Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Turistfilmer och myterna om den svenska kvinnan

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Turistfilmer och myterna om den svenska kvinnan

2014-06-11

I sommar är det 60 år sedan den första svenska skolan startade på Costa del Sol. För en del kanske det kommer som en överraskning men faktum är att en svensk semester- och språkskola startades i Torremolinos den 15 juli 1954.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Så här års brukar vi titta i backspegeln. Sommar betyder högtryck i turistströmmen till Spanien och det uppskattas hos läsekretsen när vi gör tillbakablick i historien.
Det var på 1960-talet som turistströmmen tog fart i Spanien. Och under dessa år skapades många myter som har hängt i. Den om ”las suecas”, om hur svenska kvinnor festade loss på den spanska Solkusten utan en tanke på morgondagen.

Dabadabad á ,dabadabadá..., ännu i våra dagar kan man ibland höra filmmusiken eller soundtracket från några av de turistfilmer som spelades in på Costa del Sol. Film- och nöjesindustrin påverkades av turistströmmen och gick på högvarv. Från slutet av 1960-talet producerades spanska långfilmer i turistorter. Och flera myter odlades.

Bland annat den om mötet mellan ”las suecas” och iberiska ”machos” eller karlakarlar på Solkusten.

Dåtiden speglas i regissören Pablo Bergers Torremolinos 73 som är en spansk-dansk komedifilm från 2003. Filmen utspelar sig i Spanien 1973. En åldrad Franco och ett Spanien är i förändring liksom äkta paret Alfredo och Carmen Lopez liv som får ett mycket ovanligt erbjudande.
De ska bidra till ett audiovisuellt lexikon som handlar om människans fortplantningsförmåga. Paret ska filma Super 8-film från sitt sovrum för vidareförsäljning till det frisinnade Skandinavien. Projektet tar fart och Carmen går mot en erotisk berömmelse som är svår att kontrollera.

Filmerna med Alfredo Landa och José Luis López Vázquez förstärkte myten med ”las suecas” och de iberiska karlakarlarna. Fanns det någon verklighet i påståendet eller var det bara en myt?

Nyligen intervjuades en svensk kvinna i den spanska tidningen El Confidencial. Hon är nu 70 år men kom till Costa del Sol för lite mer än 50 år sedan. 1962 anlände hon till ett hotell i Marbella.
”Vi älskade området och ett år senare återvände jag till Costa del Sol, inte som turist utan som guide” berättar den svenska svenskan som bosatte sig i Torremolinos men som idag bor i Marbella.
”Vi var mer på hugget än spanjorskorna. Vi kom i bikini som inte fanns i Spanien tidigare. Vi kände till att vi var mer fria och liberala”.

En del ansåg att Spanien inte var utvecklat även om det hade sina fördelar. Svenskar som reste eller flyttade till Spanien på 1960-talet såg landet som ett tryggt ställe att vistas på. Samtidigt odlades en ”erotisk myt” som inte uppskattades av alla.

Rafael de la Fuente, tidigare hotelldirektör för Villamagna i Madrid och Los Monteros i Marbella, och som även talar svenska, beskriver i en tidningsintervju spanjorernas relationer på den tiden som nära muslimsk.
Med turisternas intåg på Solkusten skulle ungdomar få möta något nytt; vänliga, öppna kvinnor som dessutom var välutbildade.

De svenska tjejerna ökade i antal efter att en svensk semesterskola (Colegio Sueco de Vacaciones en España) invigdes 15 juli 1954 i Torremoilinos. Skolan låg i Playamar där också gamla hotellet Pontinental på avenida del Lido låg. Skolan fanns kvar fram till mitten av 1960-talet.
Nya svenska studenter kom var femtonde dag mellan juli och september och det rapporteras att de ”reste hem med tårar i ögonen” när de var tvungna att lämna Torremolinos. Dagstidningen ABC gjorde ett reportage om skolan i juli 1954 och kunde berätta att klassen bestod av sju ”señoritas suecas”. Fotot till artikeln visar de sju svenska tjejerna under en lektion i spanska.
 


 
Bilden från dagstidningen ABC som gjorde reportage om den svenska semesterskolan, Colegio Sueco de Vacaciones, i Torremolinos

Bilden från dagstidningen ABC som gjorde reportage om den svenska semesterskolan, Colegio Sueco de Vacaciones, i Torremolinos

Alfredo Landa i filmen ”Manolo la nuit” i Torremolinos

Alfredo Landa i filmen ”Manolo la nuit” i Torremolinos

Colegio Sueco låg vid Lido-Playamar i Torremolinos från juli 1954 (Foto: aqueltorremolinos.com)

Colegio Sueco låg vid Lido-Playamar i Torremolinos från juli 1954 (Foto: aqueltorremolinos.com)

Svenska Magasinet i Spanien

För att hedra de svenska tjejerna anordnades en fest den 17 juli 1954 på “El Pimpi” (calle Granada 46) i Málaga med flamenco. Juan Luis Gámez orkester spelade och Tahito Robemar sjöng.
Hundratals svenska tjejer kom till Torremilinos för att gå i skolan och lära sig spanska och det sägs att ortsborna i Torremolinos höjde på ögonbrynen när de tog sina dagliga promenader genom byn eller besökte dåtidens nöjesställe ”El Remo” i Montemar.
Inte konstigt att ”las suecas” fastnade på näthinnan och att det i våra dagar står en ”la sueca” som staty, dessutom den högsta i kommunen vid Avenida Rafael Gomez Sanchez vid norra infarten till Torremolinos.

Många svenskor återvände senare med sina familjer för att visa upp idyllen. Åter andra valde att stanna kvar. De fick arbete tack vare sin mångsidighet och kunskaper i flera språk.
För övrigt blev inledningen på 1954 något märklig kan man läsa i gamla tidningsklipp. Inte bara att nordiska blonda kvinnor kom till kusten. Nordiskt väder spelade ett spratt med invånarna. Vid nyåret snöade det på Solkusten vilket det inte har gjort så många gånger sedan dess.

Det svenska inslaget på kusten kom efter att bröderna Bolín Bidwell grundade hotell Hotel La Roca 1942 som hade 28 rum. Det svenska fartyget M/S Saga blev först att angöra Málaga hamn i efterkrigstiden. Saga kom till Málaga hamn den 12 november 1946 och hade med sig 200 turister av olika nationaliteter.
Turisterna tog emot av Sveriges konsul och direktören inom turism, Luis Antonio Bolín, som organiserade en bussresa i Andalusien. Turisterna som kom med det svenska fartyget M/S Saga besökte Granada, Córdoba, Sevilla, Jérez och Cádiz innan de återvände till Málaga för att fortsätta färden till sjöss.

1953 hade Torremolinos 7.000 turister varav 489 var svenskar, 104 danskar, 26 finländare och 97 norrmän. Detta enligt uppgifter från dåtidens turistmyndighet Ministerio de Información y Turismo. Nu började också kändisar och politiker upptäcka Spanien och Solkusten som sir Walter Monckton, Arbetsmarknadsminister i Storbritannien som tillbringade några dagar på Hotell la Roca. Det gjorde även den tidigare tyske rikskanslern Franz Joseph Von Papen som tillbringade några dagar här tillsammans med dottern Isabelle.
Skådespelare som John Mills, Cornel Wilde, Rita Hayworth och Merle Oberon samt författare som John Ateinbeck och Mckinlay Kantor besökte Hotell Montemar och nöjesstället ”El Remo”.

Ankomsten av de svenska kvinnorna gjorde att nöjesvärlden var snabba att odla den ”erotiska myten”. Turistfilmer som ”Amor a la española' (1966), ”El turismo es un gran invento” (1968) och ”Manolo la nuit” (1973) odlade myten. Det handlade om en kollektiv dröm som föddes på stranden.
López Vázquez och Juanjo Menéndez kom till Torremolinos tillsammans med Teresa Gimpera för att spela in filmen ”Cuidado con las señoras” 1968. Det första som hörs i filmen är utropet ”Viva Escandinavia!”.
”Med ankomsten av svenskorna skapades nästan ett groteskt fenomen”, har Rafael de la Fuente tidigare sagt i en intervju.

”Hela myten föddes i Playamar i Toremolinos” hävdar historikern och författaren Antonio C. Blanco Cabrera som ansvarar för den mycket läsvärda webbplatsen aqueltorremolinos.com. Den svenska semesterskolan Colegio Sueco de Vacaciones en España var en bidragande orsak tillägger han i en artikel.

En bild eller en myt skapades kring hur svenska kvinnor var hungriga på sex och att de såg den spanska mannen som något helt underbart. Samtidigt skapades en grotesk karikatyr av hur spanska män jagade svenska kvinnor på hotell och stränder i Torremolinos, Benalmádena och Marbella. Männen framställdes med varierande grad av intelligens och hur en vacklande generation stod på gränsen sammanbrott i en ny värld av frihet.

Många av filmerna byggde alltså på fantasier. Som exempelvis ”El turismo es un gran invento” (1968) som kan beskrivas som en ikon. López Vázquez och Paco Martínez Soria njuter av en musikalisk natt i bassängen på hotell Meliá Don Pepe i Marbella. Med Bubby Girls och Dabadabad á , dabadabadá...


Spanska turistfilmer
Mängder av spanska turistfilmer spelades in på Costa del Sol under 60- och 70-talet. Här är några filmer och klipp kan du hitta på nätet:
”Amor a la española' (1966)
”El turismo es un gran invento” (1968)
”Manolo la nuit” (1973)
”Cuidado con las señoras” 1968
”El turismo es un gran invento” (1968)
”Fin de semana al desnudo” (1974) (Inspelad i Puerto Banús och Estepona)
”Mayordomo para todo” (1976)
”Pepito Piscinas” (1977)
”Los liantes” (1981)
”Agítese antes de usarla” (1983)

Läs mer: Rekordåret 1964 – två tusen nyfödda per dag
 
M/S Saga kom till Málaga hamn den 12 november 1946 (Foto genom Lennart Almqvist samling)

M/S Saga kom till Málaga hamn den 12 november 1946 (Foto genom Lennart Almqvist samling)


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255