Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Bröllop på Costa del Sol - billigt, praktiskt & enkelt

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Bröllop på Costa del Sol - billigt, praktiskt & enkelt

2012-04-10

Bröllopssäsongen på kusten ligger mellan maj-augusti. Många par väljer att gifta sig på Costa del Sol då du har garanterat sol och får mer för pengarna


Skicka till en vän

Text: Katarina Lindevall Foto: David Toms

Mari Olli, verksam bröllopskoordinator på Costa del Sol och ägare av Costa Event berättar att priserna är låga jämfört med Norge och Sverige. Många gånger kan endast lokalen man hyr i Sverige kosta lika mycket som lokal och tre rätters middag med cava och vin inkluderat i Spanien. Om man gifter sig utomlands, passar man också ofta på att ha sin smekmånad på samma plats, vilket i sig drar ner kostnaden.

Att planera ett bröllop kan ta tid, och Mari uppskattar att hon vanligtvis tar 3-6 månader på sig för att planera och förbereda för bröllopet. Att ha en koordinator på plats underlättar förstås, speciellt om man planerar bröllopet från Sverige och inte känner till de möjligheter eller fallgropar som finns på den utvalda bröllopsdestinationen.

En bröllopskoordinators hjälper till med det som behövs och ser till att brudparet slipper att oroa sig och tänka på alla detaljer. En koordinator tar inte bara hand om brudparet utan även om gästerna och andra praktiska saker som har med giftermålet att göra. "Jag fixar allt, utom gubben" säger Mari med ett leende.

Det är inte bara själva bröllopsdagen en koordinator kan hjälpa till med utan allt från resan ner till att hitta hotell för brudparet, släkt och vänner. Det är vanligt att par med familj kommer ner ett par dagar innan vigseln för att bekanta sig med sin omgivning och familjer emellan. Ett normalstort bröllop ligger på ungefär 50 gäster säger Mari, och enligt hennes erfarenhet är det få som uteblir en inbjudan att komma på bröllop i Spanien.

En bröllopskoordinator ser till att vigseln och bröllopsfesten blir exakt som brudparet har tänkt sig. Om brudparet inte själva har klart för sig riktigt vad dom önskar gäller det för koordinatorn att ta reda på just det. Mari berättar hur hon tar till olika trix och metoder för att hitta ett tema eller en punkt att starta planeringen runt. Hon använder sig till exempel av färger för att få något att utgå ifrån. Brudparet får svara på frågor om vilken färg som beskriver partnern bäst och sedan används den färgen till att bygga konceptet runt.

Vigseln kan hållas i kyrkan eller på önskad plats, både kyrkligt eller borgerligt.

Festplatsen kan variera, allt från enkelt och intimt till stort lyx och flärd. Bröllopskoordinatorn har ofta flera alternativ att erbjuda som är passande för dagen. Dessutom förhandlar en koordinator fram fördelaktiga priser med de företag som anlitas runt bröllopet. Dekorationer för festplatsen hyrs eller köps in beroende på brudparets begäran. Det är vanligt att brudparet till en början tänker att de vill ha mycket spanska influenser men att de sedan ofta går tillbaka till sina egna traditioner. Kläder kan hyras på plats även om Mari säger att det vanligaste är att brudklänningen har medtagits hemifrån. Costa del Sol är internationellt och språksvårigheter är oftast inte ett problem då det finns gott om både engelska och skandinaviska företag.

För den som planerar sitt bröllop på egen hand finns gott om hotell och resorts längs kusten som erbjuder bröllopspaket med full service. Då har du oftast boende, vigsel- och festplats med både personal och mat inkluderat i priset.

Par som väljer att gifta sig på Costa del Sol drömmer ofta om strand, och vackra omgivningar med trädgård och pool. På kusten kan drömmar bli verklighet med ett traditionellt bröllop under solen för halva priset.

Tips till en lyckad & komplikationsfri utomhusvigsel

▶ Meddela dina gäster om väder och vigselplats för att de ska kunna anpassa sin klädsel för att till exempel undvika stilettklackar på ett strandbröllop.
▶ Ta till vara på utomhusmiljön och passa på att göra något unikt. Förgyll vigseln med att släppa iväg en duva eller låt dina gäster blåsa såpbubblor istället för att kasta ris.
▶ Var beredd på oförberedda ljud. Vind och hav kan också stjäla ljudet och därför krävs ofta en ordentlig ljudanläggning för att gäster ska kunna höra ceremonin.
▶ Solskyddsfaktor, myggmedel och allergitabletter kan komma väl till användning.
▶ Kommer ceremonin hållas i sol eller skugga? En vigsel mitt på dagen kan kräva skydd mot solen.
▶ Välj vigselplatsen i förhållande till vart solen står vid den utvalda tidpunkten för att undvika att ha solen i ögonen eller för att få misslyckade bilder från ceremonin.
 
Populära bröllopsteman
    1. Romantik och kärlek 
   2. Klassiskt och glamour 
   3. Rosa som färgtema 
   4. Sommar 
   5. Paradisö 
   6. Vinter 
   7. Havet 
   8. Guld 
   9. Höst 
10. 1700-tal
Källa: www.alltombrollop.com


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255