningen att med flytten till Nerja skulle vi varva ned en aning. Det gäller att ha tålamod och att inte hetsa upp sig på saker som tar tid.

Björn och Joannas kunder är skandinaver och britter som övervintrar i Nerja. På sommaren är det barn och barnbarn som lånar lägenhet eller hus under semestern som besöker salongen.
- Vi konkurrerar inte med de spanska salongerna. Våra kunder är de som vill prata och förklara på sitt modersmål, säger Björn och Joanna som varit frisörer sedan 1977 respektive 1987.
- Vi har underbara kunder som är nöjda med livet. De som bor här har ett stort socialt umgänge och de träffas för att spela boule, bridge, golf eller gå blomstervandringar. Här vistas vi mycket utomhus vilket gör att man mår bra, berättar Joanna.

Och så var det skidåkningen. Det som avgjorde till Nerjas fördel för Lauritzen.
- Vi når dit på en och en halv timme. Det är ett jättefint modernt område med skidåkning från 3.400 meters höjd ned till cirka 2.000. Det har väl inte blivit lika många besök där som vi först hade räknat med. Det är ju så skönt i Nerja...
 
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255