Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hitta rätt sko

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Hitta rätt sko

2013-06-12

Funktion och kvalitet i andra hand vid val av skor, känner du igen dig? Dåliga skor kan ge fotbesvär som i sin tur kan påverka större delar av kroppen. Att gå i bra utformade skor minskar risken för dessa besvär. Foten utsätts varje dag för tryck motsvarande flera gånger din kroppsvikt. Något som kan vara värt att tänka på nästa gång du handlar skor.


Skicka till en vän

Av Anton Andersson

Foten och framför allt hälen påverkas av vad vi använder för skor. Hälen fungerar som en stötdämpare för kroppen. Under hälbenet, som är det största benet i foten, sitter fjädrande vävnader som dämpar trycket mot hälbenet vid gång och löpning. Tack vare dessa ”kuddar” minskar stötarna och belastningen på fotlederna, knälederna, höftlederna samt ryggen.

Användandet av skor som inte ger foten tillräckligt stöd eller stötdämpning, kan leda till att man belastar foten fel och att kuddarna slits ut. Felbelastningen kan påverka resten av kroppen eftersom hälen inte längre kan dämpa stötbelastningen vid gång på rätt sätt. Dåliga skor är tillsammans med överbelastning de två vanligaste orsakerna till ont i hälen.

Att använda en väl utformad sko, eller åtminstone variera med en bra sko, minskar risken för dessa besvär.

Hur ska en bra sko vara?
En bra sko ska vara stabil i sin helhet, stötdämpande och med en stadig sula utan klack. Man kan enkelt testa om sulan är tillräckligt stadig genom att vrida skon. Håll ena handen om hälen och den andra handen om tårna. Vrid skon åt varsitt håll, som man vrider ur en trasa. En stabil sula ska då knappt gå att vrida. Ett annat test är att vika sulan, den ska då vika sig på den främre delen inte på mitten.

Skon får inte heller vara helt platt eller vara formad så att hälen kommer längre ned än resten av foten. Det är även viktigt att ha rätt storlek. Skon får inte trycka mot foten, det behöver finnas plats för foten att ”växa” vid belastning.

Ett annat sätt att minska risken för besvär är att använda avlastande och stötdämpande inlägg i skorna. Inlägg finns att köpa på många apotek, skoaffärer och välsorterade sportbutiker.


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255