Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu - nyfattigdom

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu - nyfattigdom

0000-00-00 00:00:00

Nyfattigdomen sveper över Europa och Spanien framställs som ett skräckexempel 2025. Åtminstone om vi ska tro analysen från Intermón Oxfam som publicerade nyligen. Att bekämpa en utbredd nyfattigdom bör prioriteras hos politikerna menar ledarskribenter.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

2025 har Spanien 20 miljoner människor som lever under fattigdomsgränsen. Det skulle vara 42 procent av befolkningen. Tänk dig; fyra av tio som lever i fattigdom. Ett skräckscenario som de flesta helst inte vill tänka på och inte minst hur ett sådant samhälle skulle gestalta sig.

”Utsikterna är alarmerande, vi har en katastrof runt hörnet, men det behöver inte bli så om vi reagerar i tid” säger Jaime Atienza, direktör vid ONG som ligger under Unicef.

Klyftorna i Spanien ökar. Före krisen tjänade 20 procent av de rikaste i Spanien 5,3 gånger så mycket som de 20 procent fattigaste i Spanien. Den siffran har nu ökat till 6,8 gånger så mycket. 2025 väntas 20 procent av de rikaste i Spanien tjäna 18 gånger så mycket som de 20 procent fattigaste i landet enligt rapporten ”La trampa de la desigualdad” från ONG.

Vad är då en fattig människa? Eurostat har låtit definiera en människa som riskerar social utslagning med som har en inkomst på under 60 procent av det nationella genomsnittet.

Studien för 2025 är naturligtvis baserad på antaganden över nyckfulla beteenden som konjunkturen kan visa de närmaste tolv åren. Hur institutionerna i samhället ska klara detta varierar väsentligt. Vi kan redan nu konstatera att den politiska eliten har haft märkbart svårt att få länder på rätt köl efter 2007.

I Lissabonfördraget lyfts kampen mot fattigdom fram som ett av de viktiga målen. I rapporten Estrategia 2020 är målet att minska antalet fattiga i Europa med 20 miljoner människor. Den finansiella krisen har inte bara förhindrat hjälpen, den har även försämrat möjligheten dramatiskt. Det talas om en ekonomiska återhämtning men den är för svag för att få bort de sociala effekterna av krisen.

Gruppen långtidsarbetslösa kommer att brännmärka breda befolkningsgrupper med hushåll där samtliga familjemedlemmar är utan arbete. Framtidsutsikterna för många ungdomar är i nuläget dystra. Resultatet blir ett tudelat samhälle. Hälften av landets invånare har arbete och har det bra ställt. Den andra halvan har ingenting.

Kommer regeringarna att vara uppmärksamma på social utslagning genom att förebygga som ett strategiskt mål? Om analysen från Intermón Oxfam stämmer står miljontals människor på tröskeln till fattigdom. Den sociala pyramiden kännetecknas av en bred grupp människor i fattigdom.

Fattigdom kan vara den utlösande faktorn till ett upplöst Europa. För samtidigt som analysen från Intermón Oxfam publicerades arrangerades ett konstprojekt i Bryssel som handlar om Europa 2018. Året då EU kollapsar.

Utställningen handlar om stora grupper av människor och institutioner som är fast i Den Stora Depressionen där i stället regional nationalism, separatism och nyfascism frodas. Gamla konflikter kommer upp till ytan igen som gör att EU kollapsar. Det hjälper inte att EU tilldelades Nobels fredspris i Oslo 2012.

Kan det verkligen gå så illa? Den som studerar utvecklingen i Spanien med skenande regional nationalism och separatism - inte bara här utan även i Belgien och på andra håll - och växande klyftor kan ganska snart koppla ihop sakernas tillstånd just nu med konstprojektet i Bryssel.

Spanien har nära 800.000 ungdomar som varken vill studera eller arbeta, en stor utbredd svart sektor som skapar djupare klyftor och orättvisor, kan bara konstatera att det är mycket som sliter i det spanska samhället. Inger Enkvist, professor i spanska vid Lunds universitet, har tidigare berört ämnet om hur Spaniens splittring bidrar till landets kris. När länder skapar handelsblock över nationsgränserna bygger Spanien upp handelshinder inom det egna landet. 

I Spaniens konstitution för 1978 delade landet in sig i 17 ”autonomier” vilket ledde till att det skapades ”små kungadömen”. Mellan staten och kommunerna uppkom en helt ny politisk nivå som kunde mutas in av dem som kom först.

Bara några år senare, 1985, kom en lag som lösgjorde de regionalt baserade sparbankerna från riksbanken och gav dem mer svängrum. Politikerna och sparbankerna samarbetade. Spanien införde spekulationsekonomi baserad på bygg- och anläggningsbranschen och dörrarna öppnades på vid gavel för korruption. Finansyran gjorde också att många ”vanliga” spanjorer köpte lägenheter med lånade pengar i förhoppning om att kunna sälja dem med vinst. Så sprack bubblan.

Det är orsaken till de jätteskandaler vi läser om med namn som Bárcenas, Gürtel, Astapa, ERE och Malaya som bygger på slöseri och korruption.


…. för övrigt anser jag att priserna på betalmotorvägen Autopista del la Costa del Sol AP-7 bör sänkas!

 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255