Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Svensktalande Ismael ansvarig vid MS-centrum på Xanit

Ismael López Ventura kommer från Madrid men har bott elva år i Sverige. Han är numera ansvarig vid MS-centrum vid Xanit i Banalmádena

Ismael López Ventura kommer från Madrid men har bott elva år i Sverige. Han är numera ansvarig vid MS-centrum vid Xanit i Banalmádena

Svensktalande Ismael ansvarig vid MS-centrum på Xanit

2012-12-11

Svensktalande Ismael López Ventura är numera ansvarig för MS-centrum på Xanit Hospital Internacional i Benalmádena. Här finns ett komplett team, under namnet ”neuroscience” som består av neurologer, psykiater, neuropsykologer, neurofysiologer och arbetsterapeuter bland annat.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Hjärnan är en av de mest invecklade organen i kroppen.
- Neurologi är en gren av medicinen som behandlar sjukdomar i nervsystemet.
- Det bedrivs mycket forskning kring hjärnan och allt mer medicin har framställts för att behandla dessa sjukdomar. När det gäller MS har det kommit många nya läkemedel. Även inom stroke har det hänt mycket.
 
Ismael López Ventura är läkare och specialist i området och kallas därför för neurolog. Han är utbildad för att diagnostisera, behandla och hantera patienter med neurologiska sjukdomar. Det kan vara Multipel skleros (MS), stroke, Parkinsons sjukdom och epilepsi men även fall med återkommande huvudvärk och migrän.
Förekomsten av Multipel skleros, MS, är högre i Skandinavien jämfört med Spanien.
 
Vilka MS-faktorer finns det?
- Angående MS så är det en så kallad multifaktoriell sjukdom där man inte hittat orsaken men där flera faktorer är inblandade. Det kan vara genetiska faktorer, det finns många gener som kan vara relaterade till Multipel skleros eller MS.
- D-vitamin, diet och fett fisk hjälper inte att motverka sjukdomen. D-vitamin verkar  vara inblandat men man vet inte säkert på vilket sätt. Det som man vet är att det handlar om en autoimmun sjukdom som inte ärftlig och inte smittar. Det finns i nuläget mycket forskning och bra behandlingsalternativ. 
Immunmodulerande medel som är antiinflammatoriska mediciner som påverkar immunförsvaret hjälper till i samband med MS.
 
Enligt Ismael är sjukvården blivit bättre på att upptäcka sjukdomar som MS och Parkinson i ett tidigare stadium.
- Nya läkemedel har gjort att personer med MS eller Parkinson kan leva ett nära på normalt liv trots sjukdomen. Under de senaste fem åren har mycket hänt på det här området, menar Ismael López Ventura, neorolog på Xanit.
- När det gäller Parkinson har vi blivit bättre på att hitta förloppet på sjukdomen. Med rätt mediciner kan en Parkinsonpatient leva ett nästan normalt liv. Dock tar medicinen sämre efter tio års tid. Samtidigt kommer nya behandlingsformer som pacemaker som stimulerar nervcellerna.
 
De som drabbas av stroke har större chans nu för tiden att slippa proppar. Det är viktigt med effektiv behandling, att den som får stroke kommer till sjukhuset snabbt.
- Tidsfönstret för att kunna ge trombolys (propplösande medicin intravenös) är mellan fyra till 5 timmar efter insjuknande. Xanit sjukhus i Benalmádena är ett av de få sjukhus, som ger intravenös behandling för att lösa upp proppar, dygnet runt.
 
Ismael López Ventura finns på Xanit på tisdagar och onsdagar. På onsdagseftermiddagar finns Ismael vid Xanit i Fuengirola. Han har tidigare besökt AHN i Fuengirola och föreläst om stroke.
Ismael López är i grunden familjeläkare och specialist inom allmänmedicin. Hustrun Anna Luque som också är svensktalande är barnläkare vid Xanit Hospital Internacional i Benalmádena. De är småbarnsföräldrar och är bosatta i Rincón de la Victoria.
 
2001 blev Ismael och Anna, som då bodde i Madrid, rekryterade till Göteborg. Totalt har det blivit elva år i Sverige under två perioder. Ismael har varit verksam som distriktsläkare vid vårdcentraler i Götene och Lidköping. Han reser en gång i månaden till Katrineholm där han är verksam som stafettdoktor. Ismael är också utbildad inom internmedicin och neurologi. Han praktiserar även som allmänläkare vid Colegio de Médicos i Málaga.Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255