Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – Marbella är loket

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – Marbella är loket

2013-06-12

Bilden av flashiga Marbella håller på att återställas. Det har varit några tuffa år sedan den 29 mars 2006 då spansk nationalpolis stormade kommunhus och grep ett antal kommunpampar. Ángeles Muñoz tog över som borgmästare i maj 2007 och har sedan dess försökt återställa Marbella skamfilade ryckte med korruption, urusel ekonomi och illegala fastigheter.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Efter polistillslaget 2006 var Marbella döende, som en mycket sjuk patient med svag puls. Marbella som under årtionden hade varit en besjungen turistmetropol.

”Jag har varit på semester i Marbella och bara tänker och drömmer español. Mitt hem går mest i rödgult kan man säja själv har jag solbrännan lyckligt i behåll. Eviva España, det här, ni, det är romantik.
Så sitter man apatiskt här och deppar när regnet öser och livet går i moll. Kommer på mej att forma mina läppar till ord som ”playa” och ”costa” och ”del sol”.

Det var Leif Nilsson som skrev den svenska texten till 1973 års schlager som först hade spelats in i Belgien två år tidigare. Den väckte skandal i det svenska folkhemmet och artisten Sylvia Vrethammar fick motta telefonhot och blev kallad fascist. Sången som var en hyllning till sommaren saknade politisk betydelse enligt henne själv. Men inte i Palmes Sverige.

Nu är Marbella återigen på allas läppar. Platsen som lär ha fått sitt namn då drottning Isabel utropade ”Mar tan bella”, vilket vackert hav, har haft sina upp -och nedgångar. När president François Mitterrand vann valet i Frankrike 1981 drevs de rika på flykt från Rivieran med sina lustjakter. De valde att i stället ankra i Puerto Banús som hade byggts av José Banús Masdeu.

Samma byggare och affärsman som lät uppföra ”Valle de los Caídos” eller De stupades dal utanför Madrid där mängder av offer från spanska inbördeskriget ligger begravda. José Banús Masdeu kom till Solkusten 1962 och började bygga stadsdelen Nueva Andalucía och Puerto Banús.

Marbella växte fram som ett nytt Cannes, Monte Carlo, Palm Springs, St Moritz eller Acapulco. Hit drogs namn som Saudis kung Fahd och vapenhandlaren Adnan Khashoggi som då var ägare till Marbellas största bostad Al Baraka. Om Rysslands president Vladimir Putin nu är spekulant på Al Baraka är inte helt klarlagt, men ryktena går.

Khashoggi ägde också lyxjakten Nabila, vars toalettkranar var av guld, och som användes i en James Bond-film. Khashoggis närmaste vänner var skådespelare, miljardärer, shejker och presidenter. En av gästerna som kom på besök till Al Baraka i Marbella var Usame Bin Laden...

Kändisar som Gunilla von Bismarck, dotter till Anne Marie Tengbom och Otto von Bismarck, drogs till Marbella liksom Baron Heinrich Thyssen-Bornemisza med sin Titi, skönhetsdrottning 1961 under namnet Carmen. Baronessan som fick ärva den vackra konst som vi kan se i museum i Madrid och Málaga och som bär namnet Thyssen.

Om Marbella var en dödssjuk patient med svag puls har tillståndet förbättrats de senaste åren. Det sägs i inre kretsar att när USA:s första dam Michelle Obama med dottern Sasha valde att semestra några dagar på Marbellas ”Milla de Oro” för tre år sedan så var det vändpunkten.

För politiker, sport och -filmstjärnor har Marbella blivit en tummelplats synonymt med lyx och flärd. I områdena La Zagaleta och Santa Margarita köper du en bostad för mellan fyra till 30 miljoner euro. Här existerar ingen ekonomisk kris vilket märks i försäljningen av lyxartiklar som Rolex-klockor som har ökat med 33 procent. Försäljningen av Jaguar och andra lyxbilar med priser på över 100.000 euro har stigit med 50 procent – i Marbella som innehar tredjeplatsen i Spanien efter Madrid och Barcelona där det säljs flest lyxartiklar.

Som ett resultat av en framgångsrik marknadsföring i rika arabländer och Ryssland. Och på 6.000 långflygningar med flygbolaget British Airlines som visar en film om att köpa bostad i Marbella.
Läser i provinsens största dagstidning, Diario SUR, att det utfördes 3.600 fastighetsoperationer under fjolåret mellan Nerja och Manilva. 60 procent av dessa gjordes i ”Triángulo de Oro”, guldtriangeln där Marbella, Banahavís och Estepona ingår.

Brittiska medborgare, tyskar, ryssar följt av skandinaver är de som i första hand lockas till den sydspanska metropolen. I sommar arrangeras den andra upplagan av musikfestivalen Starlite med några av Spaniens största internationella artister plus UB 40 som i skrivande stund har tackat ja till en inbjudan att uppträda i det gamla stenbrottet La Cantera de Nagüeles.

I månadsskiftet maj/juni arrangerades Marbella Luxury Weekend. Bakom evenemanget som blir återkommande står kommunen och lokala företag för att skapa global PR. Marbella Luxury Weekend är ett skyltfönster för världen där Marbella visare upp vad de har att erbjuda. Puerto Banús hade huvudrollen när mode, lyxbilar, konst, design och mat visades upp under fyra dagar.

Det känns att Marbella är på G igen. Marbella är loket som drar resenärer och kändisar till den spanska Solkusten.


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255