Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga advokaten: Hur går ett fastighetsköp till?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Fråga advokaten: Hur går ett fastighetsköp till?

2013-06-26

Jag har funderingar kring köp av fastighet i Spanien. Som jag förstått krävs en del hjälp av en advokat vid ett köp. Hur ska man gå tillväga för att på bästa sätt köpa en lägenhet eller fastighet? Hur går processen till?


Skicka till en vän

Av Jessica Kamph, Paralegal vid Advokatfirman Göran Rise

Det är helt korrekt att det krävs fackmannamässig hjälp vid ett fastighets- eller lägenhetsköp i Spanien. Det är viktigt att kontakta en advokat innan man skriver på några avtal eller betalar någon handpenning.

Först måste man komma ihåg att en lägenhet i Spanien är fast egendom. Bostadsrätter är inget som finns i Spanien, utan det är s.k. ägandelägenheter. Lägenheter, radhus, lokaler och i vissa fall fristående villor ingår dock i en samfällighetsförening, s.k. Comunidad de Propietarios, som förvaltar alla allmänna områden, såsom trädgård, trappuppgång, poolområde, fasaden etc.

I Spanien har köparen en större undersökningsplikt än i Sverige (där säljaren har upplysningsplikt). Fastigheter och lägenheter säljes oftast i befintligt skick och enligt de uppgifter som är registrerade. Det är därför viktigt att anlita juridisk hjälp. Vi rekommenderar också att man låter en fackman utföra en besiktning.

De allra flesta skatter och avgifter följer egendomen, vilket betyder att man som ny ägare kan bli tvungen att betala säljarens gamla skulder.

En annan viktig aspekt att ha i åtanke är att allmänna register och myndigheter inte samkör sin information på samma sätt som i Sverige. Man måste sålunda själv kontrollera egendomens status hos varje enskild myndighet. Exempelvis lagfart, servitut, hypotek, obetalda skatter, bygglov, eventuella skulder hos el- och vattenbolag samt hos samfällighetsföreningen (Comunidad) m.m.

Det är också viktigt att tänka igenom hur ägarbilden skall se ut, är Du gift och skall köpa lägenheten med Din hustru, eller är Du sambo, har Ni barn, o.s.v.? Det är därför av vikt att Ditt ombud, utöver spansk fastighetsrätt, även är insatt i svensk ekonomisk familjerätt, eftersom svensk rätt kommer att styra det personliga rättsförhållandet i egendomen.

Den vanligaste proceduren vid ett köp i Spanien är att man först tecknar ett reservationsavtal med mäklaren och betalar en avgift för att egendomen skall tas bort från marknaden. I detta avtal brukar beslutas om när handpenning skall betalas och när köpet skall genomföras.

Säljarens och köparens ombud brukar därefter upprätta ett s.k. privatavtal som undertecknas ca 2-4 veckor efter reservationsavtalet och då betalas handpenningen, som vanligtvis uppgår till 10 % av köpeskillingen.

Du måste också ordna med är ett s.k. NIE-nummer, som är nödvändigt att ha för att kunna köpa egendom i Spanien. Därutöver behöver Du ha ett bankkonto i Spanien från vilket senare samtliga fakturor för t.ex. el, vatten och skatter kommer att dras.

Själva transaktionen fullföljes sedan inför notarius publicus och då undertecknas det officiella köpekontraktet (escritura). Samtidigt skall resterande del av köpeskillingen betalas.

Efter notariebesöket kvarstår ytterligare en del byråkrati med registrering av lagfart, betalning av skatter förenliga med köpet, ändring av äganderätt i samtliga register och hos el- och vattenverket m.m.

Skatter och omkostnader som uppkommer med köpet beror på köpeskillingens storlek, men kan generellt beräknas till ca 10-12 % på köpeskillingen.

Vi på Advokfirman Göran Rise innehar kompetens både inom svensk och spansk juridik och kan hjälpa Dig genom hela processen på Ditt eget språk. Detta är självklart en extra trygghet när Du som svensk vill finna Din drömbostad i solen.
 Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255