Djurspalten: Se upp för loppangrepp hos din hund eller katt
2014-04-10Loppor finns alltid i vår miljö, antingen direkt på din hund, i ditt hus eller i miljön vi vistas i. Kalla temperaturer, under nollgradigt, tar ofta död på ägg och tillväxten i miljön, men på ställen som Costa del Sol når temperaturerna aldrig så lågt.
Skicka till en vän
En loppa kan producera hundratals ägg som sedan sprids vidare, och kan leva upp till ett år i en och samma miljö. Vid rätt temperatur och vibarationer aktiveras de och angriper närmaste offer i sin närmiljö.
Loppor suger blod och det är där det verkliga problemet startar:
• Där loppor biter sig fast för att suga blod blir ofta ett område som orsakar klåda.
• Vid upprepade loppangrepp kan ge allerig emot just loppor – och klådan instensifieras.
• Avföringen från loppan kan också orsaka hudreaktioner och allergier.
• Loppor kan sprida sjukdomen Bartonella, i huvudsak hos katter. Det leder till feber, blodbrist, håglöshet, gulsot och kan till och med leda till att djuret avlider.
Ett loppangrepp måste såklart behandlas, både vad gäller hos djuret i sig själv men också miljön där det har vistats. Dessa produkter är tämigen kostsamma. Därför är det idé att behandla i förebyggande syfte. Det finns flera olika produkter för detta på marknaden. Det finns de som enbart behandlar loppangrepp och ges i tabletfom eller som spot-on i djurets hud. Eller produkter som inte bara behandlar loppor utan också en rad andra parasiter. De här produkterna ges var 3:e vecka, varje månad eller var 6-8 månad beroende på vilken produkt det handlar om. Din veterinär vet vilken produkt du ska välja, så konsultera därför vederbörande.
Av Nazli Pointer Veterinary Clinic
Tel 952 804 165
[email protected]
Du hittar kliniken vid Rio El Padron,
strax öster om Estepona och nära ridskolan.
Vi pratar svenska!