Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Slottet i El Pardo – en del av den spanska historien

Sedan 1983 fungerar det som gästbostad då utländska statschefer kommer på besök. Bland annat så har det svenska kungaparet bott här.

Sedan 1983 fungerar det som gästbostad då utländska statschefer kommer på besök. Bland annat så har det svenska kungaparet bott här.

Slottet i El Pardo – en del av den spanska historien

-0001-11-30

Det kungliga palatset i El Pardo är ett av flera slott som ligger i Madridområdet. Det händer ibland att folk förväxlar El Pardo med Prado, museet i Madrid. El Pardo ligger sju kilometer nordväst om Madrid i ett mycket naturskönt område. Här hänger några av de vackraste gobelängerna i landet.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson
Foto: Patrimonio Nacional


På vägen till El Pardo passerar vi hästkapplöpningsbanan La Zarzuela. Här finns imponerande strövområden i ett vackert landskap med ängar och korkekar och här rinner floden río Manzanares. Här finns ett av Medelhavsområdets bäst bevarade skogar i Europa både när det gäller flora och fauna.
Besökarna erbjuds många sportaktiviteter och fiske på stora rekreationsområden utmed floden. En gång i tiden var detta kungliga jaktmarker. Vi passerar även infarten till Palacio de la Zarzuela som är bostad för den spanske monarken Don Juan Carlos I och här har även kronprinsparet sin bostad.

Historien börjar 1405 när Kastiliens kung Enrique III lät bygga en jaktstuga i Monte de El Pardo. Jaktstugan ersattes av ett jaktslott som kung Carlos I lät bygga 1547. Det var jaktslott åt Felipe II och rekonstruerades av Felipe III efter en brand den 13 mars 1604 och utökades och renoverades och blev ett palats under kung Carlos III 1772. Arkitekt var italienaren Francesco Sabatini.

El Pardo är också intressant av en annan anledning. Härifrån styrdes Spanien under Francotiden. El Pardo var nämligen Francisco Francos officiella residens i 33 år från 1942 till 1975 och här höll den auktoritäre statschefen många möten och utfrågningar med sina ministrar. Här togs de flesta större beslut under dessa 35 år.
I kapellet ”Capilla del Pardo” gifte sig 1950 Francos dotter Carmen Franco y Polo med markisen av Villaverde, läkaren Cristobal Martínez y Bordiú. Här döptes även Francos barnbarn.
Den 30 januari 1976 gick flyttlasset för Francos änka Carmen Polo y Martínez-Valdès. Därefter återvände ingen i Francofamiljen till El Pardo förutom när Carmen Polo begravdes på kyrkogården Cementerio Mingorrubio i februari 1988. Här ligger också amiral Luis Carrero Blanco som mördades vid ett ETA-attentat i Madrid 1973 liksom Pedro Nieto Antúnez och Francisco Fernández Ordóñez, utrikesminister under regeringen Felipe González.
Vid guidade turer på El Pardo får vi se stora delar av slottet. Bland annat Francos personliga rum och vi slåss av hur sparsamt, nästan torftiga möblerade de är i jämförelse med de övriga kungliga rummen.

Återigen blir man påmind om hur lik Franco var den gamle kungen Felipe II. Där rådde samma tunga allvar och stränga katolicism. Liksom Felipe II litade aldrig Franco på någon och ville kontrollera allt själv. Den som har besökt väldiga El Escorial kan vittna om ett enkelt inrett gigantiskt slott, ganska dystert faktiskt, men imponerande.

Efter att demokratin infördes i Spanien hamnade slottet El Pardo under kungafamiljen. Det är numera ett officiellt palats som går under Patrimonio Nacional. Sedan 1983 fungerar det som gästbostad då utländska statschefer besöker Spanien. Bland annat så har det svenska kungaparet bott här. Här hålls även officiella ceremonier i närvaro av kungafamiljen. Övrig tid är det öppet för allmänheten med guidade visningar.
 
Slottet har vackra rum med gobelänger

Slottet har vackra rum med gobelänger

La Vendima av Goya

La Vendima av Goya

El Quitasol av Goya finns på El Pardo

El Quitasol av Goya finns på El Pardo

Partida de Caza av Goya

Partida de Caza av Goya

Slottets vackra rum

Slottets vackra rum

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

Palacio Real de El Pardo ligger vackert omgärdat av skogspartier. Slottet är fyrkantigt med vallgravar. I varje hörn finns vakttorn. Slottet har en större patio eller innergård och två mindre. Till slottet hör vackra trädgårdar.

På slottets väggar hittar vi några av landets främsta samlingar av gobelänger. Det är en av anledningarna till att många besöker El Pardo.
Några av gobelängerna kommer från 1700-talet och tillverkades i fabriken Real Fábrica de Madrid från skisser av Bayeu, Castillo och Goya. Här finns en serie av fem gobelänger med motiv av Francisco de Goya och imponerande takmålningar av Gaspar Becerra och andra målningar under ledning av Bartolomé Carducho.
Konstverken står på rad som ”Retrato de Isabel la Católica” av Juan de Flandes och ”Don Juan José de Austria till häst” av José de Ribera liksom andra verk av stora mästare. Under den guidade turen får man upplever flera rum på slottet, det ena vackrare än det andra. Och det är bourbonerna som har satt stilen på mycket.

I byn El Pardo levde under många år konstnären Francisco de Goya Lucientes. Goya var bosatt i ett hus som gick under namnet casa de Postas som låg på Plaza del Caudillo. I våra dagar finns här ett hostal med namnet ”La Marquesita”.
El Pardo som ingår i kommunen Fuencarral är en plats som kännetecknas av sin fascinerande historia. Det bor knappt 3.500 personer i byn. De flesta jobbar på slottet Palacio Real de El Pardo eller på Riksantikvarieämbetet. Här bor även flera militär som tillhör olika förband som Högvakten. Bland den äldre befolkningen finns de som tidigare arbetade för Francoregimen.
Under inbördeskriget var El Pardo högkvarter för en division inom den republikanska armén. Här fanns även de som ingick i den 12:e internationella brigaden. Även i våra dagar finns det många militära byggnader med bunkrar och skyddsrum.

Medelåldern är ganska hög och någon utbyggnad av byn är inte aktuellt eftersom det är omöjligt med tanke på läget i det naturskyddade området. Här finns flera trevliga restauranger. De flesta serverar traditionella rätter baserade på vilt som rådjur, vildsvin, kanin och fågel som rapphöns eller vaktel.
 
Från detta rum styrdes Spanien under epoken med Franco

Från detta rum styrdes Spanien under epoken med Franco


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255