Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Världsartisten Joaquín Cortés kommer till Marbella

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Världsartisten Joaquín Cortés kommer till Marbella

2014-06-11

Världsartisten Joaquín Cortés är tillbaka med världsturné och showen ”Gitano” och kommer till Puente Romano Beach Resort i Marbella den 25 och 26 juli. Det är en mycket påkostad show med tiotal dansare, sångare, kör och en levande orkester på 17 musiker.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det var premiär på showen ”Gitano” den 2 maj på Teatro Tívoli i Barcelona. Till skillnad mot tidigare framträden grävs det djupare i Joaquín Cortés flamenco-rötter. Vid en presskonferens förklarade Cortés att showen ”Gitano” (på svenska zigenare) inte bara handlar om originalmusik. Showen bjuder även på ljus och audiovisuella upplevelser.
Joaquín Cortés är en av de tio bästa dansarna i världen. Någonsin. Det är experter och bedömare överens om. Showen är uppdelad i två delar. Den första delen är klassisk, mer trogen zigenare-rötterna och i den deltar två unga dansare som enligt Cortés själv kommer att fånga publikens uppmärksamhet.

Den andra delen utspelas i samtiden och är en egen tolkning av Joaquín Cortés som har bidragit till hans popularitet på världsscenen. Han utför en koreografi som smälter samman stilar som flamenco, balett och jazz med en garderob av italienska snitt av designern Giorgio Armani som är en mycket god vän.
”Jag är en zigenare som växte upp där atmosfären var hundra procent zigenare. Jag lärde mig att klappa händerna till min farbrors dragspel. Jag är nomad eller resande. Jag har rest runt i världen vilket har öppnat upp gränserna och som publiken kan se i min koreografi”.

2008 avled Joaquín Cortés mamma något som tog honom hårt.
”Efter att min mamma avled kände jag mig helt ur form och mådde dåligt. Jag kände inte för att dansa. Nu har det gått över fem år och jag känner mig bättre och kan återigen ge hundra procent på scen. Jag känner mig motiverad att satsa på att vara nummer 1 något som jag vet att min mamma skulle varit stolt över” sa Joaquín Cortés vid presskonferensen före världspremiären i Barcelona.

Joaquín Cortés är också Flamencodansaren som har kämpat för för romers rättigheter. 2006 mötte han Europaparlamentets talman Josep Borrell i samband med att Europas romer var i fokus.
Ni kanske undrar vad en flamencoartist gör på Europaparlamentet. Institutionen är känd som förkämpe för mänskliga rättigheter i EU. Jag har romsk bakgrund och min stiftelse har lanserat kampanjen ”Stoppa ... fientlighet mot zigenare” berättade Joaquín Cortés för ledamöterna och fortsatte:
”Jag är en av få av de 12-15 miljoner romer i Europa som har haft tur eftersom jag kan hävda min identitet utan rädsla för förföljelse, förnedring eller bli syndabock för alla onda saker man kan komma på”.
 


 
Den 5 juni gav Joaquín Cortes en presskonferens i Marbella

Den 5 juni gav Joaquín Cortes en presskonferens i Marbella


Han har också riktat kritik mot Spanien som han anser brister i att ge stöd till flamencokulturen.
”Andra länder som Ryssland erbjuder mig stipendier och plats på teatrar för att arbeta med att utbilda dansare”.

Han hyllar den nyss bortgångne gitarristen Paco de Lucía som tog den spanska kulturen ut i världen och som hedrades av Unesco 2009 på världsarvslistan över ickemateriella kulturarv.

”Jag har besökt länder där tidigare bara Julio Iglesias hade varit om vi talar spansk kultur. Jag har tagit den spanska flamencokulturen till platser där den inte har varit förut” säger Joaquín Cortés som anser att Spanien inte har gett honom det erkännande han förtjänar som flamencodansare då han har fått fler utmärkelser i andra delar av världen.
”Det finns många länder där de skulle ge mig en teater och bett mig stanna för att dansa, utveckla koreografin och utbilda dansare. Men här i Spanien har jag inte fått något”.
Han har två gånger fått erbjudandet om att bli direktör för Nationalbaletten något som Joaquín Cortés har avvisat då han ”vill ha fria händer och inte är villig att lyda en politiker som inte vet någonting om dans”.

Showen ”Gitano” har visats i Barcelona, Pamplona, Ciudad Condal, Valladolid, Madrid och kommer att fortsätta till Asien. Schemat lär vara fulltecknat till 2016. Den 25 och 26 juli har alla Spaniensvenskar och turister möjlighet att se världsstjärnan Joaquín Cortés på Puente Romano Beach Resort i Marbella.

Fakta/Joaquín Cortés
Joaquín Cortés är dansare, koreograf, regissör och producent. Föddes 1969 i Córdoba i en zigenarfamilj. Flyttade till Madrid och började dansa från tolv år. Världen. Han har dansat i Metropolitan Opera House i New York och i Kreml i Moskva. 1995 spelade han in en reklamfilm för Seat Ibiza Passion. Har stått på samtliga världsscener och uppträdde på stranden Ipanema (Rio de Janeiro) inför 800.000 människor.
 
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255