Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hög trivselfaktor på Costa Tropical: ”Efter åtta år på Cypern fick det bli något nytt”

Svenska Magasinet i Spanien

Hög trivselfaktor på Costa Tropical: ”Efter åtta år på Cypern fick det bli något nytt”

2013-02-11

Några vinterveckor vid Medelhavet står högt i kurs för många svenska pensionärer. Siv och Per-Inge Kall från Linköping hade tills i vinter besökt Cypern åtta gånger.


Skicka till en vän

 

Av Ola Josefsson

- Den här gången ville vi ha något nytt och det blev Almuñécar och det har vi inte ångrat. Nästa gång får det bli fyra veckor, säger Siv medan de intar lunchen på populära Sabina i Almuñécar.

De firade jul och nyår på Costa Tropical tillsammans med 130 andra som hade rest med arrangören Rolf Flyg och Buss från Göteborg. Ett avbrott från det svenska vintermörkret betyder mycket. Det handlar om livskvalitet.

Carl Forslund och Gull-Britt Rosengren från Stenungsund besöker Almuñécar för fjärde vintern.
- Det är skönt att ta flyget. Att sitta i buss från Sverige är jobbigt. Det har vi också prövat.
 
När Svenska Magasinet besöker Costa Tropical träffar vi många resenärer som har gått över från buss till flyg. Antalet bussar från Norden var tidigare stort men har de senare åren blivit färre då allt fler väljer flyget.
 
Researrangören finns på plats och ordnar transfer till och från Málaga flygplats. Utflykter organiseras till Gibraltar, Granada, Alhambra, Nerja, Málaga och till romdestilleriet i Salobreña. Med boende på fina Bahia Almuñécar på Avenida Juan Carlos I är resenärerna mitt i stan.
 
På hotellet är det underhållning varje dag och dans vissa kvällar. På hotellrummen finns SWT World. 
”Vi ses nästa vinter”, säger de fyra glada pensionärerna när vi skiljs.
 
 

Siv och Per-Inge Kall från Linköping är i Almuñécar för första gången

Siv och Per-Inge Kall från Linköping är i Almuñécar för första gången

Carl Forslund och Gull-Britt Rosengren från Stenungsund är i Almuñécar för fjärde gången

Carl Forslund och Gull-Britt Rosengren från Stenungsund är i Almuñécar för fjärde gången

Bosses vintips. På kullarna bakom Costa Tropical odlas det vin. Det går under benämningen ”Vino del Terreno”. Det är ett sött och torrt dessertvin som har legat 40 dagar innan det silas och tappas upp.
På baren El Rincóncillo 1 på calle Guadix kostar ett glas Vino del Terreno en euro. Och givetvis får du en tapas när du beställer in ett glas. Hos vinproducenten kan du köpa två liter för sex euro.

Bosses vintips. På kullarna bakom Costa Tropical odlas det vin. Det går under benämningen ”Vino del Terreno”. Det är ett sött och torrt dessertvin som har legat 40 dagar innan det silas och tappas upp. På baren El Rincóncillo 1 på calle Guadix kostar ett glas Vino del Terreno en euro. Och givetvis får du en tapas när du beställer in ett glas. Hos vinproducenten kan du köpa två liter för sex euro.


 

Bosse - Almuñécars svensktalande ”ambassadör”

 
I 35 år har Bosse Essén kört buss över hela Europa. Nu är han en glad pensionär som inte tvekade länge när han valde värmen.
”Almuñécar är en mycket trevlig plats. Här får du tapas när du beställer en öl eller ett glas vin”, var det första Bosse sa till mig när jag träffade honom.
 
Bosse är svensktalande ”ambassadör” för Almuñécar. Han känner till det mesta om vad som händer i byn. Och han berättar gärna och hjälper svenskar på besök.
På ett och ett halvt år har Bosse Essén startat webbplatsen almunecar.se och bloggen news.almunecar.se och inom kort räknar han med att öppna upp webbplatsen costatropical.se.
 
- Webbplatsen vänder sig till alla skandinaviska turister och inte till något specifikt hotell. Jag vill att det skall komma fler turister hit under vintern. Det är bra för Almuñécar och dess näringsliv.
 
Webbplatserna är helt ideella och har runt fyra tusen besök. Här berättar Bosse om platsen, marknader, nyheter, utflykter eller kommer med små tips vad man bör tänka på, exempelvis när man ska hyra bil.
- Det är kul att hjälpa folk med allt från resor till aktiviteter. Det har ju varit en röd tråd i hela mitt liv. Både borgmästaren och den kulturansvarige i Almuñécar har varit inne på sidan och skickat julhälsningar.
 
Bosse började köra buss till Almuñécar 2004. Det var så positiva wibbar att han bestämde sig att detta skulle bli platsen efter pensioneringen. Bosse bor tillsammans med hustrun Marita vid paseon och har en härlig utsikt över playa de San Cristobal.
- Sommartid är det cirka 100.000 människor här. På vintern är det runt 25.000. Hotell och affärer hoppas på några tusen till under vintern.
 
De som väljer att vara i Almuñécar under vinterhalvåret, kortare eller längre tid, lever ett bra och hälsosamt liv.
- Vi upplever större social gemenskap, mycket större kulturellt utbud än hemma och det är fortfarande mycket förmånliga priser.
 
I mars finns Bosse på plats i Göteborg vid turistmässan TUR den 21 till 24 mars. Han har nämligen för andra året i rad fått en inbjudan från Almuñécars kommun att stå med i deras monter för att locka svenskar till Costa Tropical.
- Jag skall representera Almuñécars kommun, med stöd från både borgmästaren och turistchefen. Det känns bra.

Bosse - Almuñécars svensktalande ”ambassadör”

Bosse - Almuñécars svensktalande ”ambassadör”


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255