Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Den unga vingården

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Den unga vingården

2013-11-13

Att komma till vingården Angel känns som att ta ett kliv tillbaka till 1600-talet. Men ingenting kunde vara mer fel. Här är nämligen allt (!) ungt och nytt.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Morgan Skantz

Tala om pietetsfullt byggande och om ambitiös ungdom. Ägaren, Andrés Gelabert, som lånat ut sina initialer AnGel till bodegans namn, är nyss fyllda 37 år och hans vinmakare (inga relationer i övrigt) Maria Olives Ramis är 33.

Det imponerande ”vinslottet” i mallorkinsk kalksten är helt nybyggt. Stenarna till bygget, som blev färdigt 2008, är dessutom uteslutande hämtade från vingården!

”Du anar inte hur mycket sten det fanns i jorden på andra sidan vägen när vi började gräva upp där för att utvidga våra vinodlingar. Allt du ser runt omkring här är uppbyggt av den stenen. Och dessutom gav jag bort massor av sten till kompisar”, berättar Andrés med en ton som om vi varit kompisar sedan uppväxten!

Och det är just denna ”ton” som är så utmärkande för denna bodega! Här finns ett ”icke-nervöst” nytänkande där klassiska Bordeaux-ekfat om 225 liter bytts ut mot 300-liters och senare mot ännu större 500-liters fat därför att Andrés är ”allergisk mot övertanninade viner”.

”Vinet måste alltid få spela huvudrollen! Birollsinnehavarna är också viktiga, men de finns inte bara i ekfaten utan lika mycket ute i vingården och i vinmakarens känsla över hur processen ska förvaltas från druva till vin”.

Vingården är på sammanlagt 20 hektar och här odlas druvor som räcker till en årlig produktion av 200 000 liter vin, rött, vitt och rosé. Rödvin utgör numera 55 procent, vita 35 och rosé 10 procent. 
Den unga vinduon Andrés och Maria är minst sagt mycket berest och har skaffat sig vinerfarenheter från olika delar av världen. 

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

Andrés, som har en pappa från Mallorca och en mamma från England, bodde under 21 år i USA med 7 år i Texas, 7 år i södra Kalifornien och 7 år i Florida. Med undantag av Florida görs en hel del vin i dessa stater. ”Det är i Texas och i Kalifornien jag lärt mig grunderna om vinodling och vinmakning. Egentligen är dessa platser också väldigt lika Mallorca ur vinsynpunkt”, konstaterar han sakligt.

Maria, som kommer från Menorca, läste kemi vid Universitetet i Barcelona innan hon flyttade till Italien där hon avslutade sina studier till kemist. ”Det var också i Italien jag blev intresserad av vin eftersom italiensk ungdom till skillnad från oss på Menorca börjar dricka vin i ung ålder.”

Som färdig kemist fick hon jobb i Taragona där hon samtidigt utbildade sig till Önolog (vinmakare) vid det kända Universitat Rovira I Virgili. Som vinmakare arbetade hon sedan i såväl USA, Australien som Frankrike innan hon i slutet av 2011 började hos ANGEL.

Den unga bodegan kommer i år att buteljera sin sjätte årgång där sortimentet omfattar sju olika viner.

Fyra olika rödviner:
ANGEL Negre gjort på Manto Negro, Cabernet Sauvignon och Merlot. Lagrat 6 månader på amerikansk och fransk ek.
ANGEL Gran Selecció har samma druvinslag som Negre, men även en del Callet. Lagrat 12 månader på amerikansk och fransk ek. 
ANGEL Cabernet Sauvignon, 12 månader amerikansk/fransk ek och ANGEL Syrah, 12 månader amerikansk/fransk ek.
Rosévinet, ANGEL Lau Rosa, är gjort på Merlot och Manto Negro och oekat.

De vita vinerna:
ANGEL Blanc de Blanca, Premsal Blanc och Chardonnay, oekat.
ANGEL Mant Blanc är ett vitt vin gjort på den blå druvsorten Manto Negro, oekat.
ANGEL Viognier är jäst på ekfat och därefter lagrat på samma ekfat under fyra månader.

Samtliga viner i sortimentet lever väl upp till företagets policy om att erbjuda goda och lättdruckna viner till hyfsade priser. Vinerna ligger i prissegmentet 6-12 euro.

Innan vi skiljs för denna gång berättar Andrés att det så sent som i slutet av 1980-talet endast fanns ett dussintal bodegor på Mallorca. Idag närmar sig antalet 70! Störst är Josep L. Ferrer och Maciā Batle med en årlig produktion av 1 miljon respektive 700 000 liter. Sedan kommer en handfull bodegor som tillverkar 200 000 liter, och till denna kategori räknas ANGEL. Övriga Mallorcabodegor har betydligt mindre produktion.

Vi får även med oss en hemlighet innan vi lämnar denna trivsamma bodega. Andrés berättar:
”Vi kommer snart att buteljera vårt nya flaggskepp, som blir en coupage på innehållet i de i särklass allra bästa vinfaten under ett visst år. Vinet, ett rödvin, har inte fått något namn ännu men som arbetsnamn använder vi Top. Just nu förbereder vi tappningen av Top -10, som kommer att innehålla två tredjedelar Cabernet Sauvignon och en tredjedel Syrah. Det blir endast 3000 flaskor. Top -11 blir endast 500 flaskor och en coupage på Cabernet Sauvignon och Merlot.”
 
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255