Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – illegal invandring

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – illegal invandring

2014-03-11

Det är oroligt vid gränserna till de spanska enklaverna Ceuta och Melilla i Nordafrika. Över tusen migranter utrustade med stenar, i några fall träpåkar, har vid upprepade tillfällen stormat gränspassagerna. Flera hundra har lyckats att ta sig över det sex meter höga säkerhetsstängslet, rapporterar spansk media.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Flyktingförläggningen i Melilla har kollapsat och i skrivande stund dubbelt så många flyktingar som det tillåtna. Gendarmer vid Guardia Civil som har till uppgift att bevaka EU:s södra gräns har möttes av stenkastande flyktingar. Glasrutor på fordon krossades, en vaktkur förstördes.

Flera hundra flyktingar försökte ta sig runt säkerhetsstängslet vid Ceuta genom att simma ut i Medelhavet. Det blev panik då flera inte kunde simma och drog ned varandra i djupet. Cirka 15 flyktingar hittades senare döda. Guardia Civil besvarade stormningen med att skjuta gummikulor i avskräckande syfte.
Efteråt riktades det kritik mot Guardia Civil för att de skulle ha använt tågas och gummikulor. Några veckor senare fick Guardia Civil besked om att inte använda gummikulor i avskräckande syfte.

Efter flera år med sjunkande kvoter av illegala flyktingar inträffade ett trendbrott 2010. Sedan dess har antalet flyktingar som tar sig in i Spanien återigen ökat. Fram till oktober ifjol hade 7.550 illegala flyktingar tagit sig in i Spanien.
Det var 558 fler än året innan trots att det återstod två månader av 2013. Det är å andra sidan bara hälften jämfört med rekordåret 2008 då 15.572 illegala flyktingar tog sig in i landet.

Den vanligaste passagen är Gibraltar sund där 5.800 tog sig över fram till oktober ifjol. Antalet illegala flyktingar och migranter väller in i Europa visar rapporten ”Balance Migratorio en la Frontera Sur” från APDHA (Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía). Utöver Gibraltar sund kom 36.000 illegala flyktingar sjövägen från Libyen till södra Italien, 20.000 via Bosporen och 18.000 vid Svarta Havet. Däremot har flyktingströmmen till Kanarieöarna minskat drastiskt från 31.000 (2006) till 209 ifjol.
Av de som tar sig in i Spanien kommer majoriteten eller 53 procent från länder söder om Sahara, övriga från Marocko, Algeriet och andra länder i Nordafrika. Majoriteten av de som stormade gränsen vid Ceuta och Melilla i februari var män mellan 21 och 23 år.
Många fasansfulla situationer utspelar sig. Fram till oktober rapporterades 130 flyktingar döda eller försvunna i samband med flykten över Gibraltar sund.

Flyktingströmmar och invandring är ett känsligt ämne. Den som kritiserar invandringen kan bli inmålad i ett hörn och framställd som främlingsfientlig. I Spanien är debatten öppen och människor beskrivs med sin nationella identitet. Så har vi inte i Spanien det som i andra länder beskrivs som ”främlingsfientligt parti”.
Svensk media med självpåtagen censur har fullt upp med att pixla förbrytare medan spansk media pixlar poliser och gendarmer ur Guradia Civil. Spanien är ett land som drabbats hårt av terroristbrott där polis och Guardia Civil ofta fallit offer. De som griper förbrytare, kriminella eller andra banditer ska inte hängas ut på bild med risk för hämndattacker.

Myndigheterna borde lägga kraften på att komma åt människohandel och den organiserade brottsligheten som tjänar stora belopp. Det är flyktingar från några av Afrikas fattigaste länder som betalar för att komma till Europa. De utlovas arbete och mycket annat. I regel hamnar de i djup misär och tvingas in i narkotikahandel och prostitution. Eller så tvingas de arbeta under slavlika förhållanden.

För några år sedan besökte jag de enorma frukt- och grönsaksodlingarna i provinsen Almeria i Spaniens sydöstra hörn. Här jobbar de sämst betalda arbetarna i Europa som tjänar en tredjedel av en normal lön. Här arbetar under högsäsong hundra tusen invandrare från Marocko, från länder söder om Sahara samt Latinamerika och Rumänien. Majoriteten är papperslösa som bor i kåkstäder, enkla skjul. Jag såg det med egna ögon.

Jag fick också beskrivit för mig en annan verklighet. Att spanjorerna själva hellre är arbetslösa än att skörda frukt och grönsaker i Almerias växthus. Spanjorerna hittade jag i stället bland de tekniker och ansvariga inom kvalitet och produktion. I packhusen jobbade i regel kvinnor eller marockaner. Billig arbetskraft samtidigt som långtradare efter långtradare packades med frukt och grönsaker avsedda för den nordiska marknaden.

Lågavlönade jobb går till invandrare, i Almeria, i Spanien som i Sverige. När du besöker Sverige kan du själv se vilka som står i kvarterets snabbköp eller livsmedelsbutik, de flesta av dygnets timmar.
Många invandrare får ekorrhjulet att snurra, medan den inhemska befolkningen säger nej tack till dessa arbeten. Politiker, journalister, medel-svensson, medel-josé eller vem som helst vill köpa billig mat. Som produceras på områden med superbillig arbetskraft av papperslösa.

För att stabilisera situationen vill nu Spanien återinföra en gammal lag från 1985 att personer som tagit sig in i landet olagligt omedelbart ska utvisas. Det är regel 155/1996 som har sin grund i utlänningslagen från 1985 som kom till under Felipe González.

…. för övrigt anser jag att priserna på betalmotorvägen Autopista del la Costa del Sol AP-7 bör sänkas!  
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255