Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Djurspalten: Nässelutslag och nässelfeber (urticaria)

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Djurspalten: Nässelutslag och nässelfeber (urticaria)

2013-04-10

Nässelutslag visar sig som rödaktiga svullnader, fläckar eller rodnader som plötsligt uppkommer på huden detta på grund av en allergisk reaktion men det kan också finnas andra orsaker. Vi ser det oftast hos korthåriga hundar. Vanligtvis uppstår svullnader först runt ögon och mun, därefter hela ansiktet och hunden får små knölar på kroppen. I de värsta fallen kan andningsvägarna drabbas och hunden får problem med att andas.


Skicka till en vän

Nässelutslag kliar och kan också bränna och sticka. Du bör kunna känna igen tecknen genom att din hund kliar sig och slickar sig, skakar frenetiskt på huvudet och gnuggar sitt ansikte mot till exempel en matta. Något är fel helt enkelt.

Nässelutslag beror på en utlösning i blodet av histamin, ett hormon och en signalsubstans, som framför allt är verksam i immunförsvaret. Allergiska reaktioner mot mat eller mat tillsatser, insektsbett, parasiter, processions larver, för mycket sol, shampo eller medicin är alla möjliga orsaker till histaminutlösning. Ibland är det omöjligt att veta exakt varför nässelutslag uppstår.

Den bästa behandlingen mot nässelutslag är injektion av kortikosteroider vilket stoppar histaminets framfart och det ihärdiga kliandet som kan resultera i riktigt sår. Även injektioner i munhålan kan ges i svårare fall. Var uppmärksam på yrsel, väsande andning, svullnad på tungan eller blå tunga.

Några tips medans ni väntar på att nässelutslagen skall försvinna : Låt inte hunden bada och duscha den inte. Borsta inte hunden, håll den sval och undvik solljus.

Många hundar får nässelutslag en gång i livet och sedan aldrig igen. Andra hundar får det gång på gång. Dessa hundar behöver en ordentlig undersökning med hudavskrapning och blodprov för immunsjukdomar och allergitester.

Hos vissa hundar tar det tid innan det försvinner och infektioner kan uppstå. Efter svullna bulor kan hunden få små runda, kala fläckar ibland med varbildning. Detta kallas pyoderma. Hunden måste då tvättas regelbundet med antiseptiskt schampo och även äta antibiotika under minst 10 dagar.

Av Nazli Pointer Veterinary ClinicAxplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255