Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – kulturstaden Málaga

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – kulturstaden Málaga

2014-06-23

På bara ett decennium har Málaga gått från att vara utsvulten på kultur till att spänna musklerna och bli Spaniens tredje kulturstad efter metropolerna Madrid och Barcelona. En del ser det som en genomtänkt plan medan andra beskriver satsningen som ekonomisk dopning efter ett antal miljoner ”anabola injektioner”.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Har du valt Spanien som ditt semestermål i sommar? Då är du inte ensam. Faktum är att Spanien är klar etta när vi svenskar ska semestra i utlandet. Det är nästan dubbelt så många svenskar som väljer Spanien än tvåan Danmark.

Av 13,4 miljoner semesterresor som svenskar gjorde utomlands ifjol gick 2,04 miljoner till Spanien. 1,18 miljoner semestrade i grannlandet Danmark.

Spanien har mycket att erbjuda. Storstadsliv med metropoler som Madrid, Barcelona, Valencia och Sevilla. Skidåkning i Sierra Nevada, Pyrenéerna eller i pisterna norr om Madrid. Naturupplevelser i form av ett rikt djur- och växtliv utmed sköna vandringsleder samt badliv på Kanarieöarna, Balearerna, Costa del Sol, Costa Tropical och Costa Blanca. Eller varför inte en golfrunda i Europas bästa klimat. På tre år har antalet svenskar som väljer Spanien ökat dubbelt.

Costa del Sol har sedan 1950-talet varit en populär destination. Efter att flyget tagit mark i Málaga fortsatte resenären till främst Torremolinos, Fuengirola och Marbella. Nu har någonting hänt. Alltfler besöker Málagas nätverk av museer.

Nästa år kommer Málaga att ha Spaniens främsta kulturutbud efter Madrid och Barcelona. Under parollen ”Málaga, ciudad de museos”, en stad av museer, ska provinsstaden på Costa del Sol bli Spaniens tredje konstdestination som i nuläget anses vara Bilbao. Snart är Málaga ifatt den nordspanska staden som kan skryta med Guggenheim.

Sedan tidigare har Málaga stad ansedda CAC (Centro de Arte Contemporáneo) och Museo Carmen Thyssen, Picassomuseet, Picassos födelsehem Casa Natal, Museo Revello de Toro, MUPAM (Museo del Patrimonio de Málaga), Museum Jorge Rando, bilmuseum, interaktivt musikmuseum, Casa de Gerald Brenan och i våras öppnade Museo de Bellas Artes i pampiga Palacio de la Aduana.

Till våren 2015 öppnar Centro Pompidou. En stor kub med en utställningsyta på 2.000 kvadratmeter kommer att byggas i Málagas vackra hamn som blir den första filialen av Centro George Pompidou utanför Frankrikes gränser. Här kommer ett 70-tal konstföremål från det prestigefyllda franska museet att visas.

På försommaren släpptes den stora nyheten att det ryska statsmuseet i S:t Petersburg får en filial i Málagas gamla tobaksfabrik. Här kommer ikoner i guld, expressionistiska målningar och socialrealistisk konst från Sovjettiden att visas permanent.
Ett hundratal konstverk av bland annat Kandinskij och Chagall. Dessutom får man låna omkring 60 konstverk årligen för temporära utställningar. Museet väntas få 200.000 besökare om året och skapar 389 arbetstillfällen.

Samtidigt kommer det kritik mot Málagas jättesatsning på kulturområdet. 2015 är som bekant valår i Spanien och det gäller att visa för invånarna att staden är på fötter. Men det kostar också. Under de senaste tio åren har Málaga kommun satsat 53 miljoner euro på kulturutbud. CAC Málaga som har 400.000 besökare per år har kostat mest för staden som får punga ut med 3,4 miljoner euro om året.
Kommunen har betalat omkring 13 miljoner euro enbart i driftskostnader per år en siffra som kommer att öka till 15 miljoner år 2015 enligt lokala medier.

Satsningen har inte bara kostat pengar utan även genererat inkomster. Antalet kulturturister i Málaga har ökat från 400.000 till fyra miljoner på tio år. Det betyder inkomster för staden i form av övernattningar på hotell, restaurangbesök och shopping.

Málagas uppgång som kulturstad uppmärksammas över hela landet. Carlos Herrera, känd krönikör i veckomagasinet XLSemanal i mediehuset Vocentos dagstidningar sprider rosor över Málagas kultursatsning:
”På mindre yta än en kvadratkilometer vid Medelhavets vågor kan du besöka en utställning av Marina Abramovic vid CAC, se en handfull konstverk av Sorolla och Zuloaga på Thyssen och uppleva Picasso i museet som bär hans namn. Inom kort kan du se konstverk av Kandinsky och Bacon på kulturcentret Georges Pompidou samt unika pjäser av Tropinin, Levitan och Venetsianov i ryska statens filial i tobaksfabriken”.

Málaga som storstadsdestination växer så det knakar med bra flygförbindelser och regelbundna besök av kryssningsfartyg. Förutom kulturen äter och dricker du gott. Glöm inte heller bort att besöka idyllerna och fiskrestaurangerna i Pedregalejo och El Palo på östra sidan.
Eller borgen Gibralfaro med avslut på Paradorens terrass med bästa utsikten över hamnen. Gamla stan inbjuder till sköna promenader liksom de vackra parkerna. Här finns också jazzklubbar och bra underhållning 

Stanna gärna en stund för att se allt – och smaka.

…. för övrigt anser jag att priserna på betalmotorvägen Autopista del la Costa del Sol AP-7 bör sänkas!
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255