Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

En svensk ”boquerón” tar sats mot OS 2020

Annons - Svenska magasinet
Erik seglar 29er, här med Juan Orti

Erik seglar 29er, här med Juan Orti

En svensk ”boquerón” tar sats mot OS 2020

2013-11-12

När spanska mästerskapet i optimistsegling avgjordes i Cartagena i juni var Erik Böhmer, 14, den enda deltagaren som kom från provinsen Málaga. Erik är en ”boquerón” med svenska rötter som brinner för segling.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Erik har svensk mamma och österrikisk pappa. I sommar kvalificerade sig Erik till det spanska mästerskapet i optimistsegling som arrangerades i Cartagena. Det blev plats 86 bland 125 startande. Mästerskapet var belöningen efter en bra säsong som gjorde att Erik hamnade bland de som kvalificerade sig för mästerskapet. Bland annat knep Erik två andraplatser under säsongen. Efter att ha tävlat i klassen optimist som gäller till 14 år går nu Erik över till klassen 29er.

Från det att syskonen Erik och Sofia var i ettårsåldern har föräldrarna ingjutit kärleken till havet i dem båda. Havet och seglingstävlingar är mycket närvarande i familjen Böhmers liv. Pappa Hubert tar ofta med sin son till olika tävlingar för att lära och se. 
- Pappa pratar bara segling. Det första han gör när han stiger upp är och se vilken vind det är. Och just nu är det Americas Cup så det blir mycket segling kring middagsbordet.

Växte upp på båt
- Erik föddes i Falun men ganska snart flyttade vi tillbaka till Panama och bodde på vår båt som vi hade liggande där. Sedan blev det Calahonda i Mijas Costa, berättar mamma Anna när Svenska Magasinet möter dem en solig eftermiddag.
Erik går i motsvarigheten till högstadiet, IES Torre Almenara i La Cala de Mijas, där även lillasyster Sofia går. Han talar flytande tyska och svenska samt även spanska och engelska.
- Det händer att mina klasskamrater vill ha läxhjälp och att jag förklarar grammatiken i engelska. Ibland får jag rätta och hjälpa läraren...

Erik representerade tidigare Club Náutico Fuengirola där även systern och föräldrar är medlemmar. Nu är hemmaklubben Málaga och Real Club Mediterráneo. När han seglade optimist tränades han av ungdomsvärldsmästarna i snipe, Álvaro Martínez och Gabriel Utrera. Nu är det Utrera och Cesar Travado som tränar Erik i klassen 29er. 
- Från perioden september till maj är det träning som gäller. Under sommarmånaderna är det tävlingssäsong, berättar Erik som tillsammans med lillasystern Sofia tränar i Málaga fredag, lördag och söndag.
Mamma Anna berättar att Erik och Sofia är kända på tåget och har blivit en vanlig syn i Málaga centrum. De tar pendeltåget till Málaga och från Alameda-stationen till seglingsklubben vid Paseo de la Farola i hamnen åker de sparkcykel.

Vad är skillnaden mellan optimist och 29er?
- Optimistklassen är upp till 14 år. 29er är tuffare segling. Mer segel, mer segling och en större adrenalinkick. Det går betydligt fortare, dessutom är vi två som seglar. Nästa klass är 49er som är en OS-klass vilket är det stora målet.
 
Optimist. Erik Böhmer i vattnen utanför La Malagueta

Optimist. Erik Böhmer i vattnen utanför La Malagueta

Sofia seglar med Lucia Guerrero

Sofia seglar med Lucia Guerrero

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

Erik och Sofia Böhmer är inte de första som lämnat Fuengirolaklubben för Málaga. Theresa Zabell Lucas som var världsetta och tävlade i OS 1992 och 1996 tillhörde först Fuengirola innan det blev anrika Real Club Mediterráneo. Klubben startade 1873 och är äldst i Spanien.
Málagaklubben deltar i stora tävlingar på Mallorca, Frankrike eller andra platser i Spanien som Isla Canela vid Huelva. I Fuengirola finns inte den möjligheten. Med till träningen i klubben Real Club Mediterráneo följer även lillasyster Sofía Böhmer som också är mycket lovande i segling.
- Hon har utvecklats de senaste månaderna, betygsätter Erik sin lillasyster.

För Erik handlar det om att gå framåt och förbättra sina kunskaper. I somras deltog Erik på det spanska mästerskapet i sin klass. 
- Nu är det viktigt att fortsätta att arbeta hårt och lära sig av misstagen.

Vad är tjusningen med segling?
- Uppleva nya platser och träffa nya människor. Det är höga hastigheter på havet och jag ser delfiner och sköldpaddor. Sedan är det skönt att vara utomhus och lära sig vind och väder.
Tidigare höll Erik på med andra sporter som ishockey i Benalmádena medan systern Sofia dansade och åkte konståkning. Men nu är det bara segling som gäller.

Vad är det stora målet?
- OS 2020 i Tokyo skulle vara häftigt.

För mamma Anna och pappa Hubert väntar också tävlingar. Deras båt ligger i Fuengirolas fritidshamn och på helgerna blir det tävlingar på havet utmed Solkusten. De medverkar även i den andalusiska mästerskapsserien med fem till sju regattor om året.
- Vi bor på båten under helgerna och är med vid tävlingar i Málaga, Fuengirola, Benalmádena, El Candado, Almeria och Huelva. Närmast väntar en tävling mellan Sotogrande och Ceuta. Där blir det middag och prisutdelning innan vi vänder hem. Och en gång i månaden är det klubbtävling, säger Anna Böhmer.

Att familjen Böhmer från Calahonda trivs på havet står helt klart.

Fotnot. ”Boquerón” är smeknamnet på en person från Málaga.
 
Erik, Sofia och mamma Anna i solgasset i Fuengirolas fritidshamn

Erik, Sofia och mamma Anna i solgasset i Fuengirolas fritidshamn


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255