Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Djurspalten: Varför äter min hund avföring?

Annons - Svenska magasinet

Djurspalten: Varför äter min hund avföring?

2014-03-11

Coprophagia - eller att hundar äter sin och även andras avföring är vanligt. I de flesta fall orsakas detta inte av någon sjukdom. Det är mer ett problem i beteende, som inte uppskattas av oss ägare.


Skicka till en vän

Någon direkt hälsorisk är det inte. Det är ytterst sällan orsakat av brist på näringsämnen om hunden äter ett helfoder. I sådana fall kan det dock orsakas av sjukdom exempelvis tarmsjukdom, parasiter eller sjukdom i bukspottkörtel. En undersökning av veterinär kan vara befogad om en vuxen hund, som inte ätit avföring tidigare, plötsligt börjar med det beteendet utan synbar orsak. Liksom självklart om hunden visar andra symtom från mage och tarm.

Beteendet startar redan för valptiken, som rengör i boet genom att städa bort avföring från de små valparna. Även den vuxna tiken kan påverkas hormonellt, vilket kan ses genom att de äter avföring i viss hormonell status. Det är även vanligare att den unga hunden äter avföring. Dock kan detta bli en vana, varför de även som vuxna fortsätter med detta. Hundar kan även "lära" varandra att äta avföring, och detta kan även yttra sig som en viss typ av konkurrens om "föda". För hunden kan det anses som mat som inte skall gå till spillo.

Många gånger handlar det om att det är väldigt hungriga hundar som äter avföring. I vissa fall kan det även vara en typ av terapi, om hunden är understimulerad till exempel i en hundgård.

Även om det inte är ett farligt beteende, så är det förstås otrevligt för oss ägare och inte helt lätt att komma till rätta med. Man kan i första hand prova med att byta foder till ett foder som ger mer mättnadskänsla, och samtidigt ger en annan typ av avföring vad gäller smaklighet. Om detta kan du få råd av foderrådgivare. Ge gärna hunden mindre portioner mat 3-4 gånger per dag, så hunden inte blir så hungrig mellan målen.

Detta i kombination med aktivering av hundarna, koppelrastning alternativt noggrann kontroll vid rastning. Ta alltid upp avföringen efter dina hundar. Du kan även jobba med att avleda hunden från avföringshögar med kommando och godbitar istället.

Av Nazli Pointer Veterinary Clinic 
Tel 952 804 165 [email protected]
Du hittar kliniken vid Rio El Padron, 
strax öster om Estepona och nära ridskolan. 
Vi pratar svenska!
 

 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255