Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Bra matvanor ger god hälsa

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Bra matvanor ger god hälsa

2014-07-09

Allt sedan urminnes tider har människor förknippat mat med hälsa. Läkare i antikens Grekland uppmanade sina patienter att förbättra sina matvanor för att uppnå god hälsa och bota krämpor och sjukdomar.


Skicka till en vän

Visst har vi under många år varit medvetna om att äta rätt och de senaste åren har även intresset ökat dramatiskt för ekologiska produkter. Vi vet numera att hälsoproblem kan uppstå från råvaror som inte odlats och behandlats på rätt sätt. Man låter allt som oftast kemikalier och tillsatser styra produktion och djurhållning på bekostnad av vår hälsa.

Ekologiska livsmedel har en positiv effekt på vår hälsa p g a ett högre näringsinnehåll. De innehåller en högre halt av torrsubstans och därmed mera näring; proteiner, vitaminer och mineraler. Konventionella livsmedel gödslas med nitrater och dessa göra att plantan försöker att rensa ut dem, göra sig av med dem och absorberar därför mer vatten. Dessa växter blir större men står sig inte lika länge och deras näringsämnen späds ut.

Ekologiska råvaror innehåller också mer skyddselement mot sjukdomar och kan ätas utan att först skalas. Det är i skalet och i den del av frukten närmast skalet, som den största mängden av mineraler, vitaminer och antioxidanter finns. Vi skalar mycket frukt just för att få bort kemikalier, vilket betyder att vi kastar bort det bästa och dessutom blir det dyrare.

Ekologiskt odlade grönsaker kan ha upp till 50 % mer mineraler. Många tester har gjorts med ekologiska livsmedel, den äldsta redan 1940 i Nya Zealand, då ekologisk diet testades på skolbarn under 2 år. Resultat visade att tandhälsan förbättrades, barnen fick bättre motståndskraft mot benbrott, betydligt färre fall av förkylningar och influensa förekom och kortare konvalesenstid noterades.

Kan vi lita på att det är ekologiska produkter?
Förutom en officiell kontroll av produkter görs ytterligare en kontroll för att garantera äkta varor. Auktoriserade enheter, övervakade av regionstyret, inspekterar varje år alla ekologiska gårdar och livsmedelsproducenter.

En växande miljöförgiftning med elektromagnetisk radiation (telefoner, Wifi etc) tillsammans med kemiska tillsatser och ökad förorening genom bl a hygiene produkter, kosmetik och rengöringsmedel, producerar en ökad mängd relaterade sjukdomar som vår kropp inte rår på.

Vårt beslut som konsument är att antingen stödja det system som förgiftar miljön och leder till sjukdomar, eller att stödja den modell som främjar utvecklingen, skyddar vår miljö och vår planet och tänker på människor och andra levande varelsers hälsa.

(Skrivet av José Ramirez som driver butiken Come Bio sedan sex månader tillbaka. José är utbildad landskapsarkitekt och är tekniskt utbildad inom frukt o grönt samt trädgårdsmästare).
 

Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255