Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – ökad militär närvaro

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – ökad militär närvaro

2014-04-09

Det pågår en militär upprustning i Andalusien som helt har kommit i skuggan av konflikten på Krim-halvön. Andalusien beskrivs både som en ”väktare” mot oroligheter i Nordafrika men även som en mycket utsatt gräns. Vid NATO-basen i Rota stationeras fyra fartyg som ingår i en missilsköld. På flygbasen Morón utanför Sevilla fördubblar USA sin styrka.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Sedan terroristattentatet i Madrid 2004 som krävde 192 dödsoffer har det gripits över 500 radikala islamister i Spanien. Det är ”sovande celler” och ”ensamvargar”. Risken för nya attentat har inte minskat.
Att USA ökar sin militära närvaro i Spanien visar bara vilket strategiskt läge Andalusien har. Nyligen sa USA:s ambassadör i Madrid, James Costos, att Spanien är en av de viktigaste allierade och en av de mest pålitliga partner USA har.

Fienden är terrorismen och upp till 1.100 soldater ska snabbt kunna sättas in vid oroligheter. De främsta hoten kommer från terrorister i Nordafrika där olika fraktioner inom Al Qaeda, fundamentalistiska grupper, kämpar om kontrollen i Mali, Dakar och Centralafrikanska republiken vilket även skapar instabilitet i länderna vid Medelhavet.

Totalt kommer Rota att vara bas för fyra fartyg från den nordamerikanska flottan som ingår i NATO:s missilsköld. Det gör att antalet invånare i basen ökar till uppskattningsvis 4.000 marinsoldater och familjemedlemmar. Det första fartyget, jagaren USS Donald Cook, anlände i februari. Jagaren ingår i den missilsköld där även fartyget USS ROSS som ankommer i sommar och USS Porter samt USS Carney som anländer 2015 kommer att ingå. 

Fartygen kommer att patrullera Medelhavet och har till uppgift att fånga upp potentiella missiler avfyrade från Iran. De fyra jagarna är utrustade med ”Aegis”-systemet som kan upptäcka och avlyssna fientliga missiler. I ”skölden” ingår stationer i Turkiet samt stationerade jaktplan i Rumänien och Polen.

Ett multilateralt avtal som godkändes 2012 gör att Nato och Pentagon kan utföra flera uppdrag som har att göra med sjösäkerhet, övningar och andra Nato-operationer. På grund av oroligheter i Nordafrika vill USA öka sin närvaro i området varför satsningar görs i Rota och vid flygbasen Morón utanför Sevilla. Nato-satsningen i Rota som ligger nära Puerto de Santa María bedöms som positiv då området plågas av stor arbetslöshet på 40,6 procent.

Basen i Rota kom till för 60 år sedan efter en överenskommelse mellan Spaniens dåvarande statschef general Franco och USA:s president Eisenhower. I mars gav den spanska regeringen grönt ljus till Washington att de kunde förlänga vistelsen för amerikanska soldater på flygbasen Morón utanför Sevilla. USA kommer att öka antalet soldater från 500 till 800 på den spanska flygbasen i händelse av nödsituationer i Nordafrika. Kvoten kan uppgå till 1.100 under vissa perioder.

Det handlar om en snabbinsatsstyrka som ska kunna rycka ut och försvara amerikanska intressen i Nordafrika i händelse av nödsituationer. När den spanske regeringschefen Mariano Rajoy besökte Vita huset och Washington i januari var detta en av huvudpunkterna för president Barack Obama.
Ökningen av antalet marinsoldater kommer även att åtföljas av ett större antal flygplan som ska kunna transporteras soldater till Nordafrika. Pentagon kommer att stationera tolv hypermoderna transportflygplan av märket MV-22 samt fyra KC-130 på Morón vilket innebär en fördubbling.

Även en helikopterbataljon stationeras på Morón. Det blir en högt utbildad enhet som tidigare har utfört uppdrag i Bosnien, Kosovo, Kirgizistan samt Afghanistan och som har samarbetat med väpnade styrkor i många länder.
Spaniens försvarsminister Pedro Morenés har betonat att den temporära utvidgningen inte bryter mot avtalet mellan Spanien och USA som utarbetades 1998 och som reviderades 2002.

Det är händelser som i september 2012 som USA nu vill undvika. Det var då det amerikanska konsulat i den libyska staden Benghazi angreps och fyra amerikanska medborgare dödades däribland ambassadör Christopher Stevens. Det finns en konflikt mellan jihad och USA och amerikanska medborgare har varit föremål för många attacker. På bara några timmar kan Pentagon nu skicka hundratals soldater till Nordafrika – från Spanien.

Den spanske försvarsministern menar att den amerikanska närvaron är positiv för Spanien eftersom den hjälper till att stabilisera situationen i området. Morenés tillägger att nya avtalet gör att Spanien och USA kan genomföra gemensamma övningar och utbildningar. Flera sådana övningar utfördes i februari och mars och kommer att planeras framöver.

…. för övrigt anser jag att priserna på betalmotorvägen Autopista del la Costa del Sol AP-7 bör sänkas!
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
casinofox.se
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255