Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Sacaba Beach: Svenskkolonins första samlingspunkt – en kvarts miljon pesetas för ett radhus

Annons - Svenska magasinet
Sacaba Beach, ”Skånelängan” var smeknamnet på radhuslängan längst till höger. Här bodde bara Skåningar, de flesta från Kristianstadstrakten

Sacaba Beach, ”Skånelängan” var smeknamnet på radhuslängan längst till höger. Här bodde bara Skåningar, de flesta från Kristianstadstrakten

Sacaba Beach: Svenskkolonins första samlingspunkt – en kvarts miljon pesetas för ett radhus

2012-09-05

Vid inledningen på hösten när ”flyttfåglarna” är på väg ned igen kan det vara kul att ta en titt i backspegeln. En del bedömare tror att Spanien är på väg att bli ett lågprisland igen. Så billigt som när turistinvasionen inleddes lär det knappast bli.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Flygresan gick på några hundralappar och radhuset i två våningar kostade en kvarts miljon pesetas. Året var 1965 och svenskarna hade upptäckt Sacaba Beach i Málaga. Av de första 170 bostäderna som byggdes bodde det svenskar i 110. Hur många av våra dagars Spaniensvenskar som känner till Sacaba Beach vet jag inte. När jag nämner namnet för några svenskar skakar de bara på huvudet.
 
Det var här det började, det var här vågen började rulla av Spaniensvenskar på jakt efter ett andra hem under den spanska solen. Byggherren var från Barcelona och åsnorna som var utrustade med lädersäckar på sidorna gick i skytteltrafik mellan stranden och byggplatsen fullastade med sand till gjutning.
 
Svenskarna var i sådan majoritet att det hände att föreningens årsmöte hölls i Malmö (!). De flesta köparna kom från trakterna runt Kristianstad. Jag besökte platsen sommaren 2002 och träffade då Alvar Nilsson som sedan dess har lämnat oss.
 
Under intervjun med tidigare lanthandlaren Alvar och hustru Margret fick jag veta att Stevens i Malmö hade agenturen. Flera i och runt Kristianstad lockades av annonsen i lokaltidningen. Det gjorde Alvar som köpte sitt tvåvåningsradhus för exakt 255.892 pesetas.
”Radhuslängan längst upp kallades för Skånelängan”, berättade Alvar.
 
Svenskarna anordnade fotbollsmatcher och underhållning och ”pepparkaksbagaren” spelade dragspel på svenskaftonen. Våld, droghandel och kriminalitet var okända begrepp. Utmed Málagastranden hade Guardia Civil sina små vaktkurer. Där stod den halvmilitära polisen i sina trekantade hattar och spanade.
 
Sedan mitt förra möte med Sacaba Beach 2002 har infarten förändrats och det är betydligt lättare att hitta hit. Tidigare var bostadsområdet ganska undangömt mellan olika industrier. Det var som en oas i ett område med fabriker och verkstäder.
- Tidigare var det ett industriområde, ungefär som Lugnets industriområde i Hammarby sjöstad. Nu är industrierna borta samtidigt som bostadskomplexen i Málaga stad vuxit upp och kommit närmare, berättar Christer Hofstedt.
 
Det kan tyckas lite märkligt så här i efterhand att en urbanisation byggdes mellan elverket som drevs på olja och gasverket. Norr om platsen låg dessutom olivoljeproducenten Minerva...
Kvar står tre väldiga skorstenar som minnesmärken över tegelbränneriet och elverket som låg i området. En av skorstenarna renoveras för ögonblicket.
 
Det är i slutet av juni jag träffar Christer Hofstedt samt Inger och Eddie Blom som är bland de 17 svenskar som nu finns i Sacaba Beach där Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt tidigare lekte som barn.
- Statsministerns mamma hade en väninna som hade ett radhus här och de brukade åka hit och hälsa på, minns Inger Blom vars föräldrar Inger-Britt och Bror Björk kom till Sacaba Beach 1966.
- Mina föräldrar köpte radhuset tillsammans med en av mammas väninnor, Vera Willman.
 
Christer Hofstedts dåvarande hustru jobbade på bank och hjälpte en kund med ett lån till ett bostadsköp i Sacaba Beach.
- Som tack fick vi låna lägenheten.
Nu har Christer och hans ex varsin lägenhet i området sedan 1990-talet. Christer har sitt tvåvåningsradhus i gamla ”Skånelängan”.
 
Närområdet inbjuder till sköna promenader. Vid Guadalhorceflodens myning finns ett naturvårdsområde med rikt fågelliv.
- Det är ett floddelta som har blivit ett naturskyddsområde. Det är fina strövområden, tycker Christer.
Från Sacaba Beach sträcker sig strandpromenaden in i det pulserande Málaga.
- Vi tar en powerwalk på morgonen strax före klockan sju och ser fascinerande soluppgångar, berättar Inger Blom.
 
Christer berättar att han dagligen tar sig en cykeltur in till Málaga. Besöker utställningar eller jazzklubbar framåt kvällen.
- The Wall Bar på hotell Vincci har riktigt bra jazz vid 23-tiden under veckosluten. Ett av hotellen vid Plaza de la Constitución har bra jazz på torsdagar klockan 22, tipsar Christer. 
- Och hamnen är toppen. Muelle Uno har blivit fantastiskt. En riktig hamn med en internationell publik, bra shoppingbutiker och stora kryssningsfartyg som du ser på avstånd. En härlig känsla.
 
Allt på cykelavstånd från Sacaba Beach alltså. Just närheten till Málaga stad och dess sevärdheter tycker Christer, Inger och Eddie är bland det bästa med att bo i Sacaba Beach. På ena sidan naturskyddsområde, på den andra sidan storstadens Málaga.
Och läget vid havet. Vilken urbanisation på Solkusten har Medelhavet ett stenkast bort? Det skulle i så fall vara Playa Paraiso i Manilva, tänker jag.
 
De flesta svenska familjer som köpte bostad i början har gått ur tiden. I nuläget är det 17 svenska familjer i Sacaba Beach förutom spanjorer, irländare, holländare och danskar.
- Nu är spanjorerna i klar majoritet och många Málagabor har sitt sommarställe här. När skolorna har slutat kommer de spanska familjerna och platsen lever upp, berättar Christer Hofstedt.
 
På urbanisationskontoret finns Gloria Moreno mellan klockan 17 och 19 på vardagar.
- Här finns en boendeförening, Asociación de Vecinos Sacaba Beach. 20 procent är utlänningar, berättar Gloria.


Eddie och Inger Blom samt Christer Hofstedt är några av de 17 svenskar som bor i Sacaba Beach

Eddie och Inger Blom samt Christer Hofstedt är några av de 17 svenskar som bor i Sacaba Beach


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255