Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

En heldag i de andalusiska bergen

Svenska Magasinet i Spanien

En heldag i de andalusiska bergen

2012-07-09

Conde del Guadalhorce - ett sötvattensparadis i de andalusiska bergen och El Torcal de Antequera – en av Europas främsta naturparker i kalksten


Skicka till en vän

Av Katarina Lindevall

I El Chorro, som ligger väster om Alora där Guadalhorce floden flyter igenom, finns Málagas sjödistrikt. En frodig oas bara 1.5 timma från kusten. På 20-talet byggdes dammen som idag utgör de konstgjorda sjöstystemet med dess turkosa vatten. Området är välkänt för bad, bergsklättring,  mountainbiking, vandring, vattensporter och flera campingar.

Hur kommer jag dit?

Från Marbella kör vi upp mot shoppingcentrat La Cañada och fortsätter mot den vittvättade byn Ojen på väg A-355. Ojen är för övrigt en mysig spansk by och är väl värt ett besök och vi väljer att äta frukost där innan utflykten fortsätter. Vi fortsätter sedan förbi Monda som vi passerar på vänster sida och kör mot Coín. När vi passerat Coín kör vi vidare mot Cártama, fortfarande på väg A-355. När vi når Cártama som ligger på vår högra sida, kör vi vänster i rondellen mot väg A-357 mot Pizarra. Kör mot Carratraca och slutligen Ardales. Det är lätt att hitta och skyltat hela vägen.

När vi väl har nått Ardales tar vi höger vid skylten El Chorro och svänger sedan första vänster och fortsätter cirka 5 minuter, då sjösystemet börjar skymta fram.

Vi väljer att köra ner den första avfarten mot sjön för att ta ett svalkande dopp innan vi kör vidare. Den här delen av sjön är inte den allra vackraste men väl värt ett stopp. Det finns gott om parkeringar i skuggan. Stranden är bred här och det är ganska långgrunt men dyigt på bottnen när vi vadar ut. Efter simturen fortsätter vi längs vägen och tar höger i T-korsningen mot La Garganta och den ökända vandringsleden Camino del Rey. Denna led är för närvarande stängd på grund av sju dödsfall de senaste tio åren och allvarllga olyckor bland våghalsiga vandrare och bergsklättrare. Säkerheten skall nu förbättras innan den öppnas igen.
 
Längs vägen finns flera avstickare till olika sevärdheter för den som är intresserad av att fördjupa sig ytterligare i områdets historia. Det finns gott om ställen att stanna på längs vägen för att fota det majestätiska bergen och den gröna floden som flyter där emellan.
 
Vi kommer till slut fram  till dammen som vi kör över och fortsätter upp för backen till restaurangen och hotellet La Garganta. Där äter vi lunch på den vackra terassen med slående utsikt över dammen och Camino del Reys hisnande hängbro som spänner mellan de två klipporna som bildar La Garganta (halsen).
 
Efter lunch kör vi tillbaka samma väg som vi kom  och väl  tillbaka till T-korsningen där vi först körde av till La Garganta, tar vi istället höger för att fortsätta upp till de övre sjöarna.
 
Vattenaktiviteter
Det finns gott om om badmöjligheter längs med hela sjön som sammanlagt är fem km lång. Vissa vikar passar sig bättre för barn där det är långgrunt. Det finns både klippor och små stränder att bada ifrån. Området är rent och fint och man uppmuntras att hålla det så. Hundar är tillåtna men under ägarens uppskikt. Temperaturen  är ca 5-10 grader högre än på kusten och lufttemperaturen ligger på mellan 30-40 grader under sommarmånaderna. Vattnet är svalkande även om det är 25 grader varmt och det finns gott om träd som ger skugga.
 
Både spanjorer och turister söker sig till detta utsökta vattenhål. Det finns olika vattenaktiviteter att välja på för den som önskar att ta sig ut på sjön kan hyra trampbåt eller kajak. Det finns gott om fisk som Mal, Gädda, Karp och Abborre och du kan köpa fiskekort på plats.
 
Området har flera campingar med idylliskt läge precis brevid sjön och flera charmiga hotell att välja på, för den som vill övernatta. Det finns ett alldeles lagom utbud av restauranger där du kan svalka dig i skuggan med förstklassig utsikt över sjön.
 
Torcal
Ett besök vid sjöarna, det är en heldag i sig, men för dig som vill köra en annan väg
tillbaka till kusten kan jag rekommendera att passa på att besöka naturparken Torcal med sina häftiga kalkstensformationer. Inom 17 km2 finns en av europas mest imponerande klippformationer av kalksten som bildades för 150 miljoner år sedan.
 
Ett besök i Torcal passar alldeles utmärkt som avslutning på dagen. Det är ett lagom stopp beläget mitt emellan sjöarna och kusten och passar bra att besöka på eftermiddagen eller strax innan solnedgång då det blivit svalare.
 
Fortsätt att köra längs med sjön mot Campillos på väg A-384 och vidare mot Antequera. Efter Antequera är det väl skyltat till Torcal. För att nå själva hjärtat av parken kör du till Villanueva de la Concepcion och följer skyltarna.
 
På vägen upp kan du stanna vid en mirador (utsiktsplats) där det finns en informationstavla som berättar om området. Fortsätt ett par minuter förbi den här punkten och parkera längs vägen. Här kan du välja mellan tre olika vandringsleder. Den gröna leden är den kortaste, endast 1.5 km låg. Den gula leden är 2.5 km lång och tar dig till 1200 meters höjd och häpnande vyer över Malagas dalar. Den röda rutten är längst och är 4.5 km lång. Glöm inte att ta med vatten och bra vandringsskor innan du ger dig ut på någon av vandringarna. Morgon eller sen eftermiddag är den bästa tiden att besöka parken under sommarmånaderna.
 
För att komma tillbaka till kusten kör du sedan mot Casabermeja. Här kan du sedan köra antingen AP 46 om du ska väster ut mot Marbella eller A 45 mot Malaga om du ska öster ut. Se till att ha lite energi över för bilkörningen då vägen är bra men kurvig och det tar lite tid att snirkla sig ner mot kusten.
 
En heldag i bergen med både bad och naturupplevelser ger en händelserik och rolig omväxling till en dag på stranden.

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255