Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Tillbaka till framtiden i Torremolinos: Rockin' Race Jamboree firar 20 år

Annons - Svenska magasinet
Räkna med en skön stil under Rockin' Race Jamboree i Torremolinos i februari

Räkna med en skön stil under Rockin' Race Jamboree i Torremolinos i februari

Tillbaka till framtiden i Torremolinos: Rockin' Race Jamboree firar 20 år

2014-01-10

Det kommer att svänga rejält i Torremolinos mellan den 13 till 16 februari när Rockin' Race Jamboree arrangeras för tjugonde gången. Kongresshallen i Torremolinos och lägenhetshotellet Buensol i Carihuela blir spelplatser. Svenska The Intruders är på plats och passar samtidigt på att släppa en ny vinylskiva.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Arrangören för festivalen har lagt sin hittills djärvaste budget för att markera årsdagen för festivalen. Att det är 20-årsjubileum ska både ses och höras. Festivalen Rockin' Race Jamboree har blivit en av de största händelserna i kulturutbudet på Costa del Sol under vinterhalvåret och är en viktig tilldragelse för Torremolinos som värdstad.
Ett tjugotal grupper från sju länder däribland Sverige finns på plats under de fyra dagarna.
Svenska The Intruders spelar klockan 01.30 natten mot den 14 februari på den stora scenen i kongresshallen i Torremolinos.

För gitarristen Per Thorsell blir det tredje gången han medverkar vid festivalen i Torremolinos.
- Tredje gången med tredje bandet. The Intruders är en ny konstellation och det blir andra gången vi spelar i Spanien. Förra året besökte vi Rockabilly-festivalen i Tarragona.

När Svenska Magasinet når Per Thorsell har bandet precis spelat in en ny vinylskiva med The Intruders som lanseras vid festivalen i Torremolinos på det spanska skivbolaget Sleazy Records som är arrangerar av Rockin' Race Jamboree.
- Det är nyinspelat material, inspelade in på rullband och med gamla mikrofoner. När vi skriver låtar är det låtar som skulle kunna vara skrivna på 1950-talet. Vi använder utrustning som användes förr. Dagens elektroniska musik är bannlyst hos oss.

Den 13 till 16 februari väntar alltså Rockin' Race Jamboree. Kongresshallen i Torremolinos och lägenhetshotellet Buensol i Carihuela blir spelplatser vid festivalen och det kommer musiker och entusiaster från hela världen.
- Besökarna kommer från Italien, Spanien, Frankrike, England, Tyskland, Skandinavien men också från USA.

Per Thorsell arbetar till vardags som grafisk formgivare. I Sverige blir det inte så många spelningar under ett år, de flesta är på veckosluten i utlandet. Per berättar att festivaler inom den här musikstilen kom startade på 1980-talet. Från början var England störst men på senare tid har Spanien blivit stora. Runt två tusen besökare väntas till fyradagarsfesten i Torremolinos.
- Hela stuket är viktigt.. Klädseln är lika viktig som musiken. Alla går in för att hitta rätt kläder. Det är en hel livsstil.

Per har besökt festivalen i Torremolinos tre gånger tidigare och det är en häftig känsla som infinner sig.
- Känslan är att alla som bokat rum på hotellen är där på grund av festivalen. Det är en god stämning. Trots en del alkohol är det aldrig bråk. En härligt god stämning dygnet runt. Det blir kanske lite lugnt framåt småtimmarna då några går och lägger sig några timmar innan det tar fart igen...

På dagarna är det poolparty på dagen och många passar på att besöka försäljare från hela Europa som säljer prylar, kläder och vinylskivor.

Förutom de cirka 20 grupper som framträder är discjockey eller plattvändarna minst lika viktiga som den levande musiken. Det är mycket dans och det ingår i deras uppgift att få folk att dansa och det kommer discjockey från hela världen.
Dansstilarna är fphroll, bop och jive. Per Thorsell förklarar:
- Stroll är en slags gådans som tjejer framför i formation. De kan vara 50 till 60 stycken. Bop är en singeldans på stället medan jive är pardans.
 
Medlemmar i The Intruders: Per Thorsell – gitarr, Mike Barbwire – gitarr, Gustav Bendt – saxofon, Peter Ögren – ståbas och Nicke Winte – trummor.

Medlemmar i The Intruders: Per Thorsell – gitarr, Mike Barbwire – gitarr, Gustav Bendt – saxofon, Peter Ögren – ståbas och Nicke Winte – trummor.

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

Besökarna är i alla åldrar. Från tonåringar till 80-åringar. Många har upplevt musiken när de var unga och åker iväg för att uppleva gamla minnen. Men de flesta av besökarna är mellan 30 och 50 år, det vill säga de som har råd och tid att åka iväg utomlands och bo på hotell.
- Festivalen i Torremolinos ligger ganska ensam i tidschemat eftersom de flesta festivaler är under sommarhalvåret. Tidpunkten i februari uppskattas när många är på jakt efter värme, säger Per Thorsell som berömmer arrangören.
- De gör bra bokningar och är ute i god tid.

Sex av grupperna är från USA och Storbritannien och har redan varit med om att skriva historia. Originalartister från 1950-talets USA som Young Jessie och Sleepy Labeef kommer till Torremolinos. Två andra artister på 1960-talet som kommer är The Rapiers och Strayjackets med Kaiser George som tar plats på scenen i kongresshallen (Palacio de Congresos) sent på kvällen den 15 och 16 februari. Det är artisternas enda uppträdande i Europa.
- En del av dessa spelades in skivor på Sun Records samma som Elvis. De är bra trots sin ålder när de backas upp av yngre band.

Några andra kända namn är Barrence Whitfield (USA) som med Mambo Jambo kommer att spela in ett album i Torremolinos tillsammans Kim Lenz (USA) världskänd för modern rockabilly. Dessa kommer att spela på scen under festivalen Rockin'Race Jamboree som är en av Europas största rockfestivaler med musik från 50-och 60-talet.
Förutom musiken är den en upplevelse att ta del av kläderna, danserna och det glada livet som kännetecknade denna tid. Det blir musikalisk högtidsdagar från den gyllene eran med rock&roll, swing, surf och rockabilly.

De övriga artisterna kommer Ryssland, Tyskland, Sverige, England, Belgien och Portugal. Grupperna är Los Mambo Jambo, 49 Special, Moonshine Reunion, The Intruders, Mike Sanchez & His Band, Eddie Angel Guitar Party Feat. Smokestack Lightnin, Keith Turner & The Southern Sound, Randy Rich & The Poor Boy, The Imperial Surfers och The Hi.Tones bland annat.

Förutom spelningarna och dansen arrangerar arrangören flera andra trevliga möjligheter under temat retrokultur av 50-talet där man kan köpa vinylskivor, kläder och andra tillbehör eller ta en bild i äkta vintagestil.
Biljettpriserna per dag ligger på mellan 20 till 35 euro. Paketpris för samtliga dagar kostar 60 euro.
 
Svenska The Intruders lanserar sin nya vinylsingel samma helg som de är i Torremolinos. På det spanska skivbolaget Sleazy Records som är arrangör av Rockin' Race Jamboree.

Svenska The Intruders lanserar sin nya vinylsingel samma helg som de är i Torremolinos. På det spanska skivbolaget Sleazy Records som är arrangör av Rockin' Race Jamboree.


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255