Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Tog ståuppkomiken till Sverige - nu kommer Adde Malmberg till Marbella

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Tog ståuppkomiken till Sverige - nu kommer Adde Malmberg till Marbella

2014-04-09

Babben Larsson kommer till Marbella teater i oktober tillsammans med Adde Malmberg för att ge succéshowen Gammal är äldst. I sommar kan vi se Adde Malmberg göra rollen som Basil Fawlty från den folkkära tv-serien Pang i bygget som blir teater på Fredriksdalsteatern i Helsingborg.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Biljettförsäljningen till höstens skrattfest i Marbella pågår för fullt. Innan det blir Marbella teater och showen Gammal är äldst är det Helsingborg och Fredriksdalsteatern som gäller. I april inleder Adde repetitionerna av ”Pang i bygget” som gör världspremiär på teaterscenen.
- Det blir första gången som Pang i bygget visas på teater. Sommarens uppsättning är baserad på tre avsnitt ur original-tv-serien, berättar Adde Malmberg för Svenska Magasinet.
Folkkära Pang i bygget (Fawlty Towers) är en brittisk TV-serie från 1975 av John Cleese och Connie Booth. John Cleese, Prunella Scales, Connie Booth och Andrew Sachs spelade huvudrollerna.

Adde Malmberg spelar Basil Fawlty som äger hotellet Fawlty Towers. Premiären är fredagen den 13 juni, sex kvällar i veckan, totalt 54 föreställningar med avslutning den 17 augusti. Spanske kyparen Manuel – från Barcelona – spelas av Kalle Rydberg.
Pang i bygget är baserad på världens kanske mest älskade komediserie Fawlty Towers i översättning och regi av Anders Albien.
- I slutet på april börjar vi att repeterar. Det ska bli väldigt roligt, samtidigt lite nervöst. Det ligger stora förväntningar på en sådan roll eftersom alla känner till rollen i tv-serien. Så nog känner man sig extra utsatt, men som sagt väldigt roligt och utmanande.

Utöver repetitioner till sommarens föreställning i Helsingborg håller Adde Malmberg på att regissera en annan pjäs som ska gå på Nöjesteatern i Malmö. En pjäs efter den engelska komedifarsen Jobbar för två.
- Jag har översatt och regisserar föreställningen som har premiär den 25 september.

Adde Malmberg nämns ibland som grundaren till ståuppkomik i Sverige. Han är en av tre som tog initiativet till ståuppkomik i Sverige och han var en av de första på scen 1988 tillsammans med Jonas Hallberg.
- Tillsammans med Jonas Hallberg och Bertil Goldberg tog vi Stand Up-underhållningen till Sverige genom att bilda SUCK - landets första stand up comedy-klubb.

Adde hade tidigare sysslat med kabaré och teater. Nu ville han göra något nytt.
- Jag hade hela tiden sysslat med humor, kabaré och teater. Jag drogs till ett nummer där man fick vara sig själv och inte behöva vara utklädd. Jag hade läst och hört om den amerikanska underhållningsformen Stand Up.
- Det var den största tänkbara utmaningen man kan utsätta sig för. Okej, man kan klättra i berg och göra sådant. Men att stå helt utlämnad på scen, vara sig själv och inte vara utklädd eller spela någon roll. Det kändes omöjligt, men det ville jag testa.

Ståuppkomik var något helt annat än vad jag dittills hade gjort.
- Du kan inte skylla på någon annan, som regissören eller författaren. Du har ingen rollfigur, du är dig själv, ansvarig vilar helt på dig.

Vilka inspirerade dig?
- I första hand blev jag inspirerad av genren, konst- eller underhållningsformen. Jag hittade snabbt några inspirationskällor och titta på några amerikanska komiker som Jackie Mason. Han var inte så känd kanske, men en stor inspirationskälla för mig.
- En annan var britten Tommy Cooper. Han var kanske inte en riktig ståuppkomiker men Cooper hade ett Stand Up-sätt.

Hur togs det emot?
- Vi fick en bra start och fick uppmärksamhet. Vi var ett bra gäng, blev omskrivna i pressen och tv hängde på med Släng dig i brunnen. Det hjälpte oss jättemycket och folk lärde sig underhållningsformen.
 

"Nu blir det Babben och jag i Marbella och jag måste säga att det känns riktigt kul och inspirerande".


Hur ofta kör du ståuppkomik nu för tiden?
- Det blir inte lika mycket som förr. Det går i perioder, jag har så mycket annat så det finns inte så mycket utrymme. Det finns även ett överutbud av ståuppkomik för tillfället.

Den 10 oktober klockan 20 står Adde Malmberg tillsammans med Babben Larsson på ståuppkomik-scenen i Marbella kommunala teater vid Plaza Ramón Martínez 3. Det blir premiär för Adde på Solkusten med Standupsuccén från Stockholm.
- Gammal är äldst har vi kört i flera varianter. Babben, jag och Lennie, Någon gång har Lennie och jag kört själva. Nu blir det Babben och jag i Marbella och jag måste säga att det känns riktigt kul och inspirerande.

Adde har uppträtt i Spanien en gång tidigare. Det var när ett svenskt företag hade konferens i Bilbao, då var Adde med och stod för underhållningen.
- Jag har aldrig varit i Marbella, jag har länge velat, så det blir nytt för mig.

Blir det en Adde Malmberg i Marbella med mustasch – eller utan?
- Jag kommer att odla mustasch till i sommar. Jag kan inte spela rollen som Basil Fawlty utan mustasch så den får hänga med till Marbella...
 
Addes bild av Spaniensvenskarna: ”Unga pensionärer, i stället för 97 är de 67 spelar golf och lever ett behagligt liv”.

Addes bild av Spaniensvenskarna: ”Unga pensionärer, i stället för 97 är de 67 spelar golf och lever ett behagligt liv”.


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
casinofox.se
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255