Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Missa inte ruderatmarkerna

Annons - Svenska magasinet
Malva

Malva

Missa inte ruderatmarkerna

2013-05-13

Var lugna. Ruderatmarkerna är bara ett finare namn på skräpmarker: vägkanter, sophögar, dikesrenar, men där finns ofta intressanta växter som månadens flora kan berätta. I år är blomprakten ofta otrolig efter de myckna regnen.


Skicka till en vän

Av Lennart Ekman
e-post: [email protected]


VILDMOROT, Daucus carota, pryds av en av de största blommorna i Andalusiens flora. Den kan bli ett par decimeter bred och är full av vita småblommor med en ensam lila blomma i mitten. Roten är gråvit och illaluktande och det var inte förrän på 1500-talet som vår välsmakande morot med tillnamnet sativus kom till genom mutation i Frankrike. Lustigt nog blev det populärt att äta morot genom La Fontaines fabler. Ett uttryck som bidrog var ”ma petite carotte”, min lilla morot, om kärestan. Tidigare användes vildmorot som djurfoder men också som medel mot gikt och pressad som olja som medel mot rynkor. På spanska heter morot zanahoria.

JORDRÖK, Fumaria muralis, har fått sitt namn bl a av att blommorna stiger upp som en rök ut marken men också av att saften av blommorna retar till tårar liksom rök. Man har kallat växten änkors tårar eftersom den utsöndrar ett ämne som retar till tårar. Man syftade på att den efterlämnade inte alltid kunde gråta naturligt utan satte jordrök i handbuketten.
Araberna ansåg att jordrök kunde användas allmänt renande för kroppen och senare har växten använts i folkmedicin mot migrän, eksem, mjäll, håravfall och melankoli. Roten färgar i varje fall bläck.
Mariatistel

Mariatistel

Vildmorot

Vildmorot


MARIATISTEL, Silybum marianum, är också en nyttig växt. Just namnet mariatistel kommer av att bladen liksom fläckats av Marias modersmjölk. Man odlade tidigare växten och använde den som grönsak, de späda bladen som spenat och blombasen som kronärtskocka.
Intressant är att mariatisteln innehåller silymarin som skyddar levern och bl a är verksamt mot förgiftning av lömsk flugsvamp.

TRÄDMALVA, Lavatera arborea, är en av många malvaarter som pryder ruderatmarkerna. På romartiden ansågs malva vara en omnimorbia, en växt som botade allt. Karl den store, som var mån om sina landsmän, bestämde bl a att malva skulle odlas i alla kungliga trädgårdar.
Det går bra att använda späda malvablad i sallader liksom de små ostliknade frökapslarna eller varför inte pröva malvaavkok mot tandvärk.
Det är de schweiziska bröderna Lavater, verksamma på 1600-talet, som hedrats med det latinska namnet.

Alltså, håll ögonen öppna för vad ruderatmarkerna har att erbjuda.

 
Jordrök

Jordrök


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255