Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Sandra slår längst i världen

Annons - Svenska magasinet
Sandra Carlborg från Alingsås är flerfaldig världsmästare i longdrive

Sandra Carlborg från Alingsås är flerfaldig världsmästare i longdrive

Sandra slår längst i världen

2014-05-09

Sandra Carlborg från Alingsås är flerfaldig världsmästare i longdrive. Med explosiva muskler och genetiska förutsättningar har hon kommit längst av alla. Världsrekordet lyder på 357,7 meter och när hon blev utmanad av Los Naranjos pro slog hon bollen över hela övningsfältet.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det är de explosiva muskelfibrerna som bidrar till att Sandra slår längst i världen bland tjejerna. Och så har hennes föräldrar ett finger med i spelet.
- Jag tror det är genetiskt, jag har fått det från mina föräldrar som båda är starka. Min bror slår också långt och tävlar i longdrive, berättar Sandra Carlborg.

När Svenska Magasinet träffar Sandra är hon på träningsläger på Los Naranjos för andra gången i år. Vi talar om genetik, muskelstyrka i kombination med bra teknik.
- Och så är jag uppfödd på bra kost. Jag har alltid varit intresserad av träning och kost och alltid känt mig stark. Så det är många anledningar till att jag slår långt. Givetvis är bollträffen viktig, den avgör längden.

Det var morfar och farfar som tog ut Sandra på golfbanan när hon var elva år. Och som det brukar vara i den åldern fanns det flera sporter i Sandras liv som friidrott, hästar och simning.
- Jag fastnade för golf mycket beroende på att jag vann sju tävlingar som 12-åring vilket sporrade mig att fortsätta.
Brorsan tävlade i longdrive så steget dit var inte långt för Sandra. Tillsammans med pappa reste de till Las Vegas för att tävla.
- Det var unikt, tre från samma familj som tävlade i longdrive. Pappa tävlade i klassen 60+. Jag vann och blev världsmästare för damer i longdrive, det blev en morot till att fortsätta.

När familjen Carlborg har sitt eget mästerskap, vem slår längst?
- Det är brorsan Peter, han kommer 60 meter längre än jag...

Sandra Carlborg har världsrekordet för damer. Det sattes vid en tävling 2009 på Orresta golfbana mellan Enköping och Västerås. Rekordet mätte 357,7 meter!
- Då bestämde jag mig att resa till Las Vegas.
Sedan dess har Sandra deltagit i världsmästerskapet i longdrive fyra gånger. Tre gånger har hon vunnit. Ifjol blev det en andraplats.

Vid två tillfällen under våren har Sandra varit på Los Naranjos tillsammans med Erika Holmén för träningsläger. Det blir långa dagar och många träningspass som ska lägga grunden innan tävlingssäsongen drar igång i maj. Sova, äta och träna är vad som gäller.
Upp klockan 06.15 och i säng före klockan 23. Dagen börjar med jogging på stranden som följs av fysträning med koncentration på ben, bål och rygg.
- Starka ben, stark rygg och mage prioriteras, här gäller det att vara jämnstark och få en bra balans.
Och så blir det långa dagar på golfbanan. Maten fixar tjejerna själva. Matlådor släpas med på golfrundan.
- Vi gör maten själva, då vet vi vad vi får. Det är viktigt att äta rätt och ladda med energi, poängterar Sandra och Erika nickar instämmande.
 
Sandra utmanade Los Naranjos pro Calle och slog bollen över hela övningsfältet och vann på 319 meter.

Sandra utmanade Los Naranjos pro Calle och slog bollen över hela övningsfältet och vann på 319 meter.


I våras utmanade Sandra Los Naranjos pro Calle inför publik. Sandra slog bollen över hela övningsfältet och vann på 319 meter.
- Trodde knappast att jag skulle vinna, det avgjordes på sista bollen. Men jag är välkommen tillbaka, säger Sandra och skrattar.

Det syns att Sandra trivs på Los Naranjos. Tillsammans med kompisen Erika sprider de beröm över golfanläggningen, personalen och området. Häromdagen blev de utbjudna av en äldre golfspelande gentleman som tog dem till kustens bästa fiskrestaurang.
- Det är perfekt att vara här. Efter att vi var tillbaka i Sverige efter första tvåveckorsträningen längtade vi tillbaka. Och nu är vi här igen.
Sandra har spelat på damernas Europatour under ett par år. Sista åren har hon spelat en del tävlingar på Europatouren, men mestadels på damernas undertour till Europatouren, letacsess och svenska Nordea Tour.

Vad är skillnaden mellan vanlig golf och longdrive?
- Vanlig golf består av en golfrunda på 18 hål under fyra till fem timmar där du ska ha tålamod, spara för att hålla fokus under lång tid. Vid longdrive ska du slå sex bollar på två och en halv minut. Du håller fokus under en kort stund. Musiken dunkar i bakgrunden medan i vanlig golf är det helt tyst. Det är egentligen två olika sporter.

Det är skillnad på klubborna också?
- En drive som används vid longdrivetävlingar är något längre, mellan 47,5 till 50 tum, medan en vanlig drive i regel är 44 till 45 tum. Longdriveklubban har även mindre loft, 6,5 grader jämfört med en vanlig klubba som har cirka 10,5 grader.
- Under en golfrunda slår jag bollen 250-270, på en longdrivetävling runt 300 i vindstilla. Väder och vind har såklart stor betydelse.

Vad är årets mål?
- Givetvis prioriterar jag vanlig golf men höjdpunkten på året blir världsmästerskapet i longdrive i Las Vegas. Jag kom tvåa ifjol, nu ska jag ta tillbaka världsmästartiteln.
I maj drar tävlingssäsongen igång. Sandra kommer att spela tävlingar i huvudsak på Europatourens undertour, Letacsess runt om i Europa som startar i Schweiz.

Du kan följa Sandras äventyr på www.sandracarlborg.com
Följ golfen på Costa del Sol i Facebookgruppen "Golf på Costa del Sol"
 
Pekar ut nya mål. Sandra har varit på Los Naranjos tillsammans med Erika Holmén två gånger under våren

Pekar ut nya mål. Sandra har varit på Los Naranjos tillsammans med Erika Holmén två gånger under våren


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255