Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Miraflores Golf, en oas mitt i Calahonda

Annons - Svenska magasinet
15e hål på Miraflores

15e hål på Miraflores

Miraflores Golf, en oas mitt i Calahonda

2012-12-11

"Det är ingen lång bana men den är lite trixig så det gäller att tänka taktiskt" säger Hilkka Lavi-Plant, kapten för damerna på Miraflores Golf i Calahonda på Solkusten.


Skicka till en vän

Av Ove Ståhl
 
"Förutom golfen är det här är en klubb med mycket medlemsaktiviteter och mycket trevlig atmosfär” fortsätter Hilkka Lavi-Plant.
Det känns också när man kommer in i klubbhuset, mycket ”surr” fastän det är på förmiddagen. Anslagstavlan berättar om Live Music tre kvällar i veckan med en tre rätters meny för bara 18 EUR.
 
”I snitt har vi cirka 100 gäster på dessa kvällar. Klubben fungerar som ett socialt nav bland medlemmarna häromkring”, säger Hilkka Lavi-Plant.
 
Miraflores har ungefär 600 medlemmar varav 40 procent är skandinaver, 40 procent britter och resten är av blandade nationaliteter. Klubben har också många greenfee gäster. Priserna är acceptabla och har inte höjts trots att momsen gått upp. Det går också att lösa greenfee för nio hål om man inte har så gott om tid.
 
Första hålet är ett inte alltför långt par fyra och man förstår direkt vad Hilkka Lavi-Plant menar med sin varning, ”Inte långt men tänk efter hur du ska spela”. Det är hus till vänster, out of bounds till höger och en green omgärdad av bunkrar. ”Africa Ahead” som hålet kallas, ger syn för sägen. Riktmärke för utslaget är Gibraltarklippan och vi kan ana afrikas kustlinje.
 
Andra hålet ”The Academy”, ett dogleg vänster. Där är det mycket frestande att försöka skära av genom att gå över, men det är långt och når man inte över får man problem. Intressant är huset som ligger med en terrass alldeles vid green. De har nog en hel del bollar att samla ihop på den. Men huset byggdes efter att banan anlades så man undrar hur den arkitekten tänkte.
 
Många hål kantas av bostadshus. Vid första anblick kan man tycka att det är fascinerande hur man har kunnat klämma in en golfbana mellan bebyggelsen. Men banan byggdes för 23 år sedan, då var det bara golfbanan här, husen har kommit till senare och med en bra känsla för att bevara banans karaktär. Dom känns inte i vägen eller besvärande när man spelar.
 
Ettan och tvåan sätter karaktären på banan.  Det är hela tiden höjdskillnader men inte mer än att man orkar promenera.  Många hål är dogleg där man alltid kan chansa på tigerline men i många fall är det bättre att spela runt. Inspelen är i regel rätt svåra, greenerna är inte stora och ofta omgärdade av bunkrar. Variationerna i höjd gör att man måste fundera på vilken klubba som är rätt att använda.
 
Varje hål är unikt och har sin speciella utmaning. Några är värda att omnämnas. Åttan, ”The Valley”, kräver ett rakt utslag över en dal och vid sidan av ett par tallar mitt på fairway. Lyckas man med detta har man ett bra inspelsläge. Tolfte hålet ”Sea View” är ett kort par fem med en damm som man måste gå över på andra slaget. Ett antal palmer skyddar green vid inspelet. De korta par tre hålet, hål femton ”The Island”, har mycket riktigt en green på en ö som nog kan göra den bäste nervös. Här har klubben också planer på att återanlägga ett vattenfall som fanns från början. Till sist, hål 18 ”Tu Casa”, här kan man chansa på att nå green med utslaget, svårt för det är uppför och över en del träd, men möjligt att göra.
 
På en del hål har man blinda slag. Om man inte spelat banan tidigare är det en klar fördel om din spelpartner är medlem eller har spelat på banan några gånger. Miraflores bana är i förvånansvärt bra skick med tanke på det myckna regnandet i höst. Lite blött är det på sina ställen men det är inget som stör.
 
Greenerna är bra. Dock har många greener blivit svampangripna vilket har tvingat klubben att göra om samtliga greener, ett arbete som ska vara helt klart under 2013. Själv märkte jag inte mycket av detta, en provisorisk green var allt. Inte tänkte jag på någon svamp, jag tycker greenerna var helt ok. Vår runda tog drygt fyra timmar trots att vi var en fyrboll, vi stressade inte, tvärtom så ville gärna mina spelkamrater, klubbkaptenerna, förklara hålen och spelalternativen. Vi hade nog kunnat komma under fyra timmar om vi hade ansträngt oss.
 
För att hitta till Miraflores, kör kustvägen A7 (N340) och i Calahonda tar man av mot ”Riviera”. Följ vägen uppför förbi några rondeller till en rondell med en stor skylt till klubben. Skylten är felvänd när man kommer från A7 (N340) så håll ögonen öppna. Kör förbi rangen, eller stanna där och värm upp, ta till höger vid nästa skylt mot klubbhuset. Planera gärna några extra minuter, första gången kan det vara lätt att villa bort sig i Calahonda.
 
Vårt besök avslutades på det trevliga 19:e hålet. Öl, kaffe och te serverades och vi kände oss nöjda efter en runda med både omväxlande hål och väder. Kaptenerna började ladda för lördagens klubbaktivitet. En partävling där kaptenerna skulle ge en flaska vin till varje deltagare som besegrade dem. Med 88 deltagare kan det bli dyrt - men vad gör man inte för klubbandan.
 
Fakta: 
Längd: 
Gul tee: 5148 m
Röd tee: 4479 m
Greenfee:
18 hål: 45 EUR
9 hål: 30 EUR
(1 Dec-15 Feb)
Paketpriser finns
Alternativa former för medlemskap finns
Restaurang, bar, shop finns.
Miraflores Golf ligger i Calahonda längs A7/N340 mellan Fuengirola och Marbella
www.miraflores-golf.com

Fairway på 12:an

Fairway på 12:an18e hål och klubbhuset

18e hål och klubbhuset


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255