Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu - en kunglig lektion som går till historien

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu - en kunglig lektion som går till historien

2012-05-08

Ursäkten som en nyopererad kung Juan Carlos framförde framför tv-kameran den 18 april kommer att gå till historien. Att en sådan offentlig person ber om ursäkt tillhör ovanligheterna. När gjorde en politiker det senast? En undersökning i oktober ifjol över vilka institutioner i samhället som spanjorer värderar högst kom kungahuset på tredje plats efter försvarsmakten och media-kommunikation.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson


Jag har aldrig sett kungen så sorgsen som när han bad om förlåtelse framför tv-kameran. ”Det här är något helt nytt. Såvitt jag vet har det aldrig hänt förr att vår kung tvingats be om ursäkt för sitt beteende”, sa Antiono Torres del Moral, rojalistisk expert, vid UNED-universitetet i Madrid till AFP.
 
En ledarskribent liknar Spaniens kung Don Juan Carlos vid en pilot som lyckades styra Spaniens utveckling och övergång till demokratin, Transición, så att den fick luft under vingarna. Få kungar i modern tid har spelat en så stor roll i ett lands utveckling som Hans Majestät Konungen.
 
Få kungar är så aktiva som Juan Carlos. Praktiskt taget alla veckor sedan Juan Carlos besteg den spanska tronen har kungen suttit i möte med spanska regeringschefer, i regel på måndagar, ibland på fredagskvällar. Samtliga spanska regeringschefer sedan demokratin infördes i Spanien har visat Juan Carlos lojalitet. Och det har varit ömsesidigt.
 
Det gäller även den tidigare socialdemokratiska ledaren Felipe González som nyligen i en radiointervju i radiokanalen SER erkände, trots att han är republikan, har ”trivts mycket bra med monarkin och haft en bra relation med kungen”. ”De två erfarenheterna med republik i Spanien har varit mycket svåra”, tillade Felipe González.
 
Glöm inte heller att don Juan Carlos alltid har visat en tendens att leta efter stunder av avkoppling och förströelse, allt sedan han var nio år gammal och skildes från sina föräldrar och fördes till Spanien. Vid många tillfällen under sitt liv har han tvingats offra sina personliga önskningar för att sätta Spaniens intresse främst och tjäna nationen.
 
Nu valde kungen att tacka ja till Botswana-resan efter att ha varit delaktig när ett konsortium av spanska företag fick kontraktet för att bygga höghastighetståg i Saudiarabien. Avtalet var värt 6.736 miljoner euro och var det största avtalet som spanska företag någonsin förhandlat fram. Kungen bjöds på resan av Mohamed Eyad Kayali som står den saudiska kungafamiljen nära.
 
Svenske kungen Carl XVI Gustaf och drottning Silvia var i Madrid bara några dagar efter den spanske kungens ”förlåt”. Den svenske monarken konstaterade i samband med att han träffade några spanska journalister att ”alla gör misstag, men ännu viktigare är att kunna be om förlåtelse. Att be om förlåtelse är svårt men det ska respekteras”, sa Carl XVI Gustaf som nästa år har suttit 40 år på den svenska tronen.
 
Då var han 27 år när han besteg tronen och skulle bli en kung av sin tid. Den svenska monarkin som är över tusen år gammal har varit ett exempel för kungahusen att följa. På senare år har den sjunde kungadynastin av Bernadotte upplevt stormiga perioder speciellt efter offentliggörandet 2010 av en biografi om kungens liv med en påstådd förkärlek till nattklubbar.
 
Den svenska republikanska föreningen har trots det bara 9.703 medlemmar även om antalet medlemmar har ökat med 22 procent sedan årsskiftet. När en ny tronarvinge föddes i slutet på februari fick föreningen nya medlemmar. Mycket på grund av att föreningen anordnade en medlemsvärvartävlingen som pågick under årets första kvartal.
 
Vad kunde de främsta medlemsvärvarna få i pris? Inte helt överraskande fick de tio främsta följa med på en studieresa till ett presidentval...
 
Som-institutet på Göteborgs universitet lät ställa frågan ”tycker du att Sverige ska behålla eller avskaffa monarkin” så var 56 procent för monarkin och 19 procent ville avskaffa den. Detta trots det omfattande mediadrev som samtidigt drabbade kungen.
 
Magnus Simonsson är generalsekreterare i Republikanska föreningen och uttalar sig i en artikel i den spanska dagstidningen ABC: ”Den kungliga familjen är förpliktigad (tvungen) till vissa saker -liksom att tro på Gud eller att ärva statschefsbefattningen-, vilka strider emot de mänskliga rättigheterna. Det finns fler och fler människor som ser det på det viset”.
 
Hovexperten Roger Lundgren, chefredaktör för nystartade Kungliga Magasinet, tror inte att svenskarna är arga på kungen. I stället menar han att kvällstidningar och skvallerpressen publicerade uppgifter som inte var riktiga.
 
I dag kan vi konstatera att de sensationella rubrikerna är som bortblåsta och den 22 maj ska lilla prinsessan Estelle Silvia Ewa Mary döpas i direktsändning i svensk tv även så i SVT World. Det är en födelse som förenar kungafamiljen och landet.
 
Den danske historikern Lars Hovbakke Sörensen som är specialist på kungafamiljer menar att ”världens mest populära monarkier är de som har lyckats hitta balansen mellan modernitet och tradition, något som Victoria och Daniel har gjort. Det svenska kronprinsessparet och deras dotter är framtiden för den svenska monarkin”.Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255