Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fördelar att låna och äga spanska bostäder via bolag på Gibraltar

Annons - Svenska magasinet
Andrew Schulz

Andrew Schulz

Fördelar att låna och äga spanska bostäder via bolag på Gibraltar

2012-03-14

Det är ett ökande intresse för Gibraltar när det gäller fastigheter på den spanska sidan. ”När vi frågar varför kunder och investerare söker sig till oss i stället för ett alternativ på spanska “fastlandet” brukar de allra flesta poängtera någon av följande punkter”, säger svensken Andrew Schulz som arbetar vid företaget Nordic Relocations i Gibraltar.


Skicka till en vän

En “röd tråd” är att företag i Gibraltar som är en del av Storbritannien enligt EU-lag har fullständig rätt att operera i hela EU. Det gäller även vid köp eller hyra/uthyrning av fastigheter i Spanien.

- Vissa tjänster som vi erbjuder har ökat med upp till 300 procent som exempelvis förmedling av hypotekslån, säger svensken Andrew Schulz som arbetar vid företaget Nordic Relocations i Gibraltar.
 
Att mäklaryrket inte på något sätt är en skyddad eller licensierad titel i Spanien är ett problem, enligt Andrew. Vem som helst skulle i princip kunna öppna ett kontor och sätta upp en skylt på dörren där det står “Mäklare”.
 
Det har lett till att den spanska marknaden är översvämmad av oseriösa aktörer. Problemet har blivit värre den senaste tiden sedan det spanska banksystemet i princip kollapsade.
- Lån drogs in, värden på fastigheter sjönk med 10-20 procent på bara några månader. De så kallade mäklarna blev helt enkelt mer och mer desperata. Flera av de som kommer till oss känner det som att rena rama vilda västern råder på den spanska fastighetsmarknaden och därför söker en större trygghet och stabilitet genom att vända sig till företag i Gibraltar.
 
Gibraltar lyder under brittisk lag och mäklaryrket i Storbritannien liksom i Sverige är en skyddad titel som inte vem som helst kan använda sig av. Det krävs en licens som förnyas årligen, ”License to Carry out Investment or Controlled Activity”.
I samband med detta kontrolleras inte bara grundläggande kunskapskrav utan det görs även kontroller mot straffregister, bakgrund, bokföring i eventuella övriga bolag och så vidare.
- Vi arbetar under och följer till 100 procvent UK National Association of Estate Agents residential Rules of Conduct vilket även innebär att såväl centrala brittiska såväl som lokala myndigheter på Gibraltar både kan varna offentligt eller dra in tillståndet helt.
 
Detta uppskattas bland skandinaver. När en fastighetsmäklare opererar i Gibraltar innebär det också att en “kvalitetskontroll” som i princip motsvarar den svenska.
- Det är största anledningen till att våra kunder, vare sig det gäller ägare/köpare, investerare, eller bara semesterhyresgäster, väljer Gibraltar.
 
Ett annat område är den ekonomiska stabiliteten.
- Här kan våra kundgrupper delas in i två “underkategorier”. Gemensamt för båda är naturligtvis att det redan rör sig om ett klientel som redan har ett befintligt intresse för investeringar i fastighetssektorn.
Avkastningen är god, 10 till 14 procent med utbetalning månadsvis - men investeringen är ju också bunden en ganska lång tid, i alla fall 2-3 år. Så det är inte en investeringsform som passar alla.
 
Men av dem som nu har möjlighet eller önskemål att investera enligt teorin längre bindningstid och högre avkastning ser vi nu i huvudsak två grupper som vänder sig till Gibraltar:
Dels dem som vill ha en stabilitet i sin investering; dem som vill vara säkra på att deras investering inte tappar i värde. Här är det ett stort inflöde av skandinaviska investerare från Spanien till Gibraltar.
 
Gibraltar är ju begränsat till sin yta samtidigt som både befolkningen och ekonomin växer. Därför har det under de senaste 25 åren inte funnits någon nedåtgående trend på värdet av fastigheter, inte ens när krisen i Storbritannien var som allvarligast. Värdet på fastigheter i Gibraltar har trots den brittiska krisen stått sig när Spanien har drabbats av nedgångar på runt 40 procent.
 
Dels är det dem som vill investera i den spanska fastighetsmarknaden men med en extra trygghet som man idag upplever vacklar i Spanien. Det kan vara antingen köp till sig själv som semester- och pensionsbostad eller i investeringssyfte för att hyra  ut.
 
De spanska bankerna har i princip ett fullständigt lånestopp. Däremot är de verksamma bankerna i Gibraltar i huvudsak brittiska, även skandinaviska banker finns representerade som Jyske Bank. Banker i Gibraltar kan till våra svenska kunder  förmedla lån till köp av fastigheter (även i Spanien) på 85-90 procent av värdet, till en bunden ränta som fortfarande ligger kring 2 procent på en femårsperiod.
 
En annan positiv sak är naturligtvis skattefördelen. Gibraltar är dock inte, i kontrast till vad många tror, ett “skatteparadis”. Gibraltar faller under samma lagar som Storbritannien när det gäller krav på kontroll mot penningtvätt och rapporteringsskyldighet och så vidare.
 
Däremot har Gibraltar – fortfarande inom ramen för EU:s gemensamma regelverk - fortfarande en låg skatt. I Gibraltar kan du inte gömma dina pengar eller slippa all skatt, däremot kan du lagligt uppfylla din EU-skattskyldighet till de fortfarande lägsta skattesatserna.
 
Exempelvis är alla inkomster utanför Gibraltar inte skattepliktiga över huvud taget för personer eller företag registrerade i Gibraltar. Detta innebär att en investerare som exempelvis köper ett antal fastigheter i Spanien som uthyrningsobjekt, och äger dessa genom ett företag i Gibraltar, visserligen behöver redovisa, men däremot inte betala någon skatt, på förtjänsten. Inte heller tillämpas i Gibraltar någon reavinstsskatt vid en eventuell försäljning.Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255