Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Krossade drömmar, själlösa landskap

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Krossade drömmar, själlösa landskap

2013-05-13

I utkanterna av Estepona hittar vi några av kustens krossade drömmar. Dominion Heights, bostadsområdet med 140 lägenheter är ett vittnesbörd från en kraschad byggbransch i kombination med en överhettad bostadsspekulation.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Nyligen utgavs boken ”Ruinas modernas. Una topografía del lucro”, Moderna ruiner, som visar 25 av de 64 kraschade bostadsprojekt som författaren och arkitekten Julia Schulz-Dornburg har besökt och dokumenterat med sin kamera. Schulz-Dornburg är född i Tyskland men jobbar sedan 1990 som arkitekt i Barcelona.


Hennes bok är ett skräckexempel på hur allt kan gå fel. Boken presenterades nyligen samtidigt som nya megaprojekt som Eurovegas och Barcelona World presenterades. Vad kommer att hända den här gången...
 
När två av Spaniens största dagstidningar, La Vanguardia och ABC, skulle göra reportage om den ljusa och mörka sidan av landets arkitektur och stadsplanering hamnade Dominion Heights i Estepona på den svarta listan.

Det är kanske inte den mest positiva bilden över Estepona men det är ett vittnesbörd över en kraschad bransch som förhoppningsvis vi ska lära oss något av. Artikeln ”Ljus och skugga av arkitektur och stadsplanering i Spanien” beskriver några av landets kraschade bostadsprojekt.
Projekten som kraschade är av en sådan omfattning att de till och med har hamnat på museum för att visa en misslyckad spekulativ utveckling. Vid Museo ICO visade två ansikten av samma mynt; en stor generation av spanska arkitekter och en totalt misslyckad bostadsspekulation som har gett spökurbanisationer eller ”moderna ruiner”.
Ökända Dominion Heights i Estepona ligger inte långt från floden río Velerin

Ökända Dominion Heights i Estepona ligger inte långt från floden río Velerin

Svenska Magasinet i Spanien

Byggprojekt som har gått i stå. Det handlar om brustna drömmar som har gett själlösa landskap. Ett sådant är ökända Dominion Heights i Estepona.  Besök gärna platsen som ligger río Velerin som du hittar efter km-skylten 162 i färdriktning mot Estepona om du kommer från Marbella.
Det finns ett stort antal övergivna bostadsområdet i Spanien som kom till under åren 1987 till 2005. De är stumma vittnesbörd om en tidsepok då det satsades på bred front utan säkerhet.

Det är fantastisk läsning att ta del av fakta att den myndighet i exempelvis Katalonien, Planificació Territorial de la Generalitat, som ska godkänna nybyggen av områden lämnade sitt godkännande till motsvarande 35 gånger Barcelonas kommunyta.


Spökurbanisationer säljs för halva priset
New York Times uppmärksammade nyligen hur spanska spökstäder säljs för halva priset. Det handlar om banker som har suttit på hela spökstäder av osålda bostäder, har börjat sälja ut dem för halva priset eller mindre.
Nybyggda lägenhetskomplexet i Canet de Mar stod tomma i flera år. I våras såldes 308 lägenheter på mindre än 30 dagar.
Experter som New York Times talat med säger att den totala kostnaden på alla de misslyckade fastighetsaffärer som gjordes under bostadsbubblans dagar ännu är okänd. Men de menar att bankerna börjat skriva av sina förluster, och att de har börjat rea ut bostäderna för att minska förlusterna.
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255