Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Ekonomisk Studie

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Ekonomisk Studie

2013-01-10

Jag har varit på studiebesök hos vår AHN ekonomiske rådgivare och skribent Lars Erik Lindström. Det ska jag berätta blev en riktigt spännande upplevelse. Han hade tidigare berättat om hur han handlade med olika valutor, olja, råvaror och så vidare.


Skicka till en vän

Gästskribent Tage Skoog

Som de flesta andra lyssnade jag på det han sa, men begrep i alla fall inte mycket av det. Eftersom jag har en liten slant placerad hos honom för förvaltning, så kändes det alla tiders att få göra ett studiebesök.

Väl hos honom kom jag in i ett rum med många dataskärmar. Intresserad som jag är av sådant kunde jag se hur skärmarna var hopkopplade så att han med musen och skrivbordet kunde jobba med alla skärmarna samtidigt.

Hans teknik går ut på att han är uppkopplad till ett system som i realtid köper och säljer mikro- sekundsnabbt. För att ta ett exempel, så tittar vi på valutahandeln. Han går då in och lägger först ett stoppris på såväl uppåt som nergående valutarörelse. Vill han köpa förstår ju alla att det gäller att ha koll på att köpa vid rätt tidpunkt. Han bestämmer då utifrån de kurvor som han har på hur valutorna gått under den senaste tiden vilken nivå han ska köpa på. Samtidigt som han bestämmer att över ett visst pris köper jag inte. Eftersom det rör sig om väldigt små rörelser inom väldigt kort tid, kan det hända att han både köper och eftersom valutan stiger, så har han också bestämt att över en viss nivå så säljer han igen. Tar hem vinsten. Samma sak kan han givet vis göra om han tror att en valuta ska gå ner. Köper kvickt och säljer lika kvickt.

Han bad mig göra en testkörning. Spännande. Det är ju inte roligt att komma dit och göra dåliga affärer.

Jag gick in och bestämde spridningen på mitt köp och säljuppdrag. Diagrammet som jag ser på skärmen är just nu inställt på valutarörelser inom fem minuter. Man ser också hur många säljare och köpare det finns just då, för ögonblicket. Man ser på datorn hur det skiftar hur de som köper eller säljer minskar i antal. Allt efter att deras datorer fått begärda affärer.

I mitt fall slutar det hela med att jag på ett kort ögonblick har tjänat 136 dollar. Inte undra på att det sitter folk och klår varandra på pengar. Det finns ju alltid någon som är förlorare vid varje affär som någon vinner.

Oftast är det givetvis de som går in på en bank och köper med ordern till exvis bästa pris. De är just den tidens förlorare. Behöver dock inte långsiktigt vara förlorare. Valutan svänger oupphörligt, och har man information om, eller tror något som har bra substans, så finns det inga skäl till oro. Men det är en helt annan handel. Vad jag var med om var att tjäna pengar på krusningen i en valutas väg åt något håll.

Vi tittade också på olja som jag borde vara mera haj på. Den fungerar precis likadant. Man köper kontrakt i realtid inom Micro - sekunds tid och säljer på samma sätt i samma tidsenhet, när det blir tillbakagång så säljer systemet.

Jag vet inte om det är begripbart det jag skriver, men jag har upplevt det. Fantastiskt intressant!

Om börsen går dåligt eller bra, spelar i detta fallet ingen roll. Det bästa är att det rör på sig. Upp eller ner. Desto mer börsen är instabil vad gäller såväl aktier som valutor och råvaror, dess enklare är det med Lars Eriks dator och system att tjäna en slant. Å andra sidan är systemet och datorn aldrig bättre än den som sitter vid tangenten. Tänker eller tror han fel blir det negativt resultat. Man måst troligen vara både intresserad av politik och nutids orientering för att känna trygghet bakom att satsa stora belopp på eget kunnande.

Med var hand överlåter jag ytterligare affärer åt Lars Erik. Jag vill poängtera att min vinst på 136 dollar inte berodde på kunnande. Det berodde på samma sak som om man satsar på en roulett på svart eller vit. Antingen blir det vit eller svart. I mitt fall lyckades det just då.

Provade jag mer? Nej, dum är jag inte.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255