Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Gäststudent och handbollsspelare på Solkusten

Dags för ett nytt träningspass i handboll. Gäststudenten Sara Svärd från Lindesberg stortrivs på Solkusten

Dags för ett nytt träningspass i handboll. Gäststudenten Sara Svärd från Lindesberg stortrivs på Solkusten

Gäststudent och handbollsspelare på Solkusten

2013-01-10

Svenska skolan i Fuengirola tar emot allt fler gäststudenter. Tack vare att skolan har en idrottsprofil kan elever fortsätta med sin favoritsport. Svenska Magasinet har träffat en av gäststudenterna där idrotten har blivit ett steg in i den spanska kulturen.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

- Jag tror att jag är en av få bland gäststudenterna som har många spanska kompisar. Det är tack vare handbollen. Idrotten är en bra ingång som gör att det blir enklare att integrera sig i landet, säger Sara Svärd, 17, från Lindesberg.

Det är tisdag och klockan börjar närma sig 19. Två träningspass väntar för Sara. Först med juniorlaget och sedan med A-laget i sporthallen Las Cañadas innan hon kan vandra hemåt först klockan halv tio.
Sara Svärd är gäststudent vid Svenska skolan i Fuengirola där hon läser ekonomi. Tack vare skolans idrottsprofil blev det Costa del Sol när hon ville lägga ett läsår utomlands.
 
- Jag trivs jättebra här och känner verkligen att jag är en del i laget. Tack vare handbollen har jag fått många spanska kompisar. Tränaren kan lite engelska men föredrar att prata spanska med mig. Ibland frågar jag min lärare i spanska vad vissa ord betyder. Det blir en hel del uttryck från handbollen, säger Sara som spelar mittsexa på linjen.
Hon beskriver sig själv som social, en som gärna pratar och vill lära sig mer. Sara fick kompisar fort när hon försökte prata. Laget består av spanska tjejer förutom Sara och en norsk tjej.
 
Sara har spelat handboll sedan nio års ålder och gick senast på ett handbollsgymnasium. Så när hon sökte skola som gäststudent utomlands var det självklart att komma till en plats med handboll.
- Först hade jag tänkt USA som utbytesstudent. Sedan visade mamma mig vilka möjligheter det finns här.
 
I maj ansökte Sara om att få komma till Fuengirolaskolan och hon fick svar en månad senare. Nu kan hon studera och spela handboll i Europas bästa klimat och samtidigt lära sig ett nytt språk.
- Jag ångrar inte en sekund att det blev Solkusten. Jag har blivit så väl mottagen både vid skolan, hos min spanska värdfamilj och i laget. Jag var lite nervös när jag kom till min första träning. Det hjälpte att Rickard Åström, lärare i idrott och hälsa, var med.
Nu är Sara poppis i laget och medspelarna undrar hur länge hon stannar.
- De frågar mig ständigt när jag ska resa och om jag är kvar för att spela en turnering i handboll i sommar.
 
Sara spelar för Club Balonmano Mijas-San Francisco de Asís. Träningarna är i sporthallen Las Cañadas som ligger på Calle Águila. Matcherna spelas i sporthallen Pabellón Osunillas vid Mijas Pueblo när det inte är bortamatcher i Sevilla, Málaga eller Córdoba. Ibland kan det bli två matcher samma dag.
- Jag blev nästan chockad vid första matchen. Otrolig stämning. Alla skriker, speciellt när domaren gör fel...
- På söndagar äter vi ihop, det är en trevlig gemenskap. Och det är mycket kramar och pussar på kinderna...
 
I Sverige är det elva timmars träning i veckan. Här ligger träningsdosen på hälften under tisdagar, torsdagar och fredagar.
- Det är en helt annan träningskultur. I Sverige springer vi hela tiden. Här är det uppställda övningar och man-mot-man.
 
Eftersom träningsdosen nu är mindre blir det mer tid över till studier och läxor. Sara hinner också med det sociala umgänget samtidigt som hon bloggar om livet som gäststudent och handbollsspelare på Solkusten.
- Jag startade en blogg så att mina föräldrar, släktingar och vänner i Sverige kan följa mitt liv i Spanien. Jag får ständigt påminnelser om jag inte lägger upp bilder eller skriver, säger Sara som fick besök av föräldrarna under julhelgen.
 
Fakta:
Sport och integration på Costa del Sol
De flesta idrotter finns representerade på Solkusten. Idrott och motion befrämjar även studier visar undersökningar. Är du en svensk ungdom är idrotten också en väg till att integrera dig i det spanska samhället.
 
Nästa hemmamatch för Sara och BM Mijas i division 1
Mot BM. Dos Hermanas, Lördagen den 26 januari klockan 20 i sporthallen Pabellón Osunillas som ligger utmed vägen Carretera de Mijas a Benalmádena, Km 1. Den 2 februari klockan 20 möter Mijas BM. Coanda Lepe i samma sporthall.
 
 Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255