Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Turen går till Gibraltar

Svenska Magasinet i Spanien

Turen går till Gibraltar

2012-07-06

Många svenskar och skandinaver som semestrar på Costa del Sol gör dagsutflykter till Gibraltar.


Skicka till en vän

Av Madeleine Öberg

Det är på många vis ett spännande ställe, en historisk metafor med spektakulärt läge vid inloppet till Medelhavet och på sätt och vis Europas sista utpost.

Det här är mitt Gibraltar, några råd och lite tips för en dagsutflykt till “lilla” England.
 
Jag tar bilen in för att kunna köra runt klippan. Den långa kön till gränsen tar tid men är väl värt besväret. För dagen var det full fart på landningsbanan med jaktplan som stack iväg i par med dunder och brak. Där fanns också ett större militärplan som släppte ut fallskärmshoppare inte långt ifrån klippan. I bilkön beundrade vi den enorma kryssaren “Independence of the Seas” som tillbringade det mesta av dagen i Gibraltar.
 
Väl över gränsen och landningsbanan, kör jag till vänster i första rondellen och följer vägen på östra sidan, förbi Catalan Bay, genom Dudley Ward tunneln och vidare ner till Europa Point. Förutom fyrhuset, byggt runt 1840, ligger här också en moské skänkt av Saudi Arabiens kung 1997.
 
Ni som väljer att åka hemifrån tidigt på morgonen, tag med en picknick korg. Här finns bord och bänkar, toaletter och en fin lekpark för barnen. Glöm inte att hämta en karta på turistinformationen. Tag med en kikare om ni har, för i sundet ser man många båtar med Afrika i bakgrunden.
 
Jag kör vidare in mot centrum och parkerar vid kabinbanan där parkering är gratis. De som vill och törs tar kabinbanan till toppen, en spektakulär åktur där ni träffar de berömda aporna som lever vilt uppe på klippan.
 
Ni som är riktigt hurtiga kan välja att gå till fots ner igen, en intressant promenad. För de som stannar på marken kan jag rekommendera Gibraltars botaniska trädgård med 1.900 olika växtarter. Trädgårdarna ligger i anslutning till parkeringen och kostar gratis!!! Lägg också märke till brandstationen intill parkeringen, byggd 1924, vilken arkitektur!
 
Jag vandrar därefter ner mot Main Street, huvudgatan. Det bästa sättet att snabbt ta del av Gibraltars historia är att besöka Gibraltar museum, ligger intill Hotel Bristol på Bomb House Lane. Det kostar ett par euro att gå in och man ser först en 15 min lång film från urtid till nutid, mycket lärorikt. Museet är förvånansvärt välfyllt med historiska föremål som till exempel en skalle från en Neandertalare och en urgammal mumie.
 
Vidare längs Main Street finns ett otroligt utbud av butiker. Klockor, juveler, glasögon, porslin och parfym, det tar aldrig slut. Och visst kan man göra fynd, bara du vet vad du vill ha och kan priserna. Passa på att äta en riktig pub lunch, gärna på någon tvärgata från Main Street. Eller gå fram till Casemates Square. Här finns flera restauranger som serverar utmärkt “fish and chips”, den engelska klassikern.
 
Jag besöker sedan sportbåtshamnarna Marina Bay och Ocean Village. Härifrån går båtturer ut i Algeciras bukten för att se delfiner, en annan härlig upplevelse jag kan rekommendera. Men det får bli en annan dag, för min del. Nu är det dags att hämta bilen och göra ett sista stopp innan resan går hemåt. Jag promenerar Queensway tillbaka till parkeringen. Jag går in i Queensway Quay Marina, kan inte låta bli att beundra alla fina båtar i denna lite mer exklusiva hamn.
 
Mitt sista stopp är Morrisons Superstore. Innan jag går in i butiken, går jag ner till vattnet bakom Morrison. Här finns en nyanlagd park och en lekpark för barn med utsikt över kryssningsterminalen, där just idag den enorma Independence of the Sea har lagt till. Väl inne i butiken inspireras jag av de annorlunda produkter som finns i en engelsk mataffär bland annat indiska och orientaliska kryddor och såser, stora ostar och gott bröd. Med en mindre påse matvaror kör jag nöjd mot gränsen och känner samtidigt att det finns så oändligt mycket mer att se i Gibraltar.
 
I´ll be back!
 
www.visitgibraltar.gi       www.discovergibraltar.com          www.gibraltargardens.gi

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


En café con leche, tidningen Gibraltar Chronicle och en karta - en bra start på besöket

En café con leche, tidningen Gibraltar Chronicle och en karta - en bra start på besöket


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255