Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Tre goda ting - vatten, vin och kaviar

Annons - Svenska magasinet
Vinodling i bakgrunden Sierra Nevada

Vinodling i bakgrunden Sierra Nevada

Tre goda ting - vatten, vin och kaviar

2013-06-12

18 förväntansfulla munskänkar satt bänkade i den stora, sköna bussen som fördes fram av Salvador. Det varierande landskapet skiftade från oliv-, avocado- och vinodlingar till Sierra Nevadas snöklädda toppar, som följde oss under hela resan mot Villamena och Granada.


Skicka till en vän

Text: Ida Hane Sahlin Bilder: PO Sahlin

När vi lämnade Fuengirola var staden höljd i disig morgondimma, men ju längre ”hemifrån” vi kom, desto blåare blev himlen och desto varmare blev luften. Första stoppet på vår resa  var Salobreña, där vi passade på att ”tanka”. Sedan fortsatte vi bekvämt på breda fina motorvägar, där ravinerna kantade båda sidorna. Blomsterprakten på vägrenarna var sagolik i rött av vallmo, blått, gult, lila och frodigt grönt.

Lanjarón
Så småningom vek vi av från motorvägen och tog oss sakta upp på serpentinvägar till Lanjarón. Lanjarón är en söt liten stad i Alpujarra. Den är känd för sina slottsruiner,  hälsobad och det hälsosamma vattnet.
Vattenfabriken var den första i sitt slag som grundades i Spanien. De tillverkar 2.000 vattenflaskor i timmen. Och tillverkningssättet är ett enda långt löpande band med några häftiga robotar som avbrott.
Vid ett robot-stopp samlades flaskorna 8 och 8 till en kvadrat, roboten lyfte de 16 flaskorna och satte ned dem på ett kartongflak, sen blev det ett likadant flak ovanpå och sedan ytterligare 16 flaskor ovanpå och sist ett kartonglock. Allt upprepades i oändlighet, tycktes det. En av deltagarna tyckte, att det såg ut som Kalle Ankas tomteverkstad, som brukar visas på julaftonen. 
Vid en station fotograferades varje enskild flaska och vid minsta fel, som sned etikett, eller inte riktigt fylld eller liknande, kastas den. Literflaskan är unik i Spanien, för det är den enda vattenflaskan på marknaden som har en försegling högst upp.

Vattnet i Lanjarón är ett hälsovatten och redan 1878 fick de pris för sitt nyttiga och helande vatten.  Det användes vid en rad olika åkommor bl.a. mot urinvägsinfektion. 
Under helger och nätter står produktionen stilla, eftersom försäljningen har gått ned, men de är stolta över att inte behöva friställa personal. 
Det är det nyttiga vattnet som kommer från Sierra Nevada, som används helt utan tillsatser. Vattnet passerar enbart genom ett pappersfilter. Man borrar horisontellt rakt in i berget och låter vattnet sippra ut.

Området runt Lanjarón är ett naturreservat och innanför gränsen får det inte finnas några djur eller jordbruk. Varje halvtimme analyseras en flaska på laboratoriet som är renare än en operationssal. Och Hälsoministeriet tar prov varje halvår för att kontrollera vattnet.  
För att få kolsyrat vatten tillsätter man endast kolsyra till ett vatten som tas djupare ner i jorden. 
Vi gick glada från fabriksvisningen med en flaska con och en flaska sin gas under armen. Nu väntade lunchen! 

Restaurang Alcadima
Restaurang Alcadima, som också är ett pittoreskt hotell mitt i Lanjarón, badade i sol. Vi sökte skydd under parasollerna i den trevliga, ombonade trädgården med ett kallt glas vitt eller rosé vid de små runda kaféborden. En del tog en promenad i den lilla staden. 
Så småningom kom ägaren ut och sade att det var dags för vinprovning! Ja, vad kunde man vänta sig när vi var mitt i Alpujárra - där växer de högst belägna vinrankorna i Europa - på 1400 meters höjd. Området är mycket torrt och det regnar inte så mycket, men det har samma medeltemperatur som i Provence. Allt arbete i vingården sker manuellt och odlingen är ekologisk. Jorden innehåller mycket järn.

Vi fick först prova ett joven-vin en crianza utan ekfatslagring. IN1.0 Nestare-Rincón, 2011. Druvorna odlas på 1.352 meters höjd och består av Tempranillo, Syrah och Merlot. Ett vin som exploderade härligt i munnen, men det tog snabbt slut. Bör serveras mycket svalt. Smak av jordgubb, mineral och blåbär. 
Efter det smakade vi IN3,0 från 2009, som lagrats på franska ekfat från Allier. Här hittade vi vanilj, kaffe och björnbär. Vinet är inte filtrerat och det märktes på slatten. Mycket avlagringar i botten på glaset! Detta vin är utmärkt till feta kötträtter och choklad.
Efter vinprovningen njöt vi av en 3-rätters lunch.

Hacienda Señorio de Nevada
Sista dagsetappen gick till Hacienda Señorío de Nevada. Omgiven av  oliv-,vin- och mandelträdsodlingar låg bodegan/hotellet på slätten - rödmålad och grann i sin tjusiga arkitektur. En dröm för ögat! Snabb incheckning och så var det dags för rundvandring i vingården. Men dessförinnan suckades det hörbart: ”Åååå, vilka fina rum! De är ju fantastiska...och det ena är ju inte det andra likt!”
 
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Gränd i Lanjaron

Gränd i Lanjaron

Kaviar

Kaviar

Rio Frio

Rio Frio

Svenska Magasinet i Spanien

Hotellet är ungt, bara 2 år gammalt, men bodegan, som hotellet är byggt på, är sedan 1996. Runt huset odlades Tempranillo, Shiraz, Petit Verdot och Merlot på den järnrika jorden. Bodegan har en mycket liten produktion, och allt sker med ekologisk odling på de 21 ha mark. Till de vita vinerna används Viognier och Garnacha, men det odlas inte här. Rankorna binds upp enligt Cordon de Royat-metoden (den dubbla). Här på vingården plockas alla druvorna tidigt på morgonen, för hand, av kvinnor. Ägaren anser att kvinnorna är mer försiktiga vid plockning än män. Inom 40 minuter efter plockningen är redan vinifieringen igång! Jäsningen sker i stora ståltankar och sker som vanligt en gång för vitt vin och två gånger för rött vin. Klarningen sker med äggvita. Varje dag buteljeras 10.000 flaskor med plastkork.

Så fick vi prova 3 viner, dels ett icke fatlagrat, ekologiskt vin med 100% Petit Verdot, 2011. Här kände vi röda, mogna frukter, frisk fruktighet, eukalyptus och örtkryddor. 
2. Nevada Oro. Ett vin med en blandning av  Cabernet Sauvignon och  Merlot. Behagligt och trevligt vin.
3. Det sista och tredje vinet var deras Variedad Seleccionada från 2006 med 12 månader på ekfat med en blandning av Shiraz, Merlot och Cabernet Sauvignon. Årsproduktionen är endast 6000 flaskor. 
Ett friskt, kompakt, kraftigt vin med smak av kryddor, choklad och tobak. Ett elegant vin.
Efter denna rivstart på bodegan och hotellet, blev det en stunds vila inför den kommande 3-rätters, magnifika middagen i supermiljö!

Följande dag visade sig också från sin soligaste sida! En del tog det lugnt med en promenad i vingården och där omkring, andra njöt länge av frukosten med den fantastiska utsikten genom de stora fönstrena som visade vinodlingarna och det mäktiga snöklädda Sierra Nevada i bakgrunden. Åååå, vilken utsikt!

Riofrio och caviar
Första och sista stoppet denna dag blev i Riofrio. Vi togs emot av entusiastiske medarbetaren Ignacio Alba, som var ansvarig för utfodringen av fiskarna. Vi såg hur laxöringarna lekte i det klara porlande vattnet, som slingrade sig i den lummiga och skuggiga växtligheten. 
Vi kom ut till de stora bassängerna, där störarna simmade omkring på botten. Oj, där simmade en liten laxöring! Tänk om den blir uppäten! Ingen fara! Störarna äter inte fisk!

Ignacio berättade att de startade som pionjärer inom fiskodlingsindustrin 1956  i Navarra med laxar, men  1964 letade de efter ett nytt område med friskt och hälsosamt vatten. Riofrio var perfekt! 
Det svåra med fisken är att ge dem rätt sorts mat som inte gör fiskarna för feta. 18% av fiskens vikt får vara fett, inte mer.  Fiskarna skall leva i en miljö så likt den naturliga som det går.
När störhonan är befruktad, tar det ca 1 vecka innan det kommer ut en liten störunge. När den kläcks har den en stor gulsäck och den har tänder. Så småningom försvinner tänderna och de ”suger” upp maten från bottnen.

Varför är då caviar så dyrt? 
En burk på 100 g kostar ute i butiken över 100€. Dödligheten bland de små ynglen är stor. Hela 70% av dem dör efter någon månad. Det är 8 års väntan för att veta om det är en han- eller honfisk och totalt är det 15 års väntan innan man slaktar fisken och tar ut den begärliga störrommen. Störar kan bli upp till 80 kg. De är ganska tåliga och kan överleva i luften 20 minuter utan att vara i vattnet. 
Riofrio producerar 2.000 kg caviar/år. Man tillverkar ekologisk caviar men också med konserveringsmedel, då den är mer uppskattad.

Skillnaden mellan falsk och äkta caviar ser man genom att romkornen i den äkta inte har exakt samma färg. Efter provning av caviar och cava samt rökt stör och därpå en huvudrätt och dessert, satte vi oss nöjda i bussen. Färden hem förgylldes av en trevlig frågesport med fina priser från Munskänkarnas årliga resa.
 
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255