Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Se Solkusten från havet

Svenska Magasinet i Spanien

Se Solkusten från havet

2012-10-04

En segling utmed Solkusten bjuder på härliga naturupplevelser. Här kan kan du se delfiner, havssköldpaddor, flygfisk, svärdfisk och solfisk eller bara lata dig i solgasset på däck


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson Delfinbilder: Tobias & Julia Buschner

Johan Tingå som säkert flera känner igen från Svenska Magasinet organiserar seglingar på Medelhavet med ”Sailing on the Costa del Sol”. Segelbåten som är en Beneteau First 31.7 Cruiser Racer, byggd i Frankrike, ligger bekvämt mitt på Costa del Sol i fritidsbåtshamnen Puerto Marina i Benalmádena.
 
- Det krävs inte att du har någon erfarenhet av segling. Fem eller sex personer tar jag, säger Johan Tingå som är uppvuxen i Stockholms skärgård under somrarna.
 
Det är något visst med segling. Det är doften av salt och äventyr. Att kryssa mot vinden och samtidigt låta vinden föra en framåt. Beroende på vart vinden för dig kan du se delfiner och andra djur.
- Bästa chansen att se delfinerna är mellan åtta och tio sjömil ut från Benalmádena. Så om vinden är den rätta är det en trevlig tur.
 
- Ibland kan vi se stora flockar av delfiner upp till över 100 stycken. Vanliga delfiner kan väga upp till 80 kilo och simma upp till 60 km/timma. I somras såg vi havssköldpaddor, tyvärr har dessa minskat i antal då de skadas av fiskredskap eller båtar.
- Klumpfisk eller solfisk är en annan rolig fisk att upptäcka. En tropisk fisk som kan bli upp till tre meter men i Medelhavet blir den endast 70-80 cm, tipsar Johan Tingå.
 
Många seglare väljer att gå utmed kusten, en lagom lång segling. Lägga ankare, ätea pick-nick, badaa och köra badlekar.
- Är man ett gäng grabbar eller tjejer så blir det 30-40 euro per person och vi är ute fem till sex timmar, ibland sju. Att ge bort en segling i present är populärt. Det har bland annat varit födelsedagskalas ombord med åtta personer. De som varit med har varit riktigt nöjda.
 
Efter att lämnat hamnen Puerto Marina i Benalmádena kryssar vi öster eller västerut allt beroende på vinden. Vill du vara aktiv och hjälpa till med seglingen kan du göra det. Vill du bara ta det lugnt, ligga och sola gör du det.
- Att simma med delfiner är populärt. Du ligger bakom båten och åker med delfinerna. En sak som är svår att göra efter en motorbåt men det går efter en segelbåt.
 
Många har seglat hemma men aldrig seglat i Medelhavet. En cool upplevelse. Många har varit på kusten i många år men aldrig varit ute på havet. Här försöker vi verkligen att segla.
 
Johan Tingå har varit med om att sätta rekord i den klassiska regattan ”Regata Mar de Alborán” som årligen körs från fritidshamnen El Candado i Málaga. Det är en tävling som ingår i Andalusiska mästerskapet i segling och som organiseras av Club El Candado och Real Club Náutico de Motril.
 
2001 ingick Johan Tingå i besättningen på Cielo Mijas som ägdes av svensken Sven Lindahl och som seglade till Isla de Alborán på 8 timmar, 11 minuter och 32 sekunder. Det rekordet står sig ännu.
 
Tävlingen är i början på juni och har två sträckor, den första är på 161 sjömil och deltagarna ska nå Motril hamn efter att ha rundat ön Isla de Alborán. Sista delen av tävlingen går från Motril hamn till fritidshamnen El Candado, en sträcka som är 81 sjömil.
Fotnot. Isla de Alborán är en liten vulkanisk ö som ligger nästan halvvägs mellan Spanien och Afrika. Administrativt tillhör ön provinsen Almería men fyren är ansluten till hamnmyndigheten Autoridad Portuaria i Málaga. Svenska Magasinet kommer i ett senare nummer att berätta om den lilla öns spännande historia. Strax utanför ön Alborán ligger lilla Nube.
 
Visste du att...
Mar de Alborán eller Alborán-havet, är namnet på den del av Medelhavet som är mellan Spanien och Marocko.
 
Läs mer på: sailing-mediterranean.com

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Kapten Johan Tingå styr och ställer

Kapten Johan Tingå styr och ställer

Svenska Magasinet i Spanien


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255