Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Späda skott / Nordea

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Späda skott / Nordea

2012-09-10

För många har den märkbara uppgången i den amerikanska ekonomin blivit en av det nya årets största överraskningar. Visst fanns det vissa positiva tecken mot slutet av 2011, men analytikerna vågade inte tro på en hållbar återhämtning och de flesta håller fortfarande fast vid detta trots att allt mer nu pekar i den riktningen. Den senaste ekonomiska statistiken har varit lite blandad. Vissa siffror har inte riktigt motsvarat förväntningarna men många andra har varit betydligt bättre än väntat, och analytikernas snittprognos för USA:s tillväxt 2012 är nu betydligt högre än för bara några månader sedan.


Skicka till en vän

 
 
Det mest avgörande är att vi nu börjar se en viss ljusning på bostads- och arbetsmarknaden. Fortfarande är det oroväckande många hushåll som inte har råd med sina bolån, men problemen på bostadsmarknaden uppfattas nu allt mindre som ett hinder för återhämtningen, inte minst tack vare att man räknar med fortsatt låga räntor och än så länge talar det låga inflationstrycket för detta. Situationen på arbetsmarknaden har däremot klart förbättrats de senaste veckorna. En del arbetsmarknadsstatistik har överträffat analytikernas förväntningar nästan dubbelt upp och arbetslösheten har minskat till den lägsta nivån på tre år. Ljusningen på arbetsmarknaden har också stärkt konsumenternas förtroende den senaste tiden.
 
Ligger i framkant
Många observatörer har haft på känn en tid att USA har bättre tillväxtutsikter än de övriga västländerna. Och det som hände på marknaden i slutet av förra året bekräftade detta. Dollarns förstärkning mot euron beror inte bara på skuldkrisen i euroområdet och många blev säkert förvånade att det amerikanska börsindexet S&P 500 inledde och avslutade 2011 på samma nivå, medan andra stora börsindex sjönk rejält under året. Inte heller har vi sett någon avmattning i efterfrågan på amerikanska räntepapper. Nyligen slogs budrekord vid en auktion av 10-åriga statsobligationer och räntan hamnade 30 punkter över den lägsta statsränta som någonsin noterats. Det tyder på att amerikanska statsobligationer inte bara lockar som en säker placering.
 
Men det som tagit många på sängen är dock hur snabbt den amerikanska ekonomin nu reser sig på nytt. Vissa analytiker är dock försiktiga i sina medellånga och långa prognoser. Det kan finnas en risk att marknaden underskattat hur skuldsaneringen på bostadsmarknaden kan slå mot konsumtionen, vilket skulle kunna bromsa ekonomin. Men inköpschefsindex för både tillverkningsindustrin och tjänstesektorn pekar uppåt (och ligger en bra bit över 50, som indikerar tillväxt) och det innebär att det på kort sikt ser ljusare ut för den amerikanska ekonomin än vad det har gjort på ett bra tag. 
 Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255