Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Ny bok: Franco - Diktator på livstid

Annons - Svenska magasinet
Diktator på livstid Av Roger Älmeberg Norstedts förlag 2012

Diktator på livstid Av Roger Älmeberg Norstedts förlag 2012

Ny bok: Franco - Diktator på livstid

2012-04-10

Låt mig så här redan inledningsvis säga att maken till research har jag sällan upplevt. Det måste ha tagit författaren oändliga timmar av letande i arkiv, intervjuer med mera för att sammanställa en bok av det här formatet, en bok om en diktator som saknar motstycke i vår samtida historia


Skicka till en vän

Av Iwan Morelius

Det har skrivits åtskilliga böcker om diktatorn Franco och flera har skivits av hans nära vänner, några av hans fiender, men jag vågar nog påstå att detta är den hittills mest objektiva i raden. Francos sagolika karriär har få  motsvarigheter och detta med tanke på att hans miltära karriär är med spanska mått mätt outstanding eller vad sägs om följan de:

1912 löjtnant , 1915 kapten, 1917 major, 1923 överstelöjtnant, 1925 överste och 1926 general (yngste sådan i Spanien).

Ur kunde då denne blyge general, som tyckte om fotboll och film så en topposition så snabbt och vilka medel gjorde att han nådde dit han ville? Ja, det är många som ställer just dessa frågor idag när man har facit i sin hand. Hans egen präst under alla år har sagt att han var en kall man, men att han aldrig visade detta. Han hade förmågan att hålla det inom sig och att aldrig visa några känslor.

Detta visar denna första bok om general Franco på svenska tydligt och klart. Redan från det han blev fänrik, där han gick ut skolan som nummer 251 av 312 fänrikar, är hans karriär kantad av krig, uppror, blodiga strider, kupper och ett oändligt antal döda kroppar. Ibland är det en rent fruktansvärd läsning där jag som officer undrar hur det kan vara möjligt att utöva en sådan iskall kallblodighet. Hur kan man ha sitt förstånd i behåll efter allt han varit med om?

Inbördeskriget skildras i ett långt och omfattande kapitel kram till nästa kapitel som handlar om Spaniens roll under andra världskriget. Vi får även ta del av ett filmmanus skrivet av Franco. De avslutande delarna beskriver hur Francos Spanien närmar sig USA, landets maktkamp under åren 1971-1975 samt överlämnadet av makten till nuvarande kungen Juan Carlos. Boken är en fascinerande läsning och ger en mycket bra bild av Spanien då och Spanien nu. Rekommenderas verkligen och får högsta betyg.

RogerÄlmeberg, Författare till den uppmärksammade boken om den försvunna DC3:an, som sköts ned av sovjetiska jaktplan den 13 juni 1952 och som senare hittades i Östersjön den 13 mars 204. Rogers far var pilot på DC3:an och var den förste som hittades och identifierades. Roger gjorde detta. Bokens titel: Hemliga förbindelser, DC3:an. Sverige och kalla kriget.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255