Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

AHN Fuengirola+Club Nórdico=SANT? - allt fler medlemmar vill se sammanslagning

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

AHN Fuengirola+Club Nórdico=SANT? - allt fler medlemmar vill se sammanslagning

2013-03-12

Det skiljer 89 fotsteg mellan AHN:s och Club Nórdicos föreningslokaler i Fuengirola. Föreningarna samarbetar och allt fler röster höjs för att föreningarna ska gå samman och följa Almuñécars exempel.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det var en infekterad historia i början på 2000-talet som gjorde att några bröt sig ur AHN och bildade Club Nórdico i Fuengirola.
”Knappast någon kommer ihåg varför det blev två föreningar i Fuengirola. Det var några oförnuftiga människor på två sidor som inte kunde komma överens” säger en AHN-medlem som dock menar att det finns en försiktighet hos en del att ta upp frågan om en sammanslagning till diskussion.
 
Varför var det så viktigt att starta en ny nordisk förening och inte en svensk förening som i så fall skulle blivit den första, frågar sig en del. Svaret kan vara att Club Nórdico skulle konkurrera ut AHN. Så blev det inte.
Som det nu är har vi två ”svenska” föreningar som kallar sig nordiska föreningar och som ligger bara något stenkast ifrån varandra i köpcentret Las Rampas i centrala Fuengirola.
”Klubblokalerna ligger så nära så att vi kan ropa till varandra”, säger en medlem.
 
Frågan om en hopslagning är het. Nu är det dags att slå ihop föreningarna tycker flera personer som Svenska Magasinet har talat med.
- Det är en viktig fråga och det finns många fördelar med en sammanslagning. Ju fler vi är desto starkare blir vi och det blir lättare att få igenom idéer vid kommunen, säger Anna Frostin som nyligen slutade som ordförande i Club Nórdico efter ett år på posten.
 
Redan nu sker ett samarbete på flera plan och flera är medlemmar i både Club Nórdico (260 st) och AHN Fuengirola/Mijas (1.002 st).
- Resor och golf är två områden där vi samarbetar. Däremot när vi anordnar fester är det rent praktiskt lättare om föreningen är mindre som Club Nórdico. Den enskildes intresse gör sig starkare i mindre grupper, menar Anna Frostin som dock ställer sig positiv till en sammanslagning.
- Vi har redan nu ett bra samarbete på flera plan, säger Hertha Sjöö, ordförande vid AHN Fuengirola/Mijas. Nórdico-medlemmar erbjuds att spela golf med AHN-rabatter genom ett förmånligt medlemskap som kostar tio euro per år.
 
Hertha Sjöö ställer sig också positiv till en sammanslagning. Nu gäller det att lyssna på styrelserna och undersöka möjligheterna. Flera personer med god insyn i föreningslivet som Svenska Magasinet har talat med säger att det är fler som är för en sammanslagning än som är emot det.
- Jag skulle uppskatta att 80 procent av medlemmarna är för en sammanslagning och 20 procent är emot.
 
Flera gör jämförelsen med situationen i Almuñécar. Här hade medlemmarna olika syn på saker och ting som gjorde att det blev två föreningar, AHN och Los Nórdicos.
Los Nórdicos fick sina stadgar godkända den 12 maj 1993. Den 23 februari 1994 hölls första årsmötet med 40 medlemmar närvarande. 2011 gick föreningarna samman i Almuñécar.
- Det började med att många nya flyttade till Almuñécar och väckte frågan varför vi på den här lilla platsen måste ha två föreningar. Mellan 60 och 70 procent var medlemmar i båda föreningarna, säger Eric Somogyi, ordförande vid AHN-CN Almuñécar.
 
Sammanslagningen av klubbarna i Almuñécar beslutades vid årsmöten 2010 i varje klubb. Klubbarnas styrelser tillsatte en arbetsgrupp med uppgift att komma med förslag på formerna för sammanslagningen. Advokat Erik Norling från Fuengirola var involverad som konsult beträffande juridiska frågor. Februari 2011 beslutades på båda föreningarnas årsmöten att godkänna sammanslagningen.
- Det finns ingen anledning att tro att en sammanslagning inte skulle gå också i Fuengirola. Allt beror på hur infekterat klimatet är, menar Eric Somogyi som nu ser en välmående förening i Almuñécar med 310 medlemmar.
 
 
 
 

”80 procent av medlemmarna är för en sammanslagning och 20 procent är emot”, tror Hertha Sjöö vid AHN.

”80 procent av medlemmarna är för en sammanslagning och 20 procent är emot”, tror Hertha Sjöö vid AHN.

”Vår devis är att ”vara roligare” och det försöker vi leva upp till”, säger Tommy Sandin, ordförande i Club Nórdico.

”Vår devis är att ”vara roligare” och det försöker vi leva upp till”, säger Tommy Sandin, ordförande i Club Nórdico.


 

AHN Fuengirola/Mijas har växt betydligt den senaste tiden. Ett av skälen är förmånliga avtal med golfklubben Mijas vilket har lockat golfspelande skandinaver. En del menar att AHN:s lokalavdelning i Fuengirola håller på att bli en golfklubb.

- Det är vi inte. Vi ska inte vara någon golfklubb. Vi har många medlemmar som spelar bridge men likväl är vi ingen bridgeklubb. Vi vill tillvarata allas intressen, säger Herta Sjöö.
 
AHN har en solid ekonomi och det finns planer på att utöka lokalytan. Rykten säger att AHN Fuengirola/Mijas skulle ta över Svenska kyrkans lokaler i Tres Coronas. Det avfärdar Herta Sjöö direkt.
- Under min tid här i Fuengirola har vi aldrig diskuterat något köp av kyrkans lokaler. Varför skulle vi göra det. Vi äger lokalen i Las Rampas och att sälja den skulle bli svårt. Det vi tittar på i nuläget är att köpa lokalen som ligger vägg i vägg.
 
Det är en kommunägd lokal som upplåts till självhjälpsgruppen Anonyma Alkoholister. När inte AA har lokalen får AHN låna den vid behov. De senaste två åren har AHN gjort strålande resultat och med 15.000 euro på kontot finns det möjligheter att utöka lokalytan.
- Förutom köp av lokalen behöver den även rustas upp. Sedan behöver vi investera pengarna i vår övriga verksamhet, menar Herta Sjöö.
 
Tommy Sandin valdes till ny ordförande i Club Nórdico den 20 februari efter fyra år som vice ordförande. Föreningen fick 75 nya medlemmar sista året och den 13 november i år firas tioårsjubileum.
- Samarbetet mellan föreningarna har utvidgats inom golf, bridge och resor. Jag tror inte det är aktuellt med någon sammanslagning nu eller på några år. Å ena sidan tror jag inte att det är något som hindrar en sammanslagning, å andra sidan tycker många medlemmar att det är lite mer gemytliga i en mindre klubb med aktiva medlemmar. Vår devis är att ”vara roligare” och det försöker vi leva upp till, säger Tommy som också är medlem i AHN.
- Det som AHN är duktiga på som golf och fotbollskvällar försöker inte vi ta efter. Dessutom lägger föreningarna sina fester på olika dagar för att inte krocka med varandra. Det mår vi bra av i stället för att motarbeta varandra.
 
Är frågan om en sammanslagning i Fuengirola mogen? I Almuñécar tog det omkring 18 år innan det gamla var glömt och en sammanslagning var möjlig. För Fuengirolas del skulle det betyda att medlemmarna får vänta ytterligare några år...
 
 
Många lockas till föreningslivet
Mässorna Köpa hus utomlands sätter besöksrekord i Stockholm, Göteborg och Malmö. Spanien är ohotad etta när svenskar söker ett andra hem i värmen. Samtidigt har Spanien tagit över förstaplatsen som populäraste turistland från Turkiet.
Det stora intresset för Spanien ger ringar på vattnet som även kommer föreningslivet på Costa del Sol till del. Både AHN och Club Nórdico ser en ökning av antalet medlemmar.
- Dagens pensionärer är rörliga och vi erbjuder numera må-bra-aktiviteter som vandring och yoga, berättar Anna Frostin vid Club Nórdico. Hälsan är ingen självklarhet. Det gäller att rå om den i ett hälsosamt klimat. Spanien är ett fantastiskt vackert land och det finns mycket att uppleva om man lämnar kustremsan.
- Tre dagar i veckan arrangerar vi språkkurser i spanska. Våra medlemmar har många intressen och för oss gäller det att utöka utbudet, menar Hertha Sjöö vid AHN.
- Vi har över 130 (33%) fler betalande medlemmar nu jämfört med samma tid ifjol som var det bästa året i AHN/Nerjas historia. Vid årsskiftet var vi 701 medlemmar. Vi som bor här permanent ser hela tiden nya ansikten och vad vi förstår så både långtidshyr de och köper bostad här i Nerja, säger Sven Sjöberg, ordförande i AHN-Nerja
Föreningarnas medlemsantalet ligger på följande: Torremolinos 85, Marbella 120, Nueva Andalucia 225, Fuengirola/Mijas 1.002, Nerja 701 och Almuñécar 310.
Flera av föreningarna på Solkusten äger sina lokaler. Det gäller AHN:s lokalföreningar i Nueva Andalucia, Torremolinos och Fuengirola.
 
AHN bildat av prins
Asociación Hispano Nordica (AHN) bildades den 4 oktober 1968 av prins Carl Bernadotte tillsammans med Einar Ekholm, Erik Feltström och Henrik Falkman.
I mitten av 1960-talet uppstod behovet av ett sammanhållande organ, en förening för information och samverkan. Den första föreningslokalen var en liten tvårumslägenhet. Det bildades lokalavdelningar runt om på kusten. Vid årsmötet 1970 mötte 630 medlemmar upp. Antalet medlemmar uppgick 1977 till 3.474.
 
 

”Ju fler vi är desto starkare är vi”, menar Anna Frostin hos Club Nórdico

”Ju fler vi är desto starkare är vi”, menar Anna Frostin hos Club Nórdico


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255