Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hans G: Korruption och idioti

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Hans G: Korruption och idioti

2014-04-10

Ibland tror man ju, mot bättre vetande att den siste dåren är född. Men knappt har man hunnit pusta ut så dyker det upp en ny figur som är felnavlad.


Skicka till en vän

Av Hans G

Den här gången är det den upplyste, begåvade och sympatiske nye kardinalen Fernando Sebastian i Malaga som krupit upp under en sten.

Han har gått ut i Diario Sur och med sedvanlig, dogmatisk katolsk tvärsäkerhet förklarat att homosexualitet är en sexuell defekt som går att bota. Att tillståndet har med sexualitet att göra, till skillnad från Jungfru Maria, har han ju rätt i. Att det skulle vara en ”defekt” som går att bota är däremot ett så korkat uttalande,även för att komma från en kardinal, att man saknar ord. Det är nästan så att man längtar till sagans värld där trollen spricker när solen går upp.

DET verkar dessvärre som om Spanien har lagt monopol på personer där håret växer inåt. Som till exempel skatteministern Cristobal Montoro, som apropå frågan om att stora delar av den spanska befolkningen har förlorat cirka en tredjedel av sin inkomst under de senaste åren drar till med en uttömmande förklaring.
”Spanjorerna upplever just nu en reducerad inkomstökning,” säger han förnumstigt och fortsätter att pytsa in pengar på sitt schweiziska konto. Något som han förmodligen gör därför att alla hans kompisar i PP gör det. Vanans makt är stor.

OCH då är vi hastigt och lustigt inne på korruption. Ta till exempel den svarta marknaden. Man räknar med att förra året omsatte den 253 miljarder euro. Det är en ökning med 60 miljarder euro bara de senaste 4 åren. Och eftersom detta är en sorts officiell siffra kan man nog räkna med att den är betydligt högre i verklighete. Själv har jag stött på både advokater och tandläkare som vill ha betalt svart och dom tillhör ju knappast de lågbetaldas skara. Men för stora grupper är det så, att jobba svart många gånger är deras enda möjligheten att få en inkomst över huvud taget, inte minst eftersom de sociala avgifterna skall betalas varje månad, oavsett om man haft någon inkomst eller inte. Det handlar om 282 euro som skall ut. Det är mycket pengar för vanliga människor.

OM det är någonting som jag tror kan skada Spanien i grunden och för lång tid framåt så är det just den utbredda korruptionen. Unga människor växer upp i ett samhälle där det mer eller mindre har blivit en princip att inte betala vare sig skatt eller andra avgifter. Och man kan ju fråga sig varför gemene man skall ta sitt ansvar och ha moral när de som sitter i toppen av pyramiden är de värsta syndarna. Det går knappast en dag utan att en skandal rullas upp i tidningarna. Det handlar om ansvariga politiker, från premiärminister och nedåt, det handlar om tjänstemän, tullare och poliser, som utan att blinka skor sig på vanliga medborgares bekostnad och sedan, återigen utan att blinka, antingen ljuger eller vägrar att svara på frågor. Ett beteende som sträcker sig ända upp i kumgahuset. Det verkar som om i stort sett varenda en av de tusentals borgmästarna i Spanien är medlemmar i Internationella Olympiska kommitten som ju är välkända, eller ökända, för att ta emot mutor och fiffla. Hur man kan ha mage att som ”ahoj med r framför” prata om moral och solidaritet när han själv är inblandad i försök att undandra spanska staten miljoner i skatt kan man ju undra.

Kriminalitet har blivit ett normaltillstånd. Att fiffla och fuska är nästan som livsluft. Pengarna håller på allvar på att ersätta moralen. Och de som är tongivande är de som egentligen skall vara moraliskt oantastliga. Det här landet och dess invånare är för bra för att ha den ledning de har.

Må väl och ta hand om er.
Saludos amigas/os
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
casinofox.se
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255