Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Upprörda golfsvenskar ska tystas

Fotot som är ett svar på ett meddelande som den ”illegala” styrelsen satte upp när 480 medlemmar skrev på och krävde nyval.

Fotot som är ett svar på ett meddelande som den ”illegala” styrelsen satte upp när 480 medlemmar skrev på och krävde nyval.

Upprörda golfsvenskar ska tystas

2014-01-10

Fuskval där röster från en avliden person har använts och där andra inte vet om att de har röstat. Ingen har velat lyfta ett finger för att undersöka varför det har förekommit valfusk. ”Detta är en golfklubb och fusk i en golfklubb ska vi inte behöva uppleva” säger flera svenskar som vi har talat med.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Real Club de Golf Guadalmina är den näst äldsta golfbanan på Costa del Sol. Bara Parador vid Málaga flygplats är äldre. Guadalmina grundades redan 1959 och ligger vackert inbäddad i ett parklandskap väster om Marbella. Klubben har varit känd som den mest sociala golfklubben på kusten.

När jag besöker golfklubben är det en fantastisk höstdag. Blå himmel och fåglarna kvittrar i bakgrunden. Doften av nyklippt gräs är bara så där underbar som det bara kan vara på en golfbana. Det är lugnt och stilla med andra ord. Men bilden ljuger.
- Anläggningen är kameraövervakad, de håller koll på allt, säger en av hundratals svenskar som skrivit på protestlistor och som inte vill bli fotograferad framför klubbhuset.

Sanningen är att det jäser bland Guadalminas medlemmar och kanske går golfklubben sin tuffaste match hittills. På bilden här intill ser du 17 golfsvenskar med igentejpade munnar. Men det kunde lika väl ha varit 480 stycken. Så många har skrivit på protestlistor mot fuskval som förekommit på Guadalmina golfklubb.

Svenska Magasinet har talat med flera medlemmar, tidigare styrelsemedlemmar och personer med insikt i verksamheten. Samtliga är djupt besvikna och talar om riggade val som planerades redan 2012.
Guadalmina har strax under två tusen medlemmar varav 25 procent är skandinaver. Det som ligger bakom bilden är ett antal händelser som har utvecklat sig till en förgiftad atmosfär.

I december 2012 så avgick styrelsen vid Guadalmina golfklubb. Klubbmanagern tog på sig uppgiften att dra igång en valprocess. Den 3 januari utsågs en valkommitté som olovandes ganska snart började stifta sina egna regler. Ett nyval blev utlyst till mars 2013.
- Dessutom arrangerades inget generalmöte där den gamla styrelsen lämnade över till den nya, vilket gör att ”styrelsen” är olaglig, säger en medlem.

Två punkter ur valreglerna från 2009 års val togs bort. Bland annat att ID-handlingar i samband med val ska signeras. Den andra punkten handlade om att samtliga röster skulle öppnas, fanns det dubbla röster skulle ingen av dem räknas.
- Det är mot detta fiffel vi protesterar, säger en grupp på 14 personer som bildat en protestgrupp.
Det som fick bägaren att rinna över var att samtliga röster och ID-handlingar förstördes innan valet var slutfört. Det fanns ingen möjlighet till att undersöka eller göra en ordentlig granskning.

En polisanmälan går inte att göra då bevisen är bortsopade.
- Vem bestämde det, att röster och ID-handlingar skulle förstöras. En i valkommittén skyller på att en notarie gav beskedet. En medlem av de 100-tals som hade dubblettröster ville prata med valkommittén om det, men nekades.

1.270 personer var röstberättigade. Normalt brukar hälften rösta. Nu visade det sig att 900 röster kom in.
- Det konstaterades att sammanlagt 239 (varav 140 dubblettröster) var ogiltiga. Det var 26,5 procent underkända röster, när hände det i ett val? Normalt brukar det vara 20 till 30 icke godkända röster. Bland annat hade en medlem röstat fem gånger och vi har medlemmar som inte vet om att deras röst har använts. Det finns även misstankar om fejkade poströster, säger en medlem på Guadalmina.
Dessutom skilde det bara 140 röster mellan de två listorna trots fusket. Därför borde alla valhandlingar ha sparats menar flera medlemmar.

Fuskval, dubbla röster, riggade resultat och hot ligger bakom bilden du ser här intill.
- Det är inte helt rumsrena grabbar som har fått till en illegal styrelse, säger en av de bekymrade medlemmarna på Guadalmina.

Vid normala val läggs ID-handling och röst i ett kuvert som sedan läggs i valurnan. Sedan kontrolleras detta mot röstlängden.
- Men vi fick inte se röstlängden, och vilka som hade röstat.

En röst tillhörde en person som var död. Även röster från personer som inte hade betalat medlemskap hade använts för att få fram ”rätt resultat”.
 
Guadalmina är en av de äldsta golfklubbarna på kusten

Guadalmina är en av de äldsta golfklubbarna på kusten


Efter fuskvalet började det skrivas protestlistor bland golfklubbens medlemmar för att få valet ogiltigförklarat. Det gjorde att andalusiska golfförbundets hedersordförande Angel de la Riva kallades till klubben.
”Här finns inget fel, allt har gått rätt till” meddelade Ángel de la Riva som också skrev ett brev till medlemmarna tillsammans med den ”olagliga styrelsen”, där andemeningen var att hålla käft.
- Det som Àngel de la Riva säger är emot våra stadgar där freedom of speech ingår, säger Claes Forsgårdh, medlem i Guadalmina.

I samband med en mixedtävling så valde flera av de svenska medlemmarna att stå med igentejpade munnar i protest.
- Vi var 80 procent av de medlemmar som spelar regelbundet som skrev på protestlistorna. Sedan skickades dessa till regionalregeringen Junta de Andalucia och till det andalusiska golfförbundet.

Varför har då vissa ett så stort intresse i ett riggat valresultat?
Golfklubben Guadalmina äger ingenting. Det finns 3.250 aktier i Guadalmina Golf S.A. 32 procent av dessa ägs av ett skuldtyngt företag. Det finns misstankar att dessa aktier vid en konkurs kommer att rasa och kommer att tas över av vissa personer och att allt är planerat in i minsta detalj.

Samtidigt har ett markområde vid den ena golfbanan sålts billigt på aktion i Barcelona. Ett S.L.-bolag har köpt markområdet som det inte får byggas på då det ligger närmare än 70 meter från golfbanan. Tomterna är egentligen värdelösa. Enligt protestgruppen vill ett antal personer ta över klubben och tjäna pengar på det här – och mjölka klubben.

Många medlemmar börjar tröttna. En del har funderingar att flytta till en annan plats. Åter andra tar den infekterade situationen med ro.

Påverkar det golfspelet på banan?
- Man klipper till bollen lite bättre...

En protestgrupp på 14 personer varav flera svenskar fortsätter sitt arbete och skickade nyligen ett brev, till den som de kallar, den ”illegale” presidenten med krav på hans och hans styrelses avgång och utlysande av nyval.

Ett EGM (Extra Ordinary General Meeting) kommer att hållas vid Guadalmina i början på året. Fortsättning lär följa.
 
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255