Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hans G: Sverige har världens vackraste flagga

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Hans G: Sverige har världens vackraste flagga

0000-00-00 00:00:00

I min förra krönika var jag ju inne och petade på det där med svenskhet. Att vi svenskar är lite självgoda.Att vi gärna för till torgs att vi kan och vet bäst. Och det ligger ju en del i det.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Hans G

Men icke förty, Sverige har i mitt tycke världens vackraste flagga. Den är estetiskt tilltalande och enkel. Inte en massa sköldar, korslagda sablar och annat trams utan helt enkelt bara smakfull. Men så kommer vi då till vår nationalsång och vad händer då? Jo, det är förmodligen världens enda hymn, eller vad man skall kalla den, som över huvud taget inte nämner det land som skall äras och hyllas.

Den är ett enda stort blaha-blaha med en text som skulle kunna vara skriven av Tore Skogman. Fyra verser grötrim, men som tur är använder vi bara två. Och det räcker mer än väl. Har ni någonsin tänkt på hur banal och tråkig den egentligen är?

JAG menar om man nu nödvändigtvis skall ha en nationalsång så skall den antingen vara pampig som ”Marseljäsen” eller pompös som ”God save the Queen”. Det är grejor det.Pukor, trumpeter och domedagsbasuner.
Man lyssnar och inser vem det är som bestämmer.

Det är annat än ”jag vill leva, jag vill dö i Norden”. Typiskt inskränkt. Ingen äventyrslystnad där inte.
Vår nationalsång speglar inte ens det svenska kynnet. Den handlar snarare om ett introvert, igensnöat folk som sitter och tjurar och längtar ”fornstora dar” men så är den skriven 1844 när national-romantikenstog i ljusan låga. Vi jympade efter Lings metod, ”knäna böj och armar utåt sträck” och lärde oss Tegners”Frihiofs saga” utantill. Dessutom knakade det i fogarna till unionen med Norge så det är kanske därför det handlar så mycket om Norden och så lite om Sverige.
”Du fjällhöga nord”, jo man tackar.

Han, Richard Dybeck, som totade ihop den här texten kunde inte ens sin geografi. Du fjällhöga nord börjar väl inte förrän runt Storsjön och då är halva Sverige redan passerat. Sedan får han till det med ”dina ängder gröna” mitt uppe bland fjälltopparna.
Någon borde ta den här uppgiften på allvar och tota ihop en riktig nationalsång. Inte något konstigt mellanting som ”du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat ditt namn flög över jorden”.

VAD är det för fjant? Skulle det vara vikingarna då, vars namn ärat flög över jorden. Om jag inte minns helt fel så sägs det att folk runt om i Europa bad ”Gode Gud, förskona oss från nordbornas raseri” som aftonbön. Eller kan det vara Kalle Dussin som red runt i Polen i åratal och slog ihjäl och brände utan att nå något annat resultat än att till slut få på käften i Poltava.

Inte ens melodin är något att yvas över. Den är egentligen en gammal västmanländsk folkvisa med den fantastiska texten:”Så rider jag mig genom sjumilaskog, mens andra så söteligen sova”. Jag menar, det finns ju gränser för vad man kan stå ut med.

OM svenskar skall bli tagna på allvar jorden runt behövs något nytt. Något som visar vem vi är. Och som det är lite drag i. Något med lite jävlar anamma. Som till exempel ”Allt du gör kan jag göra bättre”. Eller varför inte ”No one is doing it better”.

Eller hur! Det är ju precis så det är. Det borde lära alla pappskallar runt om i världen att det finns ett folk som vet vad saker och ting handlar om.

Den sistnämnda låten finns dessutom, som grädde på moset, med Sylvia Vrethammar. Kan det bli bättre.

Saludos amigas/amigos
Må väl och ta hand om er.
HansG
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255