Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Ett hus i harmoni

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Ett hus i harmoni

2012-06-11

Vem kunde tro det bakom denna oansenliga fasad ligger ett paradis på jorden?


Skicka till en vän

Av Annika Jonsson

Mitt i den pitoreska byn Mijas Pueblo ligger detta hus som inte bara är det största (800 m2), utan antagligen också det vackraste i hela byn, om inte på hela kusten. Tre byhus har slagits samman och bildar nu en labyrint med spännande upptäckter. Utöver detta finns här en otroligt vacker och grönskande trädgård med swimmingpool.

Här bor, sedan tolv år tillbaka, Julia och Leslie De Vere McIlroy. Julia är engelska och hennes man kommer ursprungligen från Skottland. De har dock inte bott i England på många år.  Innan de kom hit till Mijas Pueblo bodde de i Oman i hela tjugo år. Julia som är fotograf hade utställningar där och jobbade också som radiopratare. Hon har jobbat som fotograf i New York i tre år. Hon var en framgångsrik modefotograf i många delar av världen. Så man kan ju undra hur det kommer sig att hon har hamnat just här i Mijas Pueblo. 

Hur kommer det sig att ni hamnade just här i Mijas Pueblo?

”En ren slump faktiskt. Vi hade aldrig varit här förut men en god vän till oss, som bor här, sa att vi var tvungna att komma och hälsa på. Och det gjorde vi. Det var kärlek vid första ögonblicket, vi bestämde oss direkt att här ville vi bo. Och lika fort gick det att hitta vårt drömhus. Så fort vi klev in genom dörren så visste vi att detta är vårt hem. Och på den vägen är det”.

Har ni gjort mycket jobb på huset?

”Nja, egentligen inte. Det enda vi behövde göra var att måla om hela huset. Men sedan har jag ju givetvis sett till att det har blivit inrett och gjort det personligt”.

Vem av er är det som bestämmer när det kommer till design och inredning?

"Oh” säger hon och ler, ”det var en enkel fråga, det är jag till hundra procent. Leslie litar på mig. Det tog dock några år innan jag blev färdig. Huset är ju stort som du ser. Men jag är väldigt nöjd med resultatet”.

Nöjd! Huset är ju otroligt vackert. Varenda detalj, och av dem finns det många, är genomtänkt och utstrålar harmoni.

Vad har varit din inspirationskälla?

”Jag har haft som målsättning att blanda spanskt klassiskt med moderna inslag. Jag tycker inte om när det blir för ”rörigt”. Det skall finnas rymd och ljus överallt. Jag tycker också att det är viktigt att inredningen fungerar ihop med själva huset. Huset är ju ett gammalt, tradionellt spanskt byhus och det är viktigt att respektera det. Huset liksom talar till mig och jag pratar tillbaka och säger att jag vill göra dig så vacker jag någonsin kan. Det är ungefär som en duktig kock som vet precis vad som passar ihop. Det var min målsättning med min inredning. Det skall hänga ihop och bilda en enhet”.

Hon fortsätter:

"En annan sak som jag tycker är otroligt viktigt är belysningen. Du kan göra ditt hus hur fint som helst men om belysningen blir fel så blir allt fel”.

Jag har gått runt här och tittat och vad jag känner är en absolut harmoni.

”Ja vet du, det är precis vad jag känner också. Harmoni och tystnad. Det är därför som jag har hållt mig till mycket milda färger. Ingenting ska ”störa ögat” utan allt skall bara flyta. Det finns nog av överraskningar i mitt hus som det är”.

Din trädgård, vad var din ide med den?

”Den ska vara liksom halv-vild. Det är lika viktigt här ute som inne i huset. Det skall vara rogivande och harmoniskt. Jag måste erkänna att den känns ibland lite för stor, man blir ju inte yngre precis så det är ganska mycket jobb, även om jag har trädgårdshjälp en gång i veckan så blir det mer än väl för mig att göra ändå”.

Julia är ganska allvarlig när hon pratar men hon har mycket humor och framförallt glittriga ögon. Hon har just genomgått en allvarlig canceroperation och efter all strålbehandling är hon nu på bättringsvägen men hon är fortfarande väldigt trött.

Hon säger:

"Jag måste se framåt! Jag måste orka lite mer varje dag! Jag är inte den som ger upp. ALDRIG! Dessutom tycker jag om er svenskar så jag vill gärna dela med mig av mitt underbara hus. Och var annars, än här, kan jag få styrka för att klara av det jag måste göra. Jag kan inte tänka mig ett bättre ställe”.

Nä det förstår jag. Att sitta någonstans i trädgården eller på någon av terasserna, med den här underbara utsikten, är ju en lisa för själen.

Hur många terasser har du förresten?

”Va? Ingen aning! Vi får gå ut och räkna. En, två, tre, fyra, fem...jo och så en där borta också. Alltså sex, tror jag”??

Hur ser en vanlig dag ut i ditt liv?

”Ja du, vad gör jag egentligen? På morgonen äter jag frukost och sedan tar jag ut mina underbara tre hundar på en promenad. De kommer alla från P.A.D ( Protecciones de animales domesticos). Jag är involverad i djurs välbefinnande. Numera är jag med i styrelsen i P.A.D. Sedan äter jag  oftast lunch med goda vänner i byn och på kvällen har vi vänner här hemma ibland. Men dessemellan gör jag kalendrarna till P.A.D. och det är ganska mycket jobb. Jag både fotograferar och gör layouten. Vet du förresten att förra året så slog vi rekord och fick in € 7.400! Jag har också utställningar med mina fotografier antingen här i min studio eller på något galleri”.

Jaha du, med andra ord, du sitter inte på rumpan precis?

”Nä det gör jag inte vanligtvis. Men nu så klart måste jag sitta alldeles för mycket för jag orkar inte alls vad jag förr brukade göra. Men det skall det bli ändring på! Ett litet steg varja dag och jag kommer att vara tillbaka till mitt normala jag”.

Med detta lämnar jag Julia och hennes fantastiska hus. Jag känner mig harmonisk och tillfreds i sinnet på något vis. Det här är vad jag kallar ”bra design”. Att komma hem till Julia är lite som att komma ut på en resa. En lugn resa där tankarna bara finns. En skön stund.

Och, som ni ser, bilderna talar för sig själva.


Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255