Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Svenska kyrkan nysatsar på Costa del Sol

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Svenska kyrkan nysatsar på Costa del Sol

2014-09-10

Svenska kyrkan kommer att förstärka närvaron på Costa del Sol med en präst och en assistent. Tjänsterna kommer att ha fokus på det sociala arbetet och för ungdomar. Det beskedet kom den 18 juni. I slutet på september beräknas tjänsterna vara tillsatta.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Som Svenska Magasinet berättade redan den 27 februari besökte representanter från SKUT Costa del Sol för att se hur behoven har förändrats sedan 2011 då beslutet om nedläggning kom.
- SKUT-rådet vill ha information om läget och av det skälet besökte vi Fuengirola för att se vilket behov som finns. Vårt uppdrag är att tillsammans med kyrkokommittén se över om behoven har förändrats. Vår rapport ska vi presentera för rådet, sa Anders Bergkvist till Svenska Magasinet den gången.

Det var den 20 februari 2011 som Svenska kyrkan tog beslutet att låta församlingen i Costa del Sol bli en del av pastoratet Södra Spanien med kyrkoherden i Torrevieja som ansvarig. Verksamheten har sedan dess drivits av en kyrkokommitté och en grupp volontärer. Nu gör Svenska kyrkan en nysatsning i Costa del Sol för att möta det ökade behovet bland svenskarna.
- Vi ser markant ökade behov i Spanien och särskilt på Costa del Sol. Vi kommer att sända ut en präst och en assistent med diakonal inriktning. De utsända ska utveckla och förvalta arbetet tillsammans med de ideella som burit och bär verksamheten på plats. Under de senaste åren har ett ökat engagemang och ansvarstagande växt fram för Svenska kyrkan på Costa del Sol, säger Anders Bergkvist, chef för Svenska kyrkan i utlandet.

Costa del Sol är en stor svensk koloni med drygt 35.000 bofasta svenskar. I Spanien finns det närmare 90.000 svenskar. Svenskarna gjorde 13 miljoner utlandsresor under 2013 och Spanien är det populäraste resmålet med över 2 miljoner resor, en ökning med 8 procent från föregående år.
- Tillsammans med kyrkokommittén i Costa del Sol har vi samtalat om framtida utmaningar för Svenska kyrkan på Costa del Sol. Vi ser ökade behov av stöd till barn och unga samt de riktigt gamla i området. En annan utmaning som väntar är att ge stöd till hundratusentals turister i området varje år.

Över 350 svenska ungdomar studerar i området och drygt 90.000 turister landar på flygplatsen i Málaga årligen. En stor svensk skola finns i Fuengirola med 270 elever. Cirka 90 av dem är inneboende i spanska familjer.

Vid församlingen på Costa del Sol togs beskedet emot med stor glädje.
- Vi har hoppats, väntat och bett för det här, sa den sommarvikarierande prästen Ann-Sofi Furegård Sandberg till Svenska Magasinet.
Ann-Sofi Furegård Sandberg vikarierade bara under en månad. Hon betonar det stora arbete som många frivilliga har visat.
- Ett fantastiskt arbete. Vi visar att det finns en framtidstro och en levande församling. Senaste söndagen var en helt vanlig söndag men vi var 30 på högmässan. Ett lågt antal jämfört med vad det brukar vara.

SKUT har sedan sommaren utannonserat tjänsterna som präst och assistent på Costa del Sol. Vid månadsskiftet augusti/september pågick anställningsprocessen.
- Vi håller på med anställningsprocessen och beräknar att vara färdiga i slutet av september, säger Elna Wahlgren Lundqvist, ansvarig för rekryteringen av personal till Costa del Sol.
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255