Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Chartern tillbaka på Solkusten

Annons - Svenska magasinet
Hotell Amaragua till vänster, mitt på strandpromenaden i mysiga La Carihuela har haft tre tusen nordiska resenärer i vinter

Hotell Amaragua till vänster, mitt på strandpromenaden i mysiga La Carihuela har haft tre tusen nordiska resenärer i vinter

Chartern tillbaka på Solkusten

2014-03-11

Spanien satte nytt präktigt turistrekord under fjolåret med 60,6 miljoner. Runt tio miljoner turister väntas till Solkusten under 2014. Gamla dagars charterresa är på väg tillbaka i ett nytt koncept. Under vinterhalvåret kom tre tusen nordiska resenärer till Torremolinos.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Som Svenska Magasinet berättade i februarinumret satte Spanien nytt turistrekord under fjolåret med 60,6 miljoner turister. Turisterna har återvänt vilket gör att Spanien återtar tredjeplatsen i världen efter Frankrike och USA.

Under 2014 väntas tio miljoner turister till Costa del Sol. Turistnäringen är viktig för ekonomin. Fjolårets turistström genererade 4,8 miljarder euro på Solkusten vilket är den högsta siffran någonsin. Det är en ökning med 700 miljoner euro på tio år visar siffror från turistmyndigheten Patronato de Turismo.
2003 la turisten ut i genomsnitt 35,8 euro per dag under sitt besök på Costa del Sol. 2013 hade den siffran ökat till 52,22 euro.

Det finns många positiva siffror att lyfta fram som att antalet svenska resenärer också ökar. Fler svenska turister till Solkusten ger ringar på vattnet i svenskkolonin. Den som besöker Solkusten som turist längtar tillbaka. Många gör slag i saken och blir resident Spaniensvensk.

Den gamla klassiska charterresan är tillbaka på Costa del Sol. I nya kläder är väl bäst att tillägga. Omkring tre tusen nordiska resenärer, de flesta från Norge och Sverige har under vinterhalvåret rest till hotell Amaragua i La Carihuela i Torremolinos.
I charterns barndom fanns det bara två resmål; Mallorca och Costa del Sol. Den som nu studerar charterbolagens resekataloger lägger märke till att utbudet är betydligt större än så.
2003 upphörde charterresorna till Costa del Sol när Fritidsresor och Ving slog igen sina platskontor. Nu ser det som att chartern är på väg tillbaka.

De som reste till Solkusten på charter i sin ungdom vill tillbaka där allting började. Ungefär så låter det när Svenska Magasinet träffar resenärer och guider. Det är från perioden oktober till april som tusentals nordiska resenärer reser till mysiga La Carihuela i Torremolinos. De flesta väljer tre eller fyra veckor i det gynnsamma klimatet.
Strandpromenaden i La Carihuela får rankas till de bättre på Costa del Sol.
- Läget mitt på paseon är utsökt, säger en av resenärerna vi talar med.

Det är halvpension som gäller när i huvudsak 55+:are väljer Solkusten för att få ett avbrott i det svenska vintermörkret. Paketresan med utflykter till närområdet uppskattas och på hotellet är det musik, dans, språkkurs och annan underhållning.
När en del hotell väljer att hålla stängt under vintern för att öppna lagom till påsk väljer andra att hålla öppet hela vintern. Förutom kongress- eller konferensresor är det charterresenärer från Norden som kommer till hotell Amaragua.
 
Klassiker

Klassiker


När Svenska Magasinet pratar med ansvariga på hotellet och guider får vi veta att trycket är så stort att hotellet har köpt upp grannhotellet Tropicana för att få plats med gäster till hösten. Vintern som gick fick gäster placerats på klassikern Pez Espada.

En gång i tiden var chartern mycket betydelsefull för svenskkolonin på Costa del Sol. Det var charterresan som bidrog till att svenskarna fick upp ögonen för platsen och idéer föddes om att flytta emigrera.
”En trevlig plats att vara på” resonerade svensken och började leta lägenhet och hus på Solkusten.
Av de som rest på charter till hotell Amaragua de senaste åren är det redan sex som har köpt bostad på Solkusten får vi veta. Och 30 procent av de som kommer hit känner någon svensk som redan bor här.

Ett av bolagen är Albatross som fick önskemål om att börja med resor till Solkusten. 135 platser på flyg och hotell köptes. Resorna såldes slut och totalt 600 resenärer bokade in sig första året 2010. Senaste vinterhalvåret hade företaget tre tusen resenärer till Solkusten.

Sammantaget gjorde Costa del Sol ett strålande resultat under fjolåret sett till antalet turister i stort. Faktum är att det talas om besöksantal som kan jämföras med den ”gyllene epoken” och rekordåret 2008. Och det gäller både antalet resenärer, övernattningar och hotellbeläggningen.
Antalet turister till Costa del Sol under 2013 ökade med 5 procent till 9,5 miljoner som kan jämföras med 2012 då 9,1 miljoner turister anlände. Även hotellen redovisar fina siffror med över 4,3 miljoner turister och en genomsnittlig beläggning på 59,1 procent.

Under några år befann sig turistnäringen på Costa del Sol i fritt fall. Inte en strimma ljus syntes i mörkret. I maj månad ifjol vände det och sedan dess har turisterna ökat för varje månad. Oroligheter i Egypten och Turkiet bidrog till att turister gjorde ombokningar och i stället valde säkrare mark i Spanien.

2014 väntas bli ett lika bra år som 2013. Åtminstone om vi ska tro Elías Bendodo, president vid turistmyndigheten Patronato de Turismo de la Costa del Sol.
”Vi ser nu en ekonomiska återhämtningen som kommer att förstärkas samtidigt ökar antalet resenärer till Costa del Sol”, säger Elías Bendodo i en intervju.
Den brittiska marknaden har vaknat samtidigt som resenärer från den nordiska och franska fortsätter att öka.
 
En del turister väljer att ta en svängom mitt på paseon

En del turister väljer att ta en svängom mitt på paseon


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
casinofox.se
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255