Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Avlönade tolkar dras in - Charlotte Sökjer ställer upp som frivillig tolk hos Guardia Civil

Annons - Svenska magasinet
Charlotte Sökjer är oavlönad tolk vid Guardia Civils högkvarter i Fuengirola

Charlotte Sökjer är oavlönad tolk vid Guardia Civils högkvarter i Fuengirola

Avlönade tolkar dras in - Charlotte Sökjer ställer upp som frivillig tolk hos Guardia Civil

2012-09-05

Som Svenska Magasinet berättade i juninumret så har polismyndigheten Dirección General de la Policía skickat ut ett formulär till samtliga polischefer på Solkusten om att de tolkar som finns vid polishus och högkvarter på Solkusten ska dras in. De tolkar som försvinner är avlönade tolkar.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Samtidigt finns det frivilliga tolkar som hjälper turister och residenta utlänningar som besöker Guardia Civil och polisen för att göra anmälningar i samband med stöld eller överfall.
 
Vid Guardia Civils högkvarter på Calle Isla Mallorca 13 i Fuengirola finns exempelvis svenskan Charlotte Sökjer sedan två år tillbaka. Hon hjälper utlänningar på måndagar mellan klockan 10 och 13. På tisdagar finns en dansktalande kvinna på plats, på onsdagar en belgisk kvinna och de övriga vardagarna engelsktalande spanjorer.
- När nyheten kom ut att tolkarna ska försvinna fick jag frågan från flera svenskar om vi frivilliga också ska försvinna. Men så är det inte. Vi blir kvar, det är de avlönade som försvinner, säger Charlotte Sökjer som kom till kusten 1968.
 
När Svenska Magasinet träffar Charlotte är det tisdag. Hon har hoppat in för en dansktalande kvinna som just för dagen är ledig.
- Ifjol sommar fanns det avlönade tolkar här under vissa perioder. Nu finns det endast frivilliga som hjälper till.
 
Tolkhjälpen koordineras av Mijas utlänningsavdelning. För två år sedan var Charlotte i Guardia Civils
högkvarter för att hjälpa en engelsk dam. Hon fick då frågan om hon kunde bistå med tolkhjälp någon dag i veckan.
- Det är väldigt uppskattat. Väskryckningar, inbrott och turister som förlorat sitt bagage i samband med inbrott i hyrbilen tillhör de vanligaste stöldanmälningarna, berättar Charlotte Sökjer som numera är pensionär men tidigare arbetat vid flera advokatkontor.
- Eftersom jag har måndagar som min dag brukar det vara rättså intensiva timmar. Utlänningar kommer in för att göra anmälningar efter helgen.
 
Beslutet om att dra in de avlönade tolkarna har kritiserats. Speciellt turistnäringen har uttryckt sitt missnöje eftersom beslutet är direkt dåligt såväl för turister som för polisväsendet och för hela Costa del Sol.
Orsaken till att de avlönade tolkarna dras in är budgetskäl, uppger nyhetsbyrån Europa Press. Polisväsendets fackförbund, Sindicato Unificado de Policía, är också mycket kritiska till förslaget eftersom hela 80 procent av poliskåren inte har några kunskaper i engelska. 
 
Enligt generalsekreteraren i fackförbundet Sindicato Unificado de Policía (SUP) i Andalucien, Manuel Expósito, ”befaras förslaget att leda till kaos vid polisstationerna utmed Málagakusten då det kommer att skapa stor förvirring bland besökarna”.
Under perioden juni till september besöker 1.300.000 utländska turister den spanska Solkusten.
Fotnot. Guardia Civil är inte poliser. De är gendarmer, vilket förenklat kan beskrivas som en militärt organiserad poliskår. Ordet kommer från franskans gens d'armes - beväpnade personer (män).
 
 
Känner du till tolkhjälp på svenska?
På vissa polishus, högkvarter och vårdcentraler samt sjukhus utmed Solkusten finns det frivillig tolkhjälp på engelska. Costa del Sol är ett stort område med många kommuner och vi skulle uppskatta om du som läsare kan meddela oss på Svenska Magasinet om du känner till svensktalande tolkhjälp på Solkusten. I kommande nummer kan vi publicera dessa viktiga upplysningar till läsekretsen. Det är en viktig och uppskattad information för svenska turister och nyinflyttade svenskar som kanske inte är så hemma på spanska språket.
E-posta din information till [email protected]Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255