Nu finns det möjlighet att skydda sin pool mot kalkavlagringar, spara vatten och ström, reducera klorförbrukningen och samtidigt få ett hälsosammare poolvatten. Alla som har en pool önskar sig kristallklart vatten utan alger i skarvar, lukt av klor och hudirritationer. Klor är det som oftast används för att eliminera bakterier och algväxter i vattnet.
Fördelen med klor är bland annat att det är relativt billigt, lätt att både använda och kontrollera doseringen. Nackdelen är att när klor tillsätts i vattnet, bildas det biprodukter – kloroform och kloraminer. Kloroform är inte hälsosamt och misstänks vara cancerframkallande. Kloraminer ger vattnet smak av klor och är irriterande för huden och slemhinnorna. Rinnande näsa, röda ögon, förstärkt allergi reaktion, hud irritationer och eksem är några av problemen som kan uppstå. Lider man av allergier, psoriasis eller liknande hudåkommor, är det en ren hälsorisk och man bör varken bada eller duscha i klorerat vatten.
Därför är det viktigt att tillsatsen av klor kan reduceras och biprodukterna avlägsnas.
Alla som har pool vet att när sandfiltret rengörs, spolas systemet. Detta medför att förorenat vatten spolas ner i avloppet och pumpen förbrukar ström. Nytt vatten måste fyllas på vilket också kostar pengar.
Kalken i vattnet ser man ofta som en rand runt poolkanten och det lägger sig dessutom i alla rör och ventiler. Har man uppvärmd pool, brukas vanligtvis solpaneler eller värmepump. En värmeväxlare överför värme till poolvattnet. Efter en tid täcks dock värmeväxlarens yta med kalk och effektiv överföring till poolvattnet avtar, vilket medför en ökad driftskostnad på upp till 20-25 %.
Det finns olika typer av system för behandling av poolvatten och många kostar tusentals euro. Dessutom tillkommer underhållskostnader.
Ett patenterat system från Hydropath i England, AquaKlear, uppfyller alla nödvändiga krav samt är billigt och enkelt att installera. Det monteras utan VVS arbete. Det finns modeller för alla storlekar av pooler från mindre privata till stora hotellpooler och simhallar. Systemet omvandlar kloroform och kloraminer tillbaka till klorgas vilket dödar bakterier och alger. Klorering kan minskas med upp till 50 %. AquaKlear binder kalken så att den inte fastnar och den löser upp redan befintliga kalkavlagringar. Föroreningar i poolen passerar AquaKlear och lägger sig som en filt på ytan vilket gör det lättare att spola bort. Mängden avloppsvatten och strömförbrukning hos pumpen minskar med 50-60 %. Kemiska flokulanter är inte längre nödvändiga. När micro partiklar (sololjor, hudflagor etc) sedan försvinner, blir resultatet en kristallklar pool utan irriterande biprodukter. Högre effektivitet ger lägre driftskostnader. AquaKlear används också i saltvattenspooler. Pure Water Tech är återförsäljare av AquaKlear i Spanien. Ring 675 622 312 för information om din närmsta återförsäljare.